»

Nič več AOLovih zgoščenk

Slo-Tech - Jim Mckena in John Lieberman bi rada, da jima pošljete vse AOL CDje ki jih imate, saj je njun cilj zbrati kar milijon primerkov -- sedaj jih imata "le" 80 000 -- in jih odnesti pred vrata podjetja ter s tem povedati, da naj odnehajo s tem početjem. Na strani pa najdete tudi ustvarjalni kotiček, kjer lahko dobite idejo za uporabo starih ali nezaželenih reklamnih zgoščenk.

5 komentarjev

Test 1.7 GHz Celerona

AnandTech - Ko sem že zaključeval svoje novinarsko pisanje za danes, sem odkril še test najnovejšega 1.7 GHz Celerona, ki so ga spisali na Anandtechu. In kako se je procesor izkazal? Po pričakovanju je svoje opravila premajhna količina L2 predpomnilnika, ki pa je bila logičen korak pri izdelavi, saj je Pentium4 1,7 GHz še sorazmerno nov procesor, ki bi mu Celeron z 256 KB predpomnilnika preveč konkuriral. Kot boste lahko videli v testu, se novi Celeron odlično obnese v pisarniških programih, vendar pa obenem propade v 3D programih (igre, 3D Studio, ...). Lepa lastnost novega Celerona je, da ga lahko navijemo brez problemov vsaj do 2.3 GHz, vendar pa sta pa tudi s tako frekvenco ne more popolnoma dohiteti Athlona XP 1600+, lahko pa prehiti Pentium4 1.7 GHz.
Tako se lahko zgodi, da bo novi Celeron postal Pentium4 za revne, vendar pa s svojim 0.18 mikronskim jedrom najbrž ne bo naredil vtisa na navijalce, saj bo AMD kmalu izdal svojega TBreda, prav tako pa ne bo naredil kakšnega silnega vtisa na...

4 komentarji

AMD MP vs. Intel P4 Xeon

GamePC - Na GamePC so objavili primerjavo AMDjevega MP 1800+ (deluje pri 1.53 GHz) in Intelovega P4 1.7 GHz Xeon procesorja. Test je zelo obširen in obsega celih 12 strani. V zaključku pravzaprav pravijo, da sta oba procesorja odlična za večprocesorske sisteme, zelo stabilna in zmogljiva. Poleg tega, naj bi povprečen AMD MP 1800+ sistem stal približno 1/3 P4 1.7 GHz Xeon procesorja (cena se pozna poleg procesorja predvsem pri matičnih ploščah in pomnilniku) in pa, da bi bil opisovalčev procesor po izbiri vseeno P4 Xeon, saj AMD MP procesorji ne vsebujejo termalnih in varovalnih specifikacij strežniškega procesorja. Več o tem pa najdete tu.

17 komentarjev

Test Pentiuma4 1.8GHz

Hardware Unlimited - Intel viša frekvnco svojih procesorjev že skoraj vsak dan. Malo po tem, ko je izdal P4 1.7GHz, je že izšel njegov naslednik; P4 1.8GHz. Kaj je na njem novega? Razen za 100MHz višje frekvence...nič. Še vedno je izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji in še vedno uporablja Socket 423 ležišče.
Ampak to je že stara novica. Nova je, da so P4 1.8 GHz stestirali tu.Ugotovili so, da je boljši od svojih predhodnikov (doh ) in da je od vseh 4-ic najboljši. Seveda pa ima veliko slabih točk. Glavna je seveda RDRAM, ki je še vedno veliko dražji od DDR SDRAM-a, katerega uporabljajo novi AMD-ji.

11 komentarjev

Fosterji prestavljeni...

