»

Najpopolnejša topografska karta Zemlje doslej

Himalajski ledeniki v Butanu

vir: The Register
BBC - Japonski in ameriški znanstveniki so objavili, da so izdelali doslej najpopolnejšo topografsko karto Zemlje, ki verno popiše 99 odstotkov Zemeljskega površja, s čimer so krepko presegl prejšnji dosežek.

Skupaj so zlepili 1,3 milijona posnetkov, ki jih je posnel japonski Aster na satelitu Terra. Kot pravijo, je razdalja med dvema točkama, katerih višino so izmerili, 30 metrov. Nastali zemeljevid se imenuje Global Digital Elevation Map in bo na voljo za brezplačno rabo in prenos, zajema pa področja Zemlje med 83 vzporednikom severno in južno (polov žal ne boste videli). Sedaj bodo nove posnetke združili s starimi, ki jih je pred štirimi...

16 komentarjev

OpenStreetMap.org v Ljubljani

Slo-Tech - V Ljubljani se bo v soboto, 8. in nedeljo 9. septembra odvijalo prvo delovno srečanje kartografskih navdušencev projekta OpenStreetMap.org, katerih glavni cilj bo izdelati podroben cestni zemljevid Ljubljane z uporabnikom prijazno Creative Commons licenco.

OpenStreetMap.org je projekt, kjer uporabniki sami ustvarjajo zemljevid sveta. Podobno kot pri Wikipediji lahko vsebino dodaja in dopolnjuje kdorkoli. S časom tako ustvarjena vsebina zaradi sinergijskih učinkov množice urednikov doseže kvaliteto, ažurnost in izjemne podrobnosti, ki pogosto prekosijo tudi nekoč najboljše vire.

Trenutni zemljevid Ljubljane je plod dela peščice navdušencev, ki so na svojih...

26 komentarjev

Najdi.si zemljevid

Slo-Tech - Na portalu Najdi.si so po uvedbi iskanja po video ter zvočnih datotekah lansirali novo storitev Najdi.si Zemljevid. Aplikacija omogoča iskanje po krajih, ulicah ter podjetjih. Zemljevid je trenutno v preiskusnem stadiju vendar že sedaj podpira 5.895 krajev, 15.195 ulic, 501.378 naslovov in 173.479 podjetij. Prikaže pa tudi nekaj (2.330) interesnih točk.

Storitev bo v prihodnosti prinesla iskanje po različnih zemljepisnih pojmih, interesnih točkah, računanje razdalj in poti med kraji ipd.

42 komentarjev

Po SiMobilu in Vegi še Najdi.si

Najdi.si - Vsi uporabniki E-SMS-storitev ste lahko opazili, da so sprva na SiMobilu in kasneje še na Vegi ukinili možnost pošiljanja SMS-sporočilc prek interneta. Sedaj je tu še ena slaba novica. Tudi Najdi.si je sledil trendu in onemogočil pošiljanje SMS-ov prek svoje strani. Namesto obrazca za pošiljanje nas tako na njihovi strani pričaka obvestilo:
    Najdi.si bo storitev brezplačnega pošiljanja SMS-ov omogočil, ko bodo tej storitvi mobilni operaterji dali potrebno prioriteto in tehnično podporo.
A nekatere alternative še ostajajo, tako da zazdaj še ni razloga za preplah.

17 komentarjev