»

Kiberpipa vabi

Utrinek z enega izmed VIP večerov

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je naokrog in spet vas čakajo nove vsebine v Kiberpipi. V torek vam bo Domen Grabec predstavil kako s pomočjo spletne kamere, nekaj odprte kode, poznavanja DirectX knjižnice in znanja programiranja doživite izboljšano izkušnjo virtualnih 3D svetov. V sredo vas vabimo na spletni seminar podjetja Adaptivepath, kjer boste v 16 korakih izvedeli kako postati uporabniku bolj prijazna organizacija, v četrtek pa bo Janez Škrabec predstavil svoje poglede na podjetniške poti in inovativnost. Poleg tega se lahko vsak dan oglasite v Kiberpipi in se poigrate z računalniki iz Kiberpipinega računalniškega muzeja, na brezplačno brskanje po spletu ali kar tako na klepet.

Na Pipinem odprtem terminu...

5 komentarjev

Kiberpipa se zbuja po prvem maju

Slo-Tech - Videonadzor, kompaktni fotoaparati, radijsko vodenje in leteče naprave niso le sestavni deli distopične prihodnosti. V torek, 8. maja ob 19.00 vam bo Jure Koren podal pregled posnetkov, nepremičnih in gibljivih, narejenih s pomočjo letalnih in malo manj letalnih naprav, ter kratko predavanje o tem, kako take posnetke in igrače, s katerimi jih lahko posnamemo, napravimo sami. V Ptičji perspektivi.

Od 29. aprila do 2. maja se je v Las Vegasu odvijala konferenca Mix07, kjer Microsoft predstavlja svoje spletne tehnologije kakršna je trenutno vroči Silverlight. Kaj vse je bilo tam videti bo poročal Marko Mrdjenovič v sredo ob 19.00, na Spletnih uricah.

V četrtek pa bo na Večeru inovativnih in podjetnih o Podjetništvu iz investitorjeve...

3 komentarji

Tehnokomuna Kiberpipa

Slo-Tech - V ponedeljek vas vabimo na predavanje Elektromagnetna sevanja: okolje in zdravje, kjer bo doc. dr. Peter Gajšek predaval o vplivu teh sevanj na okolje.

V torek 20. februarja vas vabimo na predavanje o OpenBSD, menda najbolj varnega operacijskega sistema pod soncem. Predaval nam bo Mitja Muženič iz podjetja Kerberos d.o.o., kjer se ukvarjajo s postavitvijo in vzdrževanjem omrežnih elementov, ki slonijo na OpenBSDju.

Za spletne razvijalce v sredo pripravljamo predavanje o tipografijah na spletu. Katere pisave in kako naj uporabimo, da bodo naše strani uporabne v različnih okoljih.

V četrtek pa bo na Večeru za Inovativne in Poslovne naš gost Zoran Jankovič, župan mestne občine Ljubljana. Predaval bo kako izgraditi sanjsko moštvo, o karieri po diplomi, veščinah potrebnih za uspeh in odnosu do podjetništva. Za obisk dogodka so potrebne prijave.

V petek pospravljamo.

8 komentarjev

Kiberpipa zvoni samo štirikrat

Slo-Tech - V prihodnjem tednu se v Kiberpipi obetajo štiri poslastice.

Ponedeljek bo doc. dr. Tadej Kotnik s Fakultete za Elektrotehniko predaval o zdravljenju celic in tkiv s pomočjo elektrokemoterapije - kombinacije elektroporacije in kemoterapije.

V torek se bomo s Primožem spraševali Ali bo SELinux preživel:
SELinux ali Security-Enhanced Linux predstavlja dodatno varnost našega linux jedra, ki ga je razvila ameriška vohunska agencija NSA. Že dosedaj se je dodobra zakoreninil v razvojno drevo linux jedra.

Ste že slišali za XSLT? Če razvijate spletne strani in niste, potem nekaj zamujate. V sredo na Spletnih uricah boste izvedeli, da je XSLT za XML to kar je SQL za podatkovne baze. Naučili se ga boste uporabiti pri razvoju spletnih strani. Primeri bodo v PHPju in Pythonu!

Četrtek pa pridejo na račun tisti, ki bi radi svoje spletne (in druge) produkte tudi dobro prodali. Na Večeru za inovativne in podjetne bo gost Robert Rolih, predaval pa bo o direktnem marketingu. Vsi dogodki se...

19 komentarjev

Naslednji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - V ponedeljek 4. decembra ob 19.00 v Kiberpipi začenjamo ciklus predavanj Biokibernetiki. Prof. dr. Damjan Miklavčič iz ljubljanske FE bo razložil kaj je to biokibernetika:
Poleg razumevanja samega delovanja je eden izmed ciljev biokibernetike tudi razvoj kontrolnih mehanizmov in zagotavljanje "nadomestnih" delov bioloških regulacijskih zank. Srčni spodbujevalnik, defibrilator in polžkov vsadek so samo nekateri od najbolj znanih, uporabljanih in tržno uspešnih aparatov, ki pomagajo ali celo nadomeščajo funkcijo bitja srca in omogočajo sluh gluhim.

V torek sledi Creative Commons.si: Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture 2006, ki bo pokazal kaj vse se po Sloveniji izdaja pod prostimi licencami CC.