X-Bit Labs - Če pozorno spremljate sceno, potem ste verjetno bili presenečeni, ker med včerajšnjimi novicami ni bilo omembe novega Intelovega Xeona s Foster jedrom. Predstavitev tega procesorja je bila najavljena za 8. maj, toda očitno se je pri Intelu nekaj zalomilo. Podjetje pravi, da je sam silicij procesorjev brezhiben, toda da imajo nekaj "električnih težav" s pakiranjem procesorjev. Tako je izid procesorja prestavljen za nekaj tednov, v tem času pa bo Intel razvil popolnoma novi sistem pakiranja, pri katerem ne bo niti najmanjše možnosti za poškodbo jedra. Sicer točnega datuma izida ni, toda verjetno bomo naslednika Xeonov videli 21. maja. Pripravljeni so tudi proizvajalci matičnih plošč in prvih dvoprocesorskih Socket603 plošč bomo deležni s strani Tyana, Iwilla in Supermicra. Zgrajene so okoli novega i860 čipovja, cene pa se bodo gibale med 800 in 1000 zelencev.

6 komentarjev

Vojna in opazovalci

HardOCP - Kot veste, se bije vojna med dvema proizvajalcema mikročipov, Intelom in AMD-jem. Intel na bojišče dovaža nove sile v obliki P4 procesorjev, AMD pa zaenkrat igra defenzivno igro (do prihoda Palomina, to je ). Kakšno je trenutno stanje? Fantje (in mogoče tudi kakšna punca?) pri HardOCP so se tu odpravili na vojno območje. Stestirali so namreč P4 1.7GHz in Athlon 1.33GHz procesorja. Takih testov je bilo pred časom kar precej, ampak od takrat so prišla nova čipovja in predvsem izboljšana verzija P4. Procesorja so tudi navijali in P4 navili iz 1.7GHz na 2.1GHz, Athlon-a pa iz 1.33Ghz na 1.53GHz. Kdo je trenutni zmagovalec na bojišču? Spet je tu odgovor odvisno kje. Ampak glede na cena/zmogljivost lestvico, AMD. P4 je še vedno procesor prihodnosti, za katerega, nažalost, danes programska oprema še ni pripravljena. Ne izkoristi namreč njegovega potenciala.

5 komentarjev

Zgodovina se ponavlja

The inquirer - Intelu zopet primankuje procesorjev. Sedaj, ko je znižal cene svojim P4, jih nima dosti na zalogi, da bi jih prodal. Največje povpraševanje je po P4 1.7GHz. Intel ga nima na zalogi in prodajalci bodo na njegov prihod morali počakati vsaj en mesec. Seveda primankuje tudi 1.3GHz, 1.4GHz, 1.5GHz verzij Pentium 4 procesorja. Verzij 1.7GHz brez dodatnega RIMM RAM-a nima niti ocene, kdaj bi naj prišla.
Intelu se večkrat zgodi, da naredi premalo zalogo. Tukaj je ta v njegovo veliko škodo. Če bi imel procesorje že pripravljene, bi jih lahko prodal. Tako pa ljudje, ker P4 ni, posegajo po konkurenčnem Thunderbird-u. Intel se od zadnje take napake očitno ni ničesar naučil. Osel gre samo enkrat na led. Intel pa večkrat. Več o tem tu.

7 komentarjev

Intel Pentium4 1.7 GHz na Japonskem

X-Bit Labs - Kot ponavadi so Japonci prvi, ki lahko kupijo nove tehnološke izdelke. Sicer po višji ceni kot drugi, ampak prvi so pa le. Tokrat lahko za $480 dobijo box verzijo Intel P4 1.7GHz procesorja in 2 64MB RIMM modula RAM-a ali za $580 Intel P4 1.7GHz procesor in 2 128MB RIMM modula RAM-a. Cena sploh ni tako visoka, če upoštevamo dejstvo, da Intel P4 1.5GHz brez dodatnega RAM-a stane $519. Ali je možno, da je pocenitev, načrtovana za 29. april, že v veljavi? Kakor veste, se bodo po 29. aprilu P4 procesorji pocenili za debelih 30%. Komaj čakam.

