»

ATI: X1900 GT in sodelovanje z Nokio

ATI - Po nedavnem prevzemu podjetju Bitboys Oy, je ATI sklenil partnerstvo s še enim finskim podjetjem, proizvajalcem mobilnih telefonov Nokia. Podrobnosti o razsežnostih sodelovanja niso znane, podjetji naj bi sodelovali pri razvoju 3D iger in raznih multimedijskih vsebin za mobilne telefone. O vgradnji ATI-jevih grafičnih čipov za prenosne naprave v njihove mobilnike še ni informacij. Več o tem v ATI-jevem poročilu za javnost.

Poleg tega je ATI pred dnevi uradno predstavil svojo najnovejšo grafično kartico Radeon X1900 GT, o prihodu katere smo že poročali. Več o tem v ATI-jevem poročilu za javnost.

0 komentarjev

ATI prevzel Bitboys Oy

ATI - ATI je prevzel finsko podjetje Bitboys Oy, ki se ukvarja z razvojem grafičnih tehnologij za prenosne naprave. Vrednost nakupa se ocenjuje na približno 35, 2 milijonov evrov, celotna ekipa Bitboys-a pa bo vključena v ATi-jev oddelek za prenosne naprave. ATI od naložbe pričakuje nov zagon pri razvoju grafičnih tehnologij za prenosne naprave, predvsem pa podporo za OpenGL ES 2.0 3D ter OpenVG 1.0 2D vektorski grafiki.

Več o nakupu ter izjave vodilnih obeh podjetij lahko preberete v ATI-jevem sporočilu za javnost.

0 komentarjev

Nove grafične kartice

Slo-Tech - ATI je predstavil dve novi grafični kartici, namenjeni za profesionalno uporabo, ATI FireGL V7350 in V7300. Prva se ponaša s kar enim gigabajtom pomnilnika, medtem ko ga druga premore pol manj. Oba sta opremljena z dvema Dual Link DVI izhodoma, ki omogočata prikaz slike ločljivosti vse do 3840 x 2400 točk. Ostale specifikacije najdete na spletni strani ATI-ja.

Po poročanju The Inquirer-ja naj bi nVidia 22. marca predstavila novo grafično kartico družine GeForce 7600, in sicer šibkejšo različico z oznako GS. Kartica naj bi bila opremljena z DDR2 pomnilnikom, stala bi pa naj 149 ameriških dolarjev.

8 komentarjev

ATi predstavil Radeon X1800 GTO

ATI - Ko se je že zdelo, da bo današnji dan povsem zeleno obarvan, se je med zeleno barvo primešalo tudi nekaj rdeče: ATI je namreč predstavil grafično kartico X1800 GTO. Gre za najšibkejšega člana serije X1800, ki temelji na grafičnem čipu R520. Ta ima zaklenjene 4 pixel cevovode. Jedro kartice tiktaka pri frekvenci 500 MHz, 256 MB 256 bitnega GDDR3 pomnilnika ima frekvenco 1 GHz. Glede odklepanja cevovodov zaenkrat še ni nič znanega.



ATI bo poleg tega v prihodnjih dneh predstavil nove gonilnike, ki bodo omogočili povezavo dveh kartic s tehnologijo CrossFire brez dodatnih priključkov,...

6 komentarjev

ATI predstavil Mobility Radeon X1800 XT

ATI - ATI je predstavil svoja najnovejša grafična čipa za prenosne računalnike, Mobile Radeon X1800 in X1800 XT. Namenjena sta predvsem zagrizenim igralcem računalniških iger in tistim, ki pri svojem delu uporabljajo grafično zahtevne aplikacije.

Šibkejši model X1800 ima dvanajst pixel cevovodov in osem vertex shader enot ter tiktaka pri frekvenci 450 MHz. Njegov večji brat se ponaša s šestnajstimi pixel cevovodi in prav tako osmimi vertex shader enotami, njegova frekvenca pa je 550 MHz. Seveda obe podpirata DirectX 9 in Shader Model 3.0.

Več o novih mobilnih Radeonih si lahko preberete v ATI-jevem sporočilu za javnost in na ATI-jevi spletni strani

4 komentarji

ATI znižuje cene

X-Bit Labs - NVidia bo čez nekaj dni na CeBIT-u predstavila novi seriji grafičnih kartic. Kot ''odgovor'' načrtujejo pri ATI-ju znižanje cene grafičnih kartic serije X1000. Najzmogljivejši model, X1900 XTX se bo pocenil za okroglih 100 ameriških dolarjev in bo po novem stal 549 dolarjev. Prav tako bosta po sto dolarjev cenejša oba modela X1800 XT, izvedenka s 512 MB spomina bo stala 399 dolarjev, manjši brat s 256 MB pomnilnika pa 299 ameriških.

