»

Znanstveniki odkrili, kakšne barve so bili dinozavri

"Anchiornis huxleyi"

vir: CNET News
CNET News - Raziskovalci iz univerze Yale, pravijo, da lahko ugotovijo kakšne so bile prave barve izumrlih vrst dinozavrov. Med tem ko ilustracije barv dinozavrov, katere poznamo iz filmov in knjig, temeljijo bolj na ugibanjih, lahko sedaj zelo natančno določijo barve.
Ugotovili so tudi, da so bili dinozavri zelo barviti od vrha glave in vse do palcev na nogah.

Vrsta ptiča dinozavra "Anchiornis huxleyi" z dvema paroma kril, ki je živela proti koncu Jurijske dobe na Kitajskem, je imel večino telesa v sivi barvi z belimi in črnimi črtami na krilih in pomarančno oranžno "irokezo" na vrhu glave.

Raziskovalci, katere vodi prof. Richard Prum, so analizirali melanosomske celice (celica, ki vsebuje melanin in določa živalski...

26 komentarjev

Robotski stražar z orožjem

Slashdot - NewLaunches poroča, da je Samsung v sodelovanju s korejsko univerzo razvil robota, ki bo stražil demilitarizirano cono med Severno in Južno Korejo.

Robot je opremljen z dnevno in infrardečo kamero za noč in dan. Obe kameri sta sposobni približevati pogled. Sposoben je razlikovati med ljudmi in drevesi, hkrati pa nosi tudi 5,5 mm strojnico. Opremljen je še z zvočnikom, ki morebitne tarče opozori, naj se predajo ali pa dobijo popoln zadetek v glavo. Roboti se bodo začeli prodajati nekje leta 2007 za približno 200.000 dolarjev.

Že vem, kako se bom v naslednjem letu akviziterjev znebil!

129 komentarjev

Prva samostojna robotska operacija srca

Slo-Tech - V Milanu je bila opravljena prva samostojna robotska operacija, na 34 let staremu srčnemu bolniku. Operacija je bila kontrolirana iz Bostona, prvič pa se je zgodilo, da je bil robot zmožen sam, brez dodatne pomoči operatorja, dokončati operacijo. Carlo Pappone, avtor robota, je dejal da so prestopili nove meje in da bo mogoče v prihodnosti na tak način možno do sofisticiranega kirurškega znanja dostopati kjerkoli na svetu.

Robot naj bi šel v prodajo že konec meseca.

Vir: Ansa.

66 komentarjev

Robot z dobrimi refleksi

New Scientist - Doslej smo premikajoče se robote in njihovo gibanje opazovali predvsem v sterilnih laboratorijih. Podjetje Boston Dynamics pa za ameriško vojsko razvija štirinogega robota BigDog, ki naj bi bil sposoben hoje po terenih, ki so prezahtevni za navadna vojaška vozila. Hkrati lahko nosi tudi dodatno breme, kar bo v pomoč vojakom pri daljših pohodih. Poleg tega lahko pri nenadnem sunku s strani (brci) BigDog ujame...

36 komentarjev

Novi Honda Asimo

TweakNews.net - Z znanstvenofantastičnimi zgodbami sem obseden že od malih nog, tako sem prišel tudi do zgodb Issaca Asimova, ki ga morda poznate kot pisca zbirke novel pod naslovom I, Robot (na teh temelji tudi holivudska uspešnica I, Robot).

Sedaj so roboti naredili majhen korak naprej proti resničnemu svetu in vsakodnevni uporabi, Honda je namreč predvčerajšnjim predstavila Asima druge generacije, prvi je ugledal luč sveta pred 5 leti. Zelo verjetno so ga poimenovali po samem Issacu, pardon, Asimovu. Seveda se je robotek v novi inkarnaciji naučil marsičesa novega, na njegovi domači strani si lahko ogledate propagandne posnetke in tehnične podatke, še več informacij pa vam ponujajo na dodatni informacijski strani.

Elektroluxov Trolobite je verjetno planil proti drevesu in se zjokal. Na drevo namreč ni mogel.

12 komentarjev

Medicinski roboti

Washingtonpost - Raziskovalcem na univerzi Nebraska je uspelo razviti posebne mini robotke, ki so namenjeni kirurškim posegom v telesu ali pa opremljeni z lučjo in kamero pošiljajo posnetke kirurgom neposredno iz bolnikove notranjosti.

Robotki so veliki približno 7,5 cm in imajo lahko pritrjena kirurška orodja, s katermimi je preko daljinskega upravljanja možno izvajati operacije v telesu. Tako bi lahko opravljali operacije na daljavo na primer na bojiščih, saj je za vstavitev robotka v telo potreben le majhen rez. Prvi preizkusi na živalih so bili uspešni, zdaj sledijo še poskusi na ljudeh, en robot pa stane 200 dolarjev in je namenjen enkratni uporabi.

28 komentarjev

Nanoavto

vir: ENS
ENS - Znanstvenikom na Rice University je uspelo izdelati nanoavto, ki meri samo tri do štiri (odvisno po kateri osi merimo) nanometre. Za primerjavo - premer človeškega lasu znaša približno 80.000 nm.

Avto je sestavljen iz šasije, osi in koles, ki se vrtijo. Kolesa so sestavljena iz samo 60 atomov. Enega večjih izzivov je pomenilo pritrjevanje le-teh, saj je ves čas obstajala resna nevarnost, da uničijo vozilce. Težko je bilo tudi dokazovanje, da se avto dejansko pelje in ne drsi - to...

59 komentarjev

So astronomi odkrili deseti planet?

24 ur - Skupina astronomov, ki uporablja teleskop na Palamarju, imenovan Samuel Oschin, in osem-meterski teleskop na Mauna Kea, so odkrili do sedaj največji objekt v Kuiperjevem pasu, večji od Plutona.

Objekt, ki mu še niso dali imena, je od Sonca odaljen za 97 astronomskih enot (torej razdalj med Soncem in Zemljo). Premer objekta je okoli 3000 kilometrov, površje pa naj bi prekrivalo skalovje in led.

V branje.

44 komentarjev