»

Novosti v Vista jedru

Microsoft - Mark Russinovich, znan predvsem po svojih naprednih orodjih za Windows sisteme pod imenom Sysinternals (sedaj Windows Sysinternals pod okriljem Microsofta), je pokukal v novosti jedra novega operacijskega sistema Windows Vista in se v obliki treh člankov odločil te novosti predstaviti tudi uporabnikom.

Na kratko nekaj novosti iz člankov:

V prvem članku je opisana prenovljena alokacija procesorskega časa, ki sedaj uporablja števec ciklov v sodobnih procesorjih in s tem poskrbi, da vsaka nit navkljub prekinitvam (ang. interrupt) dobi precej bolj "pošteno" odmerjen procesorski čas. Novost je še odmerjanje procesorskega časa multimedijskim aplikacijam glede na njihove zahteve, kar naj bi izboljšalo uporabniško izkušnjo pri predvanjanju multimedijskih vsebin, saj tako procesi v ozadju na predvanjanje ne vplivajo. Poleg datotečnih simboličnih povezav (ang. Symbolic links) sta zelo pomembni novosti še I/O prioritizacija, ki skrbi za to, da I/O požrešne aplikacije, ki tečejo v ozadju...

49 komentarjev

Microsoft Expression

Slo-Tech - Danes je Microsoft izdal skupek orodij, namenjenih spletnim oblikovalcem in razvijalcem, orodja pa postavljajo ob bok že uveljavljenemu Adobe Dreamweaver in drugim. Paket orodij zajema Graphic Designer, Interactive Designer in Web Designer.

Orodja na žalost še niso dokončana, saj so trenutno v verziji CTP (Community Technology Preview). Poleg tega je predhodno potrebno namestiti .NET 2.0 in WinFX, če si boste zaželeli dela z XAML formati.

Vse ostale informacije, skupaj s programi, najdete na uradni strani Microsoft Expression.

16 komentarjev

Tokrat varnost za ta konec tedna

Slo-Tech - Najprej za vse, ki imaste nameščen Microsoftov program AntiSpyware (Beta). Dan po tem, ko je ta teden Microsoft izdal popravke, se je na internetu pojavil virus, znan pod imenom Bankash-A Trojan. Ta vam bo poskušal izklopiti ali izbrisati AntiSpyware, prav tako pa je možno, da bo poskušal ukrasti zaupne informacije, kot so na primer gesla, saj bo prežal nad tipkami, ki jih boste pritisnili. Novica.

Druga novost pa zadeva uporabnike Windows Server 2003. Po tem, ko je izšel Servisni Paket 1 "Release Candidate" 1 (krajše SP1 RC1), je sedaj izšel SP1 RC2. Na voljo je tako za 32-, kot za 64-bitne različice. Tukaj.

73 komentarjev

Spet luknje v Windowsih

Slashdot - Microsoft je izdal seznam desetih novoodkritih lukenj v operacijskem sistemu Windows. Med njimi po kritičnosti najbolj izstopata dve.

Prva omogoča izvajanje zlobnekode™ skoz luknjo v pregledovanju JPEG slik. Če je uporabnik prijavljen kot administrator, to potencialno omogoča komurkoli izvajanje poljubne kode na ciljnem računalniku.
Druga pa se ukvarja prav tako z izvanjanjem zlobnekode™, tokrat skozi luknjo v Raziskovalčevi podpori za stisnjene (ZIP/CAB) datoteke. Ta prav tako kot prejšnja tudi omogoča spremnijanje datotek na računalniku ter izvajanje poljubnih ukazov.
Sta pa obe luknji že popravljeni v drugem servisnem paketu za Windows XP, popravki za Windows 2003 Server se pa dobijo na Microsoftovi strani.

Izvorna novica.

31 komentarjev

Začetek konca Windows 2000

The Register - Microsoft bo aprila 2004 počasi začel zmanjševati tržni delež Windows 2000 in njihovo prodajo. Ta korak je prvi v vrsti, ki se počasi odvijajo do konca prodaje in podpore določenemu operacijskemu sistemu. Takšen je predviden konec enega izmed boljših Microsoftovih operacijskih sistemov:
  • april 2004 - ustavitev prodaje preko navadnih trgovcev.
  • november 2004 - ustavitev prodaje preko OEM partnerjev.
  • november 2005 - ustavitev prodaje strežnikov.
Podpora za sistem naj bi bila na voljo še vse do leta 2007, če ne še dlje. A kljub temu, da Windows 2000 samih po letu 2004 ne bo več na voljo, bo še mogoče, da podjetja kupijo Windows 2003 in nato "nadgradijo" nazaj na 2000 (ang. downgrade), kar bo po trditvah Microsofta možno do aprila 2006. Klik! za izvirno novičko ter Klik! "urnik" Microsoftove podpore.

14 komentarjev

Razbita koda za Windows XP

The Register - Na The Register poročajo, da je skupini hekerjev uspelo razbiti Microsoftovo slavno kodo za aktivacijo operacijskega sistema preko interneta. Res je, da so obstajale druge možnosti za nelegalno namestitev programa (kot je preprosto deaktiviran modul za registracijo po internetu), a vseeno je ta program velika grožnja Microsoftu. Program naj bi v eni noči na povprečnem računalu ustvaril 25 kod, katere naj bi Microsoftov strežnik sprejel za avtentične. Bo kmalu sledil nov "Security Update" :D? Celotno zgodbo si preberite tule.

6 komentarjev