Poleg pocenitev bo ATI predstavil še dve novi grafični kartici, in sicer težko pričakovano X1800 GTO in model X1800 XL s 512 MB pomnilnika. Slaba novica za vse, ki si manejo roke v upanju na nižje cene je, da so prej omenjene cene le ''priporočene'' cene s strani ATI-ja, različni proizvajalci grafičnih kartic temelječih na ATI-jevih grafičnih čipih oblikujejo cene svojih izdelkov po lastni presoji.

Več o tem v izvorni novici na strani X-bit labs.
Tabelo vseh pocenitev najdete tukaj, na Hartware.net.

5 komentarjev

ATI predstavil Imageon 2380 in Imageon 2388

vir: ATI
ATI - Kanadski ATI je v sredo uradno predstavil svoja nova multimedijska procesorja z imenom Imageon 2380 in Imageon 2388. Imageon multimedijski procesorji so namenjeni vgradnji v mobilne telefone. Najnovejša člana družine Imageon omogočata uporabnikom posebno multimedijsko in igralno doživetje, saj oba podpirata OpenGL ES 1.2. Le-ta omogoča izris bolj realističnih detajlov, osvetljevanja in objektov.

Oba nova Imageona omogočata snemanje videa do 30fps v MPEG-4 in H.263/H.263+ formatu. Poleg tega podpirata več kot sedemnajst audio formatov, med drugim AMR, AAC LC, aacPlus™ enhanced, MP3, Real Audio, WMA in MIDI. Omogočata tudi 3D Zvok, ter CD kvaliteto zvonjenja.
Tehnologija PowerPlay™...

13 komentarjev

ATI izdal Radeon X1900

Hartware.net - Danes je kanadski ATI uradno izdal svojo najnovejšo družino grafičnih kartc, Radeon X1900 XT/XTX, ki temeljijo na čipu R580, ki ima 16 pixel cevovodov in kar 48 pixel shader enot, tiktaka pa na 625 MHz (X1900XT in CrossFire) oziroma 650 MHz (X1900XTX). Kartice so opremljene s po 512 MB 256-bitnega pomnilnika s fekvenco 725/750 (XT/XTX). Družina X1900 pa ne bo zamenjala kartic iz družine X1800, ampak bodo slednje še najprej v prodaji, seveda po nižjih cenah. Še cene kartic iz družine X1900: cena najbolj zmogljive, X1900XTX, bo okoli 649 ameriških dolarjev, za X1900XT boste morali odšteti 549 ameriških dolarjev in za X1900 CrossFire 599 ameriških dolarjev.



Obenem so se na spletu pojavili prvi uradni članki in...

108 komentarjev

Mobility Radeon 9800 - poslan z namenom, da prehiti vse

ATI - ATi je na tržišče poslal eno najhitrejših grafičnih kartic za prenosnike pod pričakovno oznako Mobility Radeon 9800. Pohvali se lahko z 8 cevovodi ter 256 MB pomnilnika. Odlično se izkaže tudi v zahtevnejšem svetu 3D animacij in videa, da o primernosti poganjanja najnovejših iger sploh ne izgubljam besed.

Eden prvih prenosnikov, ki se lahko pohvali z omenjenim GPU-jem, je Dellov Inspiron XPS.



Več o tej grafični kartici izveste na ATi-jevi domači strani.

Je že začel kdo dodatno varčevati za nakup prenosnika?

32 komentarjev

All-In-Wonder Radeon X800 XL

X-Bit Labs - ATI je v torek obelodanil, da bodo to poletje na trg poslali novo multimedijsko čudo. Po predhodni splavitvi AIW Radeona X800XT so tako v All-In-Wonder družino dodali še eno grafično kartico s čipom (zaenkrat še vedno) zadnje generacije. Razlika med AIW X800XT in X800XL je poleg različnih hitrosti jedra in pomnilnika predvsem v tem, da smo XT verzijo vtaknili v AGP režo, medtem ko je XL prvi AIW, ki bo domoval na PCIe vodilu.

Tako kot njegov predhodnik, se seveda tudi X800XL šibi pod težo najrazličnejših multimedijskih funkcij. V kartico je vključen zadnji ATI-jev TV Tuner, ki je osnovan na RF tehnologiji podjetja Microtune ( čip MT2050), ki je od prej uporabljanih Philipsovih tunerjev manjši in porabi manj energije, kar je ATI-ju omogočilo, da imata oba AIW X800 Radeona enako velika PCB-ja kot standardne kartice. Tuner lahko sprejme 125 PAL in SECAM kanalov, vključuje FM radio, podpira HD-TV, (od)kodiranje standardov MPEG 1/2/4, RealMedia, DivX in WMV9. Poleg standardnih...

13 komentarjev