»

Google: več kot 300.000 Intelovih serverjev

DigiTimes - Po poročanju DigiTimes-a naj bi se Google in Intel pogodila o nakupu med tristo in štiristo tisoč strežnikov, temelječih na Intelovih procesorjih Xeon. Intel naj bi poleg tega ustrezne vezne nabore za strežnike kar podaril Googlu. Poleg Intela ima pri kupčiji prste vmes tudi Gigabyte, ki bo dobavil matične plošče strežnikov. Kot je znano, se je Google pred dobrim letom odločil za AMD-jeve strežnike, vendar kot vse kaže bo sedaj spet presedlal na Intelove sisteme. Googlova odločitev tako utegne vplivati na tržna deleža obeh procesorskih velikanov na trgu strežniških procesorjev.

Več o tem na DigiTimes.

27 komentarjev

Nova anketa: letošnja nadgradnja strojne opreme

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko denarja ste odšteli za programsko opremo, ki jo poganjate na vašem primarnem računalniku. 70% glasujočih ni za programsko opremo odrinilo nič, skupaj 14% pa manj kot 30.000 tolarjev. 85% jih torej ne namenja bistvene vsote denarja za nakup programske opreme. Samo po sebi se seveda zastavlja vprašanje, ali ta ogromen procent glasujočih uporablja zastonjsko programsko opremo.

Koliko ste odšteli za programsko opremo, ki jo poganjate na vašem primarnem računalniku?
071%
(793)
do 15.00010%
(114)
od 15.001 do 30.0005%
(51)
več kot 200.0014%
(50)
od 30.001 do 60.0004%
(42)
od 120.001 do 200.0002%
(26)
od 60.001 do 90.0002%
(25)
od 90.001 do 120.0002%
(17)
Skupaj glasov: 1118


Tokrat vas sprašujemo po nadgradnji strojne opreme. To poletje bo eno najbolj vročih doslej. AMD je zamenjal pomnilniški krmilnik (prehod na vse bolj razširjen in dostopen DDR2 pomnilnik), Intel pa bo predstavil (skoraj) povsem nov procesor, Core 2 Duo (Conroe), ki bo zamenjal že...

68 komentarjev

Po rahlem predahu se boj med Google in Microsoft nadaljuje

več strani - Po rahlem predahu, ki smo ga bili deležni prejšni teden (padec delnic MSFT za 11% ter zaslišanje na evropskem sodišču), se boj med dvema gigantoma nadaljuje. Na dan sta prišli dve novi bojišči.

Začelo se je, ko je Amazon.com po preteku pogodbe z Googlom preselil svoj brskalnik A9.com na Microsoftovo tehnologijo Live.com. Tako je bil na tej strani Google zadnje prisoten v nedeljo, sedaj pa ga ja zamenjal znak powered by Live.com. Več na Reuters.com

Še bolj vroče pa je zaradi novega brskalnika IE 7.0. Konkretno, kamen spotike je majhen kvadratek v desnem zgornjem kotu, ki je namenjen iskanju, znan kot AutoSearch. Problem tiči v tem, da brskalnik privzeto nastavi iskalnik na MSN.com, ki je v Microsoftovi lasti, kar pa Google vsekakor ni všeč. Več na InformationWeek.com

Čudno, da Google še ni opazil, da je privzeta stran na novo inštaliranega operacijskega sistema prav msn.com.

74 komentarjev

Google se je odločil za AMD

Ars Technica - Ars Technica poroča o Googlovi odločitvi, da bo v svoje nove strežnike namestil AMD-jeve procesorje Opteron. Razlogi za odločitev tičijo v varčnejši uporabi električne energije, ki za Googlov več kot 200.000 strežnikov obsegajoč strežniški park predstavlja strošek, ki postaja primerljiv s ceno samih strežnikov.

Tržna razpoka na trgu strežniških procesorjev in x86 procesorjev v splošnem se tako manjša, predvsem po zaslugi AMD-jevih rešitev, ki na mnogo nivojih prednjačijo pred rešitvami, ki jih ponuja Intel. Tako je Ars Technica že poročala o AMD-jevem preboju 20% tržnega deleža, Intel pa že napoveduje, da bodo njegovi prihodki v prvi četrtini 2006 manjši od predvidenih.

K sreči se Intel ne da kar tako, zato se bo potrudil prehiteti AMD z novimi procesorji Conroe, ki bodo na voljo v drugi polovici leta 2006.

Če konkurenca pomeni, da si bomo naslednje leto že lahko privoščili prenosnike s štirijedrnimi procesorji - a ne bi bilo krasno, če bi lahko tako preprosto zamenjali tudi...

28 komentarjev