V sredo Spletne urice prinašajo nova znanja spletnim programerjem. Avtentikacija pri spletnih storitvah je že dolgo problem. Zadnje čase pa se ponuja množica rešitev, od navadnih loginov, certifikatov, OpenID in še česa. O ravnotežju med prijaznostjo in zanesljivostjo in sorodnih...

0 komentarjev

Prihodnji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Prihodnji teden vas vabimo v Kiberpipo na dve predavanji. V torek na Pipinem odprtem terminu bo Andraž Sraka predaval o upravljanju glasbenih z zbirk s programom Amarok. V sredo na Spletnih uricah pa bo predstavljena študija primera izdelave spletne strani in storitve Debikartica. Oboje ob 19.00.

Amarok je projekt, ki se razvija v okviru namizja KDE kot še en od grafičnih linux predvajalnikov zvočnega zapisa MP3,OGG,WAV,... Poleg klasičnega predvajalnika je Amarok tudi inteligentni program za upravljanje z glasbenimi zbirkami in pestrim naborom različnih dodatkov, ki zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika.

V novi sezoni spletnih uric predstavljamo novo serijo predavanj, ki se bodo služila kot predstavitev spletnih strani, ki so tako ali drugače posebne. Spletni projekti postajajo vedno bolj kompleksni - uporabniku prijazne storitve se preko zaledja integrirajo v različne sisteme naročnika in obratno. Pomembno je, da si pomagamo z metodologijo spletnega razvoja, saj v...

11 komentarjev

Spletne urice: Ogrodje malo drugače - Continuations

Slo-Tech - V sredo, 15. novembra, ob 19.00, Vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Simon Belak predaval o konceptu Continuations.

Prenašanje stanja in kontrole med stranmi naše aplikacije se zaradi asinhronosti zahtevkov lahko kaj hitro sprevrže v morečo packarijo. Zdi se, kot da se borimo proti jeziku, ko mu znova in znova "od zunaj" tlačimo stanje nazaj. Čeravno sprejeta praksa, pa to ni edina pot. Dovolite, da vam predstavimo "continuations", paradigmo, kjer jezik postane zvesti pomagač pri prenašanju stanja in kontrole.

Simon Belak se je s spletnimi ogrodji intimno seznanil kot razvijalec TurboGears, trenutno pa se prepušča eksotičnim tehnologijam.

1 komentar

Spletne urice: Zakaj sem obupal nad AJAXom?

Slo-Tech - Spletne urice vas v sredo, 15. februarja ob 19.00 zopet vabijo v Kiberpipo kjer bo Marko Mrdjenovič imel predvanje z naslovom Zakaj sem obupal nad AJAXom?

AJAX je sredi leta 2005 povzročil enega večjih bumov v spletni tehnologiji. Celo programerji so se začeli zanimati za frontend. Kljub temu pa se zdi, da AJAX ni tako močen, kot se je zdelo na prvi pogled, zaradi omejitev pa se je že pojavilo kar nekaj alternativnih tehnologij s podobno idejo.

Tekom predavanja bomo spoznali, kaj je osnovna filozofija AJAX pristopa, tehnično pogledali, kako se AJAX dejansko izvaja, in preverili alternative. Vse skupaj predstavljeno skozi izjemno subjektivni pogled predavatelja.


Marko Mrdjenovič je absolvent Ekonomske fakultete in vodja produkcije pri podjetju Parsek, kjer deluje že več kot 5 let. V tem času je sodeloval na večini odmevnejših projektov na različnih področjih, od svetovanja do programiranja. V prostem času razvija koščke javascript, flash in html kode ter skrbi za nekaj neprofitnih...

19 komentarjev

Spletne urice: Dinamične Flash strani in iskalniki

Slo-Tech - V sredo, 16. novembra ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na sedme Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič - fry predaval o dinamičnih flash straneh v povezavi z iskalniki.

Kljub temu, da iskalniki znajo pogledati v .swf datoteke, imajo mnoge spletne strani, izvedene v tehnologiji Macromedia Flash, težave z njimi. Na predavanju vam bo razkrito, kako nam lahko pri tem pomaga XHTML in kako ubijemo več muh na en mah.

14 komentarjev

Spletne urice: Večuporabniška okolja na spletu

Slo-Tech - V sredo, 9. novembra ob 19:00, vas vabimo v Kiberpipo na šeste spletne urice. O večuporabniških okoljih na spletu bo predaval Boris Miljković - Krokar, Flash razvijalec iz podjetja Parsek.

Bolj natančno bo govora o
  • pojmu večuporabniške izkušnje v vsakdanjem življenju
  • spletu kot orodju za povezovanje uporabnikov
  • evoluciji spletnih aplikacij za povezovanje uporabnikov
  • virtualnih svetovih
  • transformaciji vseh aplikacij v večuporabniška orodja
Vabljeni!

4 komentarji

POT: Varna IP-omrežja

Kiberpipa - V torek 7. decembra, ob 19.00 vas vabimo na Pipin odprti termin (saj veste kam): Varna IP omrežja, predava Andraž Sraka:

Na predavanju bo predstavljen protokol ipsec, kot varen način komunikacije med posameznimi sistemi in tudi posameznimi omrežji v internetu. Pregledali bomo osnovna odprtokodna orodja (predvsem pod Linuxom), ki omogočajo implementacijo ipsec. Bolj kot praktični prikaz bo predavanje namenjeno osveščanju uporabnikov, kako si zagotoviti čim večjo stopnjo varnosti in zasebnosti pri komunikaciji in uporabi interneta.

11 komentarjev