6 komentarjev

Cena Intel Pentium4 procesorjev bo padla

X-Bit Labs - Okoli 15. aprila naj bi cena Intel Pentium4 drastično padla. Pa poglejmo številke:
  • Cena Intel Pentium 4 1.5GHz bo z $637 padla na $519. To je 19% pocenitev.
  • Cena Intel Pentium 4 1.4GHz bo z $423 padla na $375. To je 12% pocenitev.
  • Ob objavi bo cena Intel Pentium 4 1.7GHz okoli $701.
Te pocenitve sploh niso tako šokantne. So pa spodnje, ki naj bi se zgodile okoli 23. aprila.
  • Cena Intel Pentium 4 1.7GHz bo padla na $361. To je 49% pocenitev.
  • Cena Intel Pentium 4 1.5GHz bo padla na $256. To je 51% pocenitev.
  • Cena Pentium 4 1.4GHz bo padla na $193. To je 49% pocenitev.
Številke govoriji zase. Intel se očitno zelo trudi približati svoje Pentium4 procesorje navadnim uporabnikom. Mu bo uspelo?

17 komentarjev

AMD pošilja 1.5GHz čipe v škatlah od 1GHz procesorjev?

The Register - Očitno so Athloni (Thunderbirdi), ki so sposobni doseganja hitrosti 1.5GHz in več, že v prodaji!
Vendar se še ne prodajajo kot 1.5GHz modeli, temveč kot navadni "stari" 1GHz in 1.33GHz verziji. Takšni procesorji nosijo oznako AXIA in so glavni razlog, zakaj so nekateri overclockerji uspeli spraviti svoje Athlone na tako visoke frekvence.
Nek angleški overclocker je povedal, da so takšni procesorji na voljo že nekaj tednov, vendar so to samo tisti procesorji, ki nosijo oznako AXIA!
Procesorji s to oznako naj bi bili sposobni doseči hitrosti 1.5GHz že z normalnim hlajenjem (ne mislim na neko ultra voda+peltier kombinacijo, ampak samo malce boljše zračno hlajenje)!
No, če kupujete nov procesor (Athlona), poskusite dobiti takšnega, ki ima oznako AXIA!

P.S.: Menja kdo Athlona z oznako AXIA za navadnega 800MHz?

10 komentarjev

Novi P4

X-Bit Labs - Intel še kar ne odneha in še kar naprej pošilja na trg nove P4. Zdaj je objavil, da bo najnovejši član P4 družine, 1.7GHz, izšel 23. aprila. Cena procesorja bo okoli $700. Kljub visoki nazivni hitrosti pa novi P4 1.7GHz ne bo prekašal svojega tekmeca, AMD Athlon-a 1.33Ghz, v večini testov. Razen v Quake3, kjer je P4 najboljši.
Sočasno z izidom P4 1.7GHz pa bo Intel naznanil svoj nov procesor za strežnike, Pentium 4 Xeon. Ta procesor bo zgrajen na novem Foster jedru. Procesorji na Foster jedru se bodo od drugih P4 razlikovali po dvoprocesorski (dual-processor) podpori. Potrebovali pa bodo ploščo z novim Socket 603 ležiščem. Novi Foster-ji bodo izšli v 1.4GHz, 1.5GHz in 1.7GHz različicah.

15 komentarjev

Intel Pentium 4 : AMD Athlon

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware, se je pojavil nov članek, ki primerja novi P4 z Athlonom. Po več testih, ki smo jih videli v preteklih dneh, je Athloh prevečkrat zmogel loviti ali celo prehiteti novi P4. Tom pa je očitno prepričan, da to ne more biti res in nad ta dva procesorja se je spravil z štirimi novimi Benchmarki (eden izmed njih je tudi q3a). Šel je celo tako daleč, da je Athlona 1.2 GHZ navil na 1466 MHZ in ga primerjal z P4 pri osnovni hitrosti 1500 MHZ. Celoten članek si lahko preberete tukaj, jaz pa naj vam samo namignem, da se je končno p4 odrezal precej bolje (v treh od štirih testov). Toda še vedno ostaja dejstvo, da je p4 bistveno bistveno dražji od Athlona in je trenutno na voljo samo z dragim RDRAM pomnilnikom, kasnejši modeli v letu 2001 pa bodo prišli tudi z novo arhitekturo in novim podnožjem, kar izniči vsako možnost nadgradnje. P4 v tem trenutku ni vreden svoje cene, jasno pa kaže svoj potencial, ki naj bi ga v prihodnosti povzdignil v višave....

2 komentarja