»

TSMC rešuje težave s 40 nm proizvodnim procesom

bit-tech.net - Znano je, da TSMC nima najbolj zelenih proizvodnih številk pri 40 nm proizvodnem procesu, ki ga trenutno uporabljajo za RV740 jedro, srce ATIjevega Radeon HD 4770. Kako klavrno je stanje, povejo številke, ki so jih izbrskali na bit-tech.net. Prek virov blizu AMDja so izvedeli, da naj bi bilo k partnerskim izdelovalcem razposlanih le 40.000 čipov, od vseh proizvedenih pa naj bi bilo delujočih oz. dovolj sposobnih za nadaljnjo uporabo le okrog 20 % čipov. Slednje naj bi TSMC rešil z revizijo proizvodnega procesa, a naj bi ta v proizvodnjo prišla šele kasneje v tej četrtini leta, kar pomeni, da večjega števila Radeonov 4770 na trgu ne bo še kar nekaj časa,...

0 komentarjev

ATI uradno začel s prodajo Radeona 9600 Pro

Radeon 9600 PRO

vir: Digit Life
Digit Life - ATI, kanadsko podjetje, znano predvsem po svojih grafičnih karticah, je podalo uradno obvestilo, da je začelo s prodajo Radeon 9600 PRO grafičnih kartic. Le-te naj bi bile rdeča nit prodaje ATIjevih kartic in naj bi stale pod 200 ameriških dolarjev, sodeč po izjavi za tisk. Na ta trenutek smo dolgo čakali, saj smo Radeona 9600 PRO, ki je osnovan na Rv350 čipu in grajen v 0.13-mikronski tehnologiji, že spoznali pred več kot mescem dni. Povezava do originalne novice.

6 komentarjev

Za Googlom še AltaVista

BBC - Kitajska vlada je po poročanju BBC-ja blokirala dostop do iskalnika AltaVista. Ta ukrep sledi blokiranju Googla pred skoraj tednom dni; ostali iskalniki, kot npr. Yahoo, pa zaenkrat ostajajo nedotaknjeni. Slednji se je pred kratkim skupaj s približno 130 drugimi internetnimi portali prostovoljno zavezal, da ne bo objavljal informacij, ki bi ogrozile državno varnost ali politično stabilnost na Kitajskem. Klik!

0 komentarjev

Power Color predstavlja svoje kartice

X-Bit Labs - Podjetje Power Color je kar dobro poznano med uporabniki, saj so se pred časom zapletli v afero s čipi Kyro II, ki jih Nvidia nikakor ni hotela videti na konkurenčnih karticah. Danes pa si ime utrjujejo s karticami, ki bazirajo na ATI-jevih Radeon 7500 in 8500. Očitno so se tokrat Power Colorjevci požvižgali na Nvidiine grožnje in vse svoje sile, ki bi jih sicer porabili za klečeplazenje pred Nvidio, raje usmerili v razvoj naslednjih kartic:
  • RADEON 7500LE (Evil Knight) bo kartica, ki bo bazirala na dobro poznani tehnologiji prvega Radeona, ki so jo ATI-jevci izboljšali ravno toliko, da lahko čip deluje na frekvenci 200 MHz. Grafičnemu čipu bo delalo družbo še 64 MB 5 nanosekundnega SDRAM pomnilnika, ki bo deloval s frekvenco 230 MHz. Ker pa so ATI-jevi čipi bili od nekdaj prijazni za razne izhode, na kartici ne bosta manjkala niti izhoda DVI in TV-Out.

  • RADEON 8500LE (Evil Master II). S to kartico se Power Color spušča med izdelovalce, ki so že ponudile rešitev na čipih Radeon...

0 komentarjev

Kakšna pozornost!

