»

Spletne urice: Novosti v Flash 8.5

Slo-Tech - V sredo, 1. marca vas ob 19.00 vabimo v Kibepripo na Spletne urice, kjer bo Boris Miljković - Krokar predaval o Novostih v Flash 8.5.

Prejšnjo jesen je Macromedia predstavila novo različico Flash-a. V različici 8 je obilo novih možnosti za razvijanje spletnih aplikacij, vendar pravo revolucijo prinaša različica 8.5. Z novo različico ActionScripta (3.0) in funkcijami, ki omogočajo do včeraj neverjetne možnosti, se je Flash približal bolj resnim konkurentom na tržišču.

5 komentarjev

Spletne urice: Zakaj sem obupal nad AJAXom?

Slo-Tech - Spletne urice vas v sredo, 15. februarja ob 19.00 zopet vabijo v Kiberpipo kjer bo Marko Mrdjenovič imel predvanje z naslovom Zakaj sem obupal nad AJAXom?

AJAX je sredi leta 2005 povzročil enega večjih bumov v spletni tehnologiji. Celo programerji so se začeli zanimati za frontend. Kljub temu pa se zdi, da AJAX ni tako močen, kot se je zdelo na prvi pogled, zaradi omejitev pa se je že pojavilo kar nekaj alternativnih tehnologij s podobno idejo.

Tekom predavanja bomo spoznali, kaj je osnovna filozofija AJAX pristopa, tehnično pogledali, kako se AJAX dejansko izvaja, in preverili alternative. Vse skupaj predstavljeno skozi izjemno subjektivni pogled predavatelja.


Marko Mrdjenovič je absolvent Ekonomske fakultete in vodja produkcije pri podjetju Parsek, kjer deluje že več kot 5 let. V tem času je sodeloval na večini odmevnejših projektov na različnih področjih, od svetovanja do programiranja. V prostem času razvija koščke javascript, flash in html kode ter skrbi za nekaj neprofitnih...

19 komentarjev

Pipin odprti termin: Fansubbing

Slo-Tech - V torek 14. februarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Miha Jenka o Fansubbingu.

Fansubbing je primarno ljubiteljska dejavnost podnaslovitve animejev oz. japonskih risank, ki se je kot legalno vprašljiva dejavnost močno razvila preko zadnjih 25. let s koreninami razraščenimi v srcu ZDA.

Evolucija računalniških tehnologij, telekomunikacij in dobro organizirane skupnosti, ki so temelji obstoja današnjih fansubov, je privedla do ljubiteljskih izdelkov, katerih izdelava je tako rekoč brez opaznih stroškov, ki si jih ljubitelji lahko prenesejo iz Interneta, predvsem z uporabo BitTorrent tehnologije. Široka prekospletna distribucija, vedno višja kvaliteta fansubov in piratiziranje legalnih DVD natisov pa potiho ogrožajo dobiček licenčnih podjetij.

Razkrite bodo nekatere skrivnosti, ki jih uporabljajo, da lahko ljubiteljem dostavijo najboljše podnapise.

2 komentarja

Spletne urice: SVG in Canvas

Slo-Tech - V sredo 1. februarja vas ob 19.00 vabimo na Spletne urice v Kiberpipo, kjer bo Ivan Leben predaval o primerjavi med tehnologijami SVG, Canvas in Flash.

Spletni surferji so vedno bolj navajeni, da imajo internetne strani lepo grafično podobo, od tistih najpomembnejših pa to že skoraj zahtevamo. Potreba po zmogljivih grafičnih pogonih znotraj brskalnika čedalje bolj narašča. Kaj nam najnovejše tehnologije ponujajo? Ali sploh delujejo v vseh brskalnikih in v kakšni meri? Govorili bomo o prednostih in slabostih zadnjih odprtih tehnologij kot sta SVG in Mozilla Canvas ter jih primerjali z že uveljavljenim animacijami Flash.

4 komentarji

Spletne urice: Mikroformati

Slo-Tech - Spletne urice se po prvem izjemno obiskanem srečanju nadaljujejo to sredo, 12. oktobra, ob 19.00 v Kiberpipi, kjer bo Marko Mrdjenovič a.k.a. fry @ friedcellcollective predaval o Mikroformatih:

Mikroformati so skupek preprostih, odprtih formatov, namenjenih prvotno ljudem in šele nato računalnikom. Zgrajeni so na obstoječih in široko uporabljenih standardih, s katerimi poskušajo najprej rešiti preproste probleme s prilagoditvijo trenutnim pojavom in uporabniškim vzorcem (XHTML, pisanje blogov).

Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme, cilj spletnih uric pa je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci.

0 komentarjev

Firefox z vgrajeno podporo za SVG?

Slashdot - Po poročanju Slashdota, se uporabnikom odprtokodnega brskalnika Firefox obeta še en bonbonček, ki bi utegnil konkurenco pustiti daleč zadaj. Govora je namreč o nativni podpori za SVG ( SVG ali Scalable Vector Graphics je opisni jezik za prikaz animirane ali statične 2D grafike).

Zadnje razvojne različice Firefoxa 1.1 namreč že vsebujejo vključeno in omogočeno podporo za SVG. In to ne kot dodatek (plug-in), pač pa je SVG podpora vključena v jedro brskalnika. To odpira nove možnosti oblikovanja spletnih strani, saj bo po novem mogoče kombinirati SVG grafiko z običajnimi XHTML stranmi.

Redmond, start your photocopiers!

28 komentarjev

ScriptKiddijevo orožje: Flash 6

The Register - Neprijetno, še posebej za ne-širokopipčne uporabnike. Ena od lastnosti Macromediinega predvajala vektorskih animacij Flash Player 6 je tudi ta, da če se uporabnik med obiskom animirane strani premisli ter odsurfa drugam oz. celo zapre okno brskalnika, slednje iz neta še vedno pretaka zahtevano animacijo. Verjetno mi ni treba razlagati, kakšne 'možnosti' to odpira... Klik!

1 komentar