»

Državni zbor ugotavlja, da je prisluškovanje SOVE v skladu z ustavo

Dnevnik - Marca letos je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA), saj je Informacijska pooblaščenka v okviru nadzora na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE.

Težava je v tem, da slovenska ustava za prisluškovanje komunikacijam izrecno zahteva odločbo sodišča, zakon o SOVI pa določa, da lahko tako odločbo izda kar direktor SOVE sam. Zato je po mnenju Informacijskega pooblaščenca Zakon o SOVI v neskladju s 37. členom Ustave.

Prejšnjo sredo pa so svoje mnenje podali še poslanci Državnega zbora. Na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve so podali mnenje, da sta Zakon o Sovi in Zakon o obrambi - v skladu z ustavo.

Zanimivo je, da so bili poslanci takega mnenja kljub izrecni ustavni določbi in kljub dejstvu, da je znan vsaj en primer spornega prisluškovanja s strani SOVE (Sanader - Janša). Mnenje je soglasno podprlo 15 navzočih...

17 komentarjev

Tudi SOVA analizira prometne podatke?

Slo-Tech - Včeraj je RTV Slovenija objavila intervju z Iztokom Podbregarjem, direktorjem Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Tema intervjuja je bila dejavnost SOVE v obdobju po 11. septembru, ter vloga obveščevalne dejavnosti pri zagotavljanju (nacionalne) varnosti na splošno. Zanimiv pa je Podbregarjev odgovor na vprašanje, ali so bili v Sloveniji na podlagi podatkov Sove že kdaj prijeti osumljeni v povezavi s terorizmom.

Podbregarjev odgovor se glasi: "
Ne, v Sloveniji takega primera ni, so pa bile pristojnim organom posredovane določene informacije o tem, da so ljudje, ki so bili povezani s terorizmom, ali prečkali Slovenijo, ali pa se v njej zadrževali. Da pa bi bil kdo neposredno pred izvedbo terorističnega dejanja, oziroma se nanj pripravljal v Sloveniji, takšnih podatkov nismo imeli. Dejansko pa spremljamo različne situacije in nekatere povezave, ki kažejo na to, da so določeni posamezniki na neki način, npr. po načinu komuniciranja, vpeti v takšne mreže.
".

Kaj natančno ta...

15 komentarjev

Ko terorizem prav pride

Slo-Tech - Mišo Alkalaj je za privacyblog.net napisal prispevek o terorizmu kot izgovoru za omejevanje človekovih pravic zaradi strahu političnih elit pred “drugo svetovno velesilo” - javnim mnenjem. Zaradi tega naj bi vlade želele povečati nadzor nad posamezniki, tudi s predlagano obvezno hrambo prometnih podatkov.

Iz prispevka:

Predstavljajte si, da zakon o obveznem hranjenju prometnih podatkov že velja in da nekje, recimo v Rimu, poči bomba. Nekaj dni pozneje vas obišče policija ter vas povabi na »informativni pogovor«, ker je s pregledom podatkov o vašem deskanju po internetu ugotovila, da ste nekajkrat obiskali spletno mesto, ki ga je prebiral tudi kateri od osumljenih bombašev. Ste torej osumljeni najmanj simpatiziranja s terorizmom, ali če bi upoštevali predloge britanskega notranjega ministra Charlesa Clarka – s tem, ko ste obiskovali terorizmu naklonjeno spletno mesto, ste dejansko vadili za izvedbo terorističnega dejanja. In po predlogu istega britanskega notranjega ministra bi...

20 komentarjev