»

Fungi from scratch, optimizacija s SEOMoz in Žalec, kot ga še niste videli

Spletne urice in okrogla miza o HTML5, vir: Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bo na torkovem Pipinem odprtem terminu Fungi from scratch tokrat govora malce drugačni temi. Kiberpipin sodelavec Andraž Brodnik - Brodul bo na laičen način delil znanje o osnovah gojenja gob, ki jih je pridobil s svojimi pionirskimi poiskusi v najstniških letih. Seznanili se boste s celotnim procesom vzgoje Bukovih ostrigarjev, spoznali ozadje kraljestva gliv ter razliko med vzgojo rastlin in gojenjem gob. Izvedeli boste tudi nekaj o metodah gojenja ter izdelavi lastne opreme.

Na sredinih Spletnih uricah bo Peter Mesarec govoril o tem, kako z orodji SEOmoz izboljšati optimizacijo vaše spletne strani. Optimizacija spletnih strani (SEO) - na kratko bodo predstavljene tudi...

6 komentarjev

Dogodki v Kiberpipi

Novoletka AnimeSlovenija

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu vas vabimo v Kiberpipo na naslednje dogodke:

V torek, 16.12. ob 19:00 Pipin odprti termin: Best. Plone. Ever! Predstavitev Plone 3
Plone je odprtokodni CMS sistem, s katerim lahko razvijamo najrazličnejše spletne portale. Uporabi se ga lahko tudi kot intranetni informacijski sistem za hrambo dokumentov in kontaktov ali kot Project Manager. Plone poganja skriptni programski jezik Python, ki je čedalje bolj prisoten na vseh področjih računalništva. Python je prav tako osnova aplikacijskega strežnika Zope, na katerem Plone...

5 komentarjev

Prihodnji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Prihodnji teden vas vabimo v Kiberpipo na dve predavanji. V torek na Pipinem odprtem terminu bo Andraž Sraka predaval o upravljanju glasbenih z zbirk s programom Amarok. V sredo na Spletnih uricah pa bo predstavljena študija primera izdelave spletne strani in storitve Debikartica. Oboje ob 19.00.

Amarok je projekt, ki se razvija v okviru namizja KDE kot še en od grafičnih linux predvajalnikov zvočnega zapisa MP3,OGG,WAV,... Poleg klasičnega predvajalnika je Amarok tudi inteligentni program za upravljanje z glasbenimi zbirkami in pestrim naborom različnih dodatkov, ki zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika.

V novi sezoni spletnih uric predstavljamo novo serijo predavanj, ki se bodo služila kot predstavitev spletnih strani, ki so tako ali drugače posebne. Spletni projekti postajajo vedno bolj kompleksni - uporabniku prijazne storitve se preko zaledja integrirajo v različne sisteme naročnika in obratno. Pomembno je, da si pomagamo z metodologijo spletnega razvoja, saj v...

11 komentarjev

Spletne urice: Kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom?

Slo-Tech - V sredo, 22. novembra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič predaval, kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom.

Urejanje tabel je nekaj, na kar smo navajeni iz namiznih aplikacij. Ob premiku aplikacij na splet postaja urejanje z JavaScriptom vedno pomembnejše. Kakšne načine urejanja poznamo in kako tako urejanje najlažje implementiramo v naši aplikaciji in preko AJAXa shranimo, nam bo predstavil Marko Mrdjenovič, izkušeni spletni razvijalec ter vodja produkcije pri spletni agenciji Parsek.

6 komentarjev

Spletne urice: Ogrodje malo drugače - Continuations

Slo-Tech - V sredo, 15. novembra, ob 19.00, Vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Simon Belak predaval o konceptu Continuations.

Prenašanje stanja in kontrole med stranmi naše aplikacije se zaradi asinhronosti zahtevkov lahko kaj hitro sprevrže v morečo packarijo. Zdi se, kot da se borimo proti jeziku, ko mu znova in znova "od zunaj" tlačimo stanje nazaj. Čeravno sprejeta praksa, pa to ni edina pot. Dovolite, da vam predstavimo "continuations", paradigmo, kjer jezik postane zvesti pomagač pri prenašanju stanja in kontrole.

