»

Nekaj je gnilega v deželi x86

SemiAccurate - poroča, da je Intel objavil pomembno varnostno posodobitev za svoj slaboumno integrirani upravljalski koprocesor zaradi kritične varnostne ranljivosti, ki omogoča oddaljen dostop do vsakega sodobnega Intel x86 računalnika, mimo vseh mehanizmov operacijskega sistema.

Trenutno vse kaže na to, da se ranljivost aktivno zelo verjetno zlorablja že nekaj časa, zaradi česar je dovolj pomembna stranka Intelu bržkone zopet direktno naročila odpravo napake.

A ne skrbite, ni vse tako črno: Tudi AMDjev TrustZone je bil že večkrat tarča uspešnih napadov in AMD se trenutno ne more odločiti, kako obvezen del njegove platforme bo v prihodnosti njegov PSP koprocesor s podobnimi sposobnostmi kot Intelove AMT, SME in SBT tehnologije, ki jih je od Skylake arhitekture dalje skoraj nemogoče izključiti.

140 komentarjev

Intel predstavil naslednjo Centrino platformo

RegHardware - Pod kodnim imenom Santa Rosa bodo spomladi prihodnje leto na prodajne police prispeli novi prenosniki, ki bodo temeljili na Intel-ovi prihajajoči posodobljeni Centrino platformi. Za glavno procesiranje bo skrbel sedaj že dokaj uveljavljeni Core 2 Duo, kateremu bodo rahlo zvišali FSB (na 800 MHz), čipset pa bo nov -- 965GM. Vseboval bo posodobljeno grafično kartico, imenovano GMA X3000, ki bo prinesla veliko napredka v primerjavi z GMA950, dodana pa bo tudi podpora za še nedokončan brezžični mrežni standard 803.11n. Med zanimive lastnosti lahko prištejemo tudi Robson, pomnilniško kartico s čipi NAND flash, katere naloga bo posredovati med trdim diskom in glavnim sistemskim pomnilnikom, v praksi pa naj bi prepolovila nalagalne čase programov in bujenje prenosnika. O novi platformi, ki bo med drugim vsebovala tudi 3G WAN modul, lahko več izveste v izvorni novici.

10 komentarjev

Intel odpira povezave do procesorjev

News.com - Do Intel Developer Foruma je še nekaj dni, vendar so se kot običajo že začele pojavljati prve (seveda neuradne) novice o novostih, ki jih namerava Intel predstaviti. Tako se je pojavila novica, da bodo med drugim sledili zgledu AMD-ja in odprli medprocesorske povezave s predstavitvijo CSI (Common System Interface), ki bo nadomestil že precej osivel FSB.

Nova tehnologija se bo pojavila leta 2008 s predstavitvijo Tuxwila Itaniumov, leta 2009 pa naj bi jo začeli uporabljati Xeoni. Poleg hitrejše komunikacije med procesorji bodo lahko, podobno kot pri AMD Torrenzi, proizvajalci namenskih procesorjev posadili svoj izdelek na matično ploščo poleg glavnega procesorja. Ta koprocesor pa bo lahko preko odprte specifikacije CSI-ja direktno komuniciral s CPU-jem.

13 komentarjev

AMD Torrenza

Daily Tech - AMD je danes objavil načrte za splavitev tehnologije Torrenza, ki bo proizvajalcem namenskih procesorjev omogočila uporabo AMD-jevih podnožij in tehnologije HyperTransport za komunikacijo med čipi.

Odločitev so že pozdravila podjetja Dell, Cray, Fujitsu Siemens, IBM, Sun in HP, ki pravijo, da industrija informacijske tehnologije potrebuje potrebuje točno to. V bližnji prihodnosti bo tako možen standardiziran razvoj namenskih procesorjev, ki bodo lahko poleg CPU enote opravljali bolj specializirane naloge in tako precej pohitrili izvajanje aplikacij. Sicer je dosedaj že bilo nekaj govora o zanimanju AMD-ja za matematične koprocesorje podjetja Clearspeed, predstavitev Torrenze pa bo...

4 komentarji

Povratni inženiring pice

vir: CNet
CNet - News.com poroča o nadvse zanimivem članku -- nek uporabnik se je odločil, da bo razvil recept za eno od njegovih najljubših pic, ki jih pečejo v piceriji Patsy's. Po dolgem fanatičnem slepem poskušanju je spremenil svojo taktiko in se zadeve lotil s postopkom povratnega inženiringa, ki se je večini najbrž znan, ker se pogosto uporablja pri izdelavi različnih tehničnih izdelkov in programske opreme. Kljub čudaškemu početju je bil njegov hi-tech postopek uspešen, saj mu je po šestih letih uspelo razkriti skrivnost in izdelati natanko takšno pico, kot si jo je želel. Lačni?

33 komentarjev

Virtualization Technology v Pentiumih 4

The Register - The Register poroča, da Intel namerava v zadnji četrtini letošnjega leta posodobiti svoja najhitreje utripajoča procesorja, Pentiuma 4 660 in 670, z novo tehnologijo imenovano Virtualization Tehnology.

Tehnologija, ki je bila do sedaj uporabljana predvsem v velikih superračunalnikih, nam omogoča natančno razdeljevanje procesorskega časa in tako lahko na enem samem procesorju poganjamo več, lahko tudi različnih, operacijskih sistemov. Da pravilno ste slišali. Vaš procesor boste lahko podobno kot trdi disk v vašem računalniku razdelili na več razdelkov in potem vsakemu razdelku namenili svojo vlogo.

Uporabnost nove tehnologije je velika. Domači uporabniki boste lahko spremenili svoj računalnik v dva, potrebno bo dodati samo še en komplet vhodno izhodnih naprav. In tako bo lahko vaša mama mirno pregledala svojo elektronsko pošto med tem, ko boste vi gledali film ali igrali najnovejšo igro. V pisarniških okoljih lahko en tak računalnik nadomesti dva. Prav tako v serverskih vodah...

15 komentarjev