X-Bit Labs - ATI-jev Radeon 2 bo izšel kmalu. Ker pa ATI ni tako nepošten kot Nvidia, je vseeno posodobil tudi svojo Radeon družino. Kot veste, je Nvidia iz prodaje vzela GeForce2 Ultra čip, ker je (vsaj po surovi hitrosti) boljša od GeForce3. Tudi GeForce2 Pro čip, naslednjik GTS čipa, je bil vzet iz prodaje, ker je malo boljši od MX400, a slabši od GeForce3. Če pogledam "širšo" sliko, se mi zdi, da hoče Nvidia umetno ustvariti dve strogo ločeni tržišči. Eno zelo, zelo visoko (GeForce3) in drugo nizko (MX400). Vmes pa ni nič.
No, pa da se vrnem k ATI-ju. ATI je posodobil svoje Radeone s hitrejšim RAM-om. Do sedaj je retail verzija Radeona 64MB DDR imela na sebi 5.5 ns čipe in frekvenco čipa in pomnilnika 183MHz. Sedaj ima na sebi 5ns čipe in frekvenco delovanja čipa in pomnilnika 200MHz. Enako je pri OEM verziji, kjer je s prejšnih 175MHz, frekvenca prišla na 183MHz.
Dvomim sicer, da se bo zaradi tega kdo sedaj odločil za Radeona, če se prej ni mislil. Ampak vseeno se mi zdi pošteno od ATI-ja,...

0 komentarjev

ATI si je premislil

X-Bit Labs - Pred nekaj dnevi sem vam sporočil, da bo ATI v kratkem na trg poslal novo grafično kartico, imenovano Radeon SE. Temu ni tako. ATI je danes tudi uradno zanikal to novico in sporočil, da ne ve nič o tem.
Radeon SE verjetno obstaja. Samo ATI kartice ne bo izdal, ker s tem ne bi nič pridobil. Radeon je bil namenjen kot konkurenca Nvidiinemu GeForce2 GTS-u. Sedaj, ko je Nvidia ustavila proizvodnjo GTS modelov in jo zamenjala s Pro serijo, Radeon ne more več konkurirati Nvidii. Zato so nameravali izdati Radeon SE, ki bi bil malo izboljšan originalni Radeon. Ampak kmalu so ugotovili, da se jim to ne splača. V koncu poletja, začetku jeseni, bo izšel Radeon II in njegove izpeljanke. Zakaj bi torej trošili goro denarja za izboljšavo kartice, ki jo bo nov, izboljšan model zamenjal čez 4 mesece? Radeon SE pa obstaja, samo ni naprodaj. Če pa bi se po nekem čudnem naklučju kateri od vas dokopal do nje, naj mi jo, ali pa nam, pošlje v test. Sicer o takem slučaju zelo dvomim, pa le......

3 komentarji

Kitajci razkrivajo skrivnosti

PC Pop - S tem naslovom ne mislim trenutno aktualne politične teme v zvezi z ameriškim letalom in kitajsko zemljo. Kitajska stran PCPOP je namreč prva objavila fotografijo skrivnostnega ATI Radeon-a SE. Ta čip naj bi bil navit Radeon DDR64MB VIVO. ATI (iz meni neznanih razlogov) podrobnosti o čipu skrbno skriva. No, Kitajčki so se do informacij uspeli dokopati. Čip naj bi deloval pri frekvenci 230MHz, pomnilnik pa pri 200MHz. ATI naj bi začel s prodajo Radeon-a SE še v tej četrtini leta! Torej v Q2.

1 komentar

ATI Radeon SE

več strani - ATI bo v bližnji prihodnosti najbrž predstavil še eno kartico v sedaj precej veliki Radeon družini. Šlo bo za v govoricah že nekaj časa omenjani Radeon SE, ali, po domače, Radeon Ultra. Gre namreč za navito različio navadmega Radeona. Procesor bo tako deloval pri 240-250MHz (in bo izdelan v 0.15 mikronski tehnologiji), pomnilnik pa pri 440MHz. Kartica bo po performansah zelo blizu GeForcu2 Ultra, GeForcu3 pa ne bo mogla konkurirati (ATI pripravlja druge grafikulje, ki bodo namenjene temu), poleg tega pa bo na njej še TV-Out in Video-In. Kako in kdaj bo kartica izšla še ni znano, toda na kitajski PCPOP strani se je že pojavila prva slikica:...

2 komentarja