Simon Belak se je s spletnimi ogrodji intimno seznanil kot razvijalec TurboGears, trenutno pa se prepušča eksotičnim tehnologijam.

1 komentar

Spletne urice: Elementi uporabniške izkušnje

Slo-Tech - V sredo, 17. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Splente urice, kjer bo David Rozman predaval o Elementih uporabniške izkušnje.

Je za dobro spletno rešitev potrebno res le znanje programiranja in oblikovanja?

Skozi pojem uporabniške izkušnje si bomo na praktičnih primerih ogledali, kaj ta sploh je, zakaj je pomembna, v kakšnem odnosu je do sorodnih pojmov, kot so: informacijska arhitektura, uporabnost in uporabniška orientiranost, ter kaj nas o njej lahko naučijo Google, Amazon in spletna mesta oblikovana v duhu Web 2.0.

David Rozman je študent komunikologije na Fakulteti za družbene vede in se v podjetju Parsek ukvarja s spletnim načrtovanjem in uporabniško izkušnjo.

7 komentarjev

Spletne urice: PostgreSQL in spletne aplikacije

Slo-Tech - V sredo, 4. januarja ob 19.30, vas vabimo v Kiberpipo na prve letošnje spletne urice, v katerih bo Primož Bratanič predaval o povezavi spletnih aplikacij in podatkovne baze PostgreSQL.

Z naraščajočo priljubljenostjo spletne strani se porajajo nove težave, med katerimi je navadno najbolj opazno počasnejše nalaganje same strani. Zato postane pomembno iz posameznih delov sistema izstisniti čimveč.

V starem letu smo se seznanili s tem, kako iz spletnega strežnika izcediti največ, v novem letu pa si bomo ogledali učinkovito uporabo podatkovne zbirke Postgresql v spletnih aplikacijah.

11 komentarjev

Spletne urice: Dinamične Flash strani in iskalniki

Slo-Tech - V sredo, 16. novembra ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na sedme Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič - fry predaval o dinamičnih flash straneh v povezavi z iskalniki.

Kljub temu, da iskalniki znajo pogledati v .swf datoteke, imajo mnoge spletne strani, izvedene v tehnologiji Macromedia Flash, težave z njimi. Na predavanju vam bo razkrito, kako nam lahko pri tem pomaga XHTML in kako ubijemo več muh na en mah.

14 komentarjev

Spletne urice: Večuporabniška okolja na spletu

Slo-Tech - V sredo, 9. novembra ob 19:00, vas vabimo v Kiberpipo na šeste spletne urice. O večuporabniških okoljih na spletu bo predaval Boris Miljković - Krokar, Flash razvijalec iz podjetja Parsek.

Bolj natančno bo govora o
  • pojmu večuporabniške izkušnje v vsakdanjem življenju
  • spletu kot orodju za povezovanje uporabnikov
  • evoluciji spletnih aplikacij za povezovanje uporabnikov
  • virtualnih svetovih
  • transformaciji vseh aplikacij v večuporabniška orodja
Vabljeni!

4 komentarji

Kiberpipa odpira vrata spletnim razvijalcem

Slo-Tech - Kiberpipa se oktobra zbudi iz poletnega spanca. V ponedeljek 3. oktobra bo odprla svoja vrata.

Vendar pa je internet direktno v žilo le ena od bolezni, ki se jih lahko dobi v pipi. Še bolj zanesljivo lahko namreč v pipinem podzemlju staknete predavanja, delavnice, predstavitve in še kaj!

Letošnjo sezono pripravljamo kar nekaj novosti, s prvimi bomo udarili že naslednji teden. Po izjemnem uspehu tedenskih srečanj odprtokodnikov, dodajamo še Spletne urice!

Spletne urice se bodo odvijale vsako sredo ob 19.00. Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme tega področja. Cilj spletnih uric je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci.

Na prvih Spletnih uricah 5. oktobra bo Jure Koren, spletni programer in glavni administrator omrežja Kiss, predaval o PHPju v času terorizma - kako pisati kodo, da bo varna. Več o tem pa tule.

4 komentarji