»

Zbogom Socket A

The inquirer - Socket A in AMDjeve procesorje Athlon, ki smo jih uporabljali na tem podnožju, verjetno poznate domala vsi, ki ste se v zadnjih letih vsaj malo zanimali za računalniško tehnologijo.

Prvi procesorji na podnožju Socket A so se pojavili leta 2000: to so bili 700 MHz Athloni, nekoliko kasneje pa se je pridružil še 600 MHz Duron. Zadnji procesorji na tej platformi so bili Semproni, ki se prodajajo še danes.

The Inquirer poroča, da se po več kot petih letih služenja Socket A poslavlja za vedno. Slika verjetno pove več kot tisoč besed.



Socket A je definitivno posebnost v zgodovini računalništva. Pri zelo hitrem razvojnem tempu, ki ga narekuje računalniška industrija, se je uspel obdržati na trgu več kot...

44 komentarjev

AMD Sempron je tu

več strani - Končno smo ga dočakali. V vsej svoji mogočnosti se je v obliki testov prikradel na nekatere računalniške strani. AMD Sempron (ponekod so ga na šaljiv način imenovali kar Sempr0n) je AMD poslal na trg z razlogom, da bi v nižjem cenovnem razredu pomedel z Intelovim Celeronom D. "Novi Duron" je zanimiv, ker je relativno poceni in je na voljo s primerki od 2200+ do 3100+ (po AMD-jevem PR-u). Cene se gibljejo od 36 pa do 126 zelencev, na voljo pa je tudi v mobilni različici. V večini preskusov so AMD-jevo noviteto vzporedili z Intelovim adutom. Na...

29 komentarjev

Socket 370 se poslavlja

X-Bit Labs - Intel je danes uradno najavil, da bo prenehal z dobavo Pentiumov III 1,4 GHz s 512 kB L2 distributerjem, ki so tudi zadnji procesorji, ki še uporabljajo Socket 370 podnožje. Tako se po štirih letih uradna podpora ležišču, ki je že davnega leta 1999 nosilo 366 MHz Celerone, izteka. Intel bo naročila za te procesorje sprejemal še do sedmega novembra, zadnjo pošiljko box inačic pa bo Intel odposlal 16. aprila prihodnje leto. Tray verzije procesorjev bodo dobavljive še malce kasneje. Klik!

4 komentarji

Thunderbird in Spitfire samo še lep spomin

X-Bit Labs - Nenehen razvoj je lepa stvar, saj smo vedno znova priča novim izdelkom, ki so še boljši in včasih tudi cenejši od starejših. Vendar pa nenehen razvoj zahteva, da nekateri izdelki zapustijo tržišče in se ohranijo le kot lep spomin v glavah številnih zadovoljnih uporabnikov. To se je pred kratkim zgodilo AMD-jevim Thunderbirdom in Spitfirom, za katere na tržišču enostavno ni bilo več prostora, saj so jih popolnoma nadigrali procesorji na jedru Palomino in Morgan. Tako so se AMD-jevci odločili, da Thunderbirdov in Spitfirov ne bodo več proizvajali, ampak bodo svoje proizvodnje zmogljivosti raje namenili novejšim rešitvam, ki se trenutno tako dobro prodajajo, da ima AMD tudi do 100 % zapolnjene proizvodnje linije.

0 komentarjev

Morgan zunaj 2

več strani - No, v prejšnji novici vas je freudi opozoril na Tomov test Morgana. Jaz se bom v zadevo malo bolj poglobil...
Danes je AMD izdal svoj (dolgo pričakovani) Morgan procesor. Še vedno ga bodo prodajali pod imenom Duron. Razlika je ta, da so prejšnji Duroni bili grajeni na Spitfire jedru, tej, novi pa na Morgan jedru. Pri Morganu (tako kot pri Palominu) gre za naslednjo generacijo procesorskega jedra, ki za svoje delovanje porabi manj energije in se zato tudi manj greje. Če si pogledamo grobe podatke: 180,000 več tranzistorjev kot Spitfire jedro, torej od 25 miljonov do 25.18 miljonov. 3DNow! Professional podpora (torej Intelovemu SSE (streaming SIMD extensions) ukazom tudi!). Deluje pri 1.75 V, maksimalni tok 26.3 A, maksimalno oddajanje toplote 46.1 W. Mogoče celo temperaturna dioda vgrajena v procesor! Če vas zanima še en test, si poglejte sem.

6 komentarjev

Še na kratko

X-Bit Labs - Intel je danes objavil svoj Intel Celeron procesor s frekvenco 850Mhz. Procesor ima 128KB drugonivojskega predpomnilnika (L2) in zunanjo frekvenco 100MHz FSB. Cena kosa pri velikih količinah (1000 kosov) je $138. Seveda pa ta novi Celeron ni tekmec AMD-jevemu Duronu, ki ga prekaša v vseh testih. Razlika med Duron-om in Celeron-om je (po objavljenih specifikacijah) le v drugonivojskem predpomnilniku (L2). Duron ima namreč "le" 64KB drugonivojskega predpomnilnika (kar mu pomaga pri navijanju ), Celeron pa 128KB.

14 komentarjev

Novi Duroni in Celeroni

X-Bit Labs - Naslednji teden se nam najverjetneje obetata dva nova procesorja. Duron 900 in Celeron 850. Duron 900 bo zadnji procesor iz družine Duron, ki bo še vedno temeljil na Spitