»

Odprtokodni procesor S1

Simple RISC - Nekaj mesecev nazaj je Sun izdal načrte za odprti procesor OpenSPARC T1, sedaj pa je Ekipa Simply RISC na njegovi osnovi izdelala procesor S1. Gre za 64-biten čip, kompatibilen z vmesnikom Wishbone, načrti zanj so prosto dostopni pod GNU/GPL licenco, dosegljivi pa so na uradni strani. Zaradi njegove specifične zasnove ga je možno povezovati z drugimi odprtimi jedri na strani OpenCores.org, avtorji pa od skupnosti pričakujejo, da bo v prihodnosti pomagala razviti popravke in posodobitve. Bi sami naredili procesor?

Link, poln topline, je za naše bralce prispeval Gavran

25 komentarjev

VIA predstavila procesor C7-D

Slo-Tech - VIA je predstavila procesor C7-D, s frekvenco 1,8 GHz in največjo porabo vsega 20 W. Procesor temelji na nov arhitekturi CoolStream, njegovo jedro pa nosi kodno ime Esther. Premore 128 kB drugonivojskega predpomnilnika in podpira ukaze SSE2 in SSE3, velikost procesorja pa znaša 21 x 21 milimetrov, kar skupaj z majhno porabo omogoča uporabo neslišnega pasivnega hlajenja. Procesor je na voljo v 1,5 GHz in v 1,8 GHZ različici in zaradi majhne porabe energije ga je proizvajalec razglasil za procesor brez ogljika (Carbon Free Processor), saj naj bi zaradi manjše porabe električne energije bile potrebe po le-tej nižje, s čemer bi se naj zmanjšale tudi emisije ogljikovih derivatov (predvsem ogljikovega dioksida).

Več o novem procesorju si preberite na strani proizvajalca.

13 komentarjev

Prvi strežniki s Cell procesorjem

Slashdot - IBM namerava pričeti s prodajo novih strežnikov, ki za procesiranje informacij uporabljajo Cell procesorje. Te procesorje je IBM razvil za Sonyjevo igričarsko konzolo PS3, so pa bili že od začetka mišljeni tudi za uporabo v nekoliko resnejše namene. Tako bodo QS20 strežniki prvi, ki bodo uporabljali Cell procesor, obenem pa bo kmalu tudi konec ugibanj o dejanski zmogljivosti nove procesorske arhitekture.

Nove IBM-ove izdelke bosta poganjala dva Cell procesorja s po 9 jedri, delovni takt katerih bo znašal 3.2 GHz. Vse skupaj bo izvajalo računske operacije na Fedora Core 5 Linux operacijskem sistemu. Namenjeni so za uporabo pri seizmičnih raziskavah, šifriranju podatkov, procesiranju grafičnih podatkov in v vojaških nadzornih...

14 komentarjev

Poceni PCji za Kitajce

EETimes - Podjetje ZhongKe Menglan Electronics Technology bo začelo proizvajati poceni osebne računalnike, namenjene državnim ustanovam, ki bodo stali med 175 in 200 dolarji. Opremljeni bodo z diskom, velikim med 40 in 60 gigabajti, 256 megabajti rama, njihova posebnost pa je procesor Godson. Gre za 64-biten čip, ki je bil v celoti razvit in izdelan na Kitajskem, njegov razvoj je podprla tudi država, tiktakal pa bo pri 800 - 1000 megahercih. Računalnik bo izgledal kot HTPC, imel bo VGA izhod, štiri USB priključke in standardno mrežno kartico, za zdaj pa ga je naročilo približno 2.000 osnovnih in srednjih šol. Več informacij o projektu lahko najdete v izvorni novici.

Za povezavo se zahvaljujemo Stepnemu Volku.

13 komentarjev

Intel prodal proizvodnjo procesorjev za mobilne telefone

Slashdot - Na spletni strani LinuxDevices poročajo, da bo Intel prodal svojo proizvodno linijo procesorjev za mobilne telefone, in sicer ameriškemu podjetju Marvell. Slednji bi lahko tako postal glavni dobavitelj za novejše procesorje, namenjene uporabi v mobilnih telefonih, Intel pa se lahko osredotoči na x86 procesorje ter čipe za brezžične mrežne kartice. Marvell z nakupom prevzame XScale PXAxxx serijo izdelkov, medtem ko seriji XScale IXP in XSCale IOP ostaneta pri Intelu.

Prevzem bo po pričakovanjih zaključen v petih mesecih, čemur bo sledila še triletna prehodna faza. Intel bo serijo čipov PXA izdeloval še dve leti, nato pa se proizvodnja seli k Marvellu, kjer z naprednejšo proizvodnjo in morebitnim prehodom na 65 nm tehnologijo izdelave, pričakujejo nižje stroške izdelave in tudi višji dobiček.

1 komentar

Kitajski procesor

The inquirer - Kitajska se že nekaj časa trudi z izdelavo lastnega procesorja, ki bi bil primeren za širšo uporabo. Tako jim je končno uspelo izdelati procesor po imenu Godson-2 oziroma Dragon, ki je 64 biten procesor z manjšo napako - je namreč kopija procesorja MIPS R10000, kar bi lahko Kitajcem povzročalo težave pri poskusih prodaje enot v tujino. Zaenkrat se procesor prodaja zgolj na domačem trgu, v tujino bi pa lahko prodrl kot procesor, uporabljen v napravah zabavne elektronike. Eno resnejših ovir za Kitajce predstavlja tudi njihov proizvodni proces, ki zaenkrat za sodobnimi zaostaja okoli dve generaciji.

35 komentarjev

Tudi v Sloveniji razvijajo procesorje

Delo - Flextronics je singapurska (in ne ameriška, kot je napačno navedeno v novici) multinacionalka za razvoj (design) elektronskih naprav, sicer brez lastne blagovne znamke, a je vendarle razvila že precej izdelkov, na katere je naročnik potem "prilepil" svoje ime (med drugim to velja tudi za "Microsoftov" Xbox.). Damjanu Lampretu in skupini slovenskih inženirjev okoli njega je uspelo prepričati to podjetje, da je odprlo podružnico v Ljubljani in vložilo 2 milijona dolarjev (ob pribl. 100 milijonih tolarjev, kolikor je primaknila slovenska vlada) za razvoj mikrokontrolerja Marvin. Gre za čip s 32 bitnim procesorjem in raznimi komunikacijskimi (serijski, vzporedni, ethernet...) vmesniki, ki seveda ne bo našel mesta na naših mizah, temveč v vgradnih (embedded) sistemih, npr. v mobilnih telefonih, avtombilih itd. Ker sam procesor brez "mehke" komponente ni kaj dosti uporaben, so zanj priredili tudi operacijski sistem Linux in napisali razvojna orodja. Linuxa ne omenjamo kar tako, Lampret...

11 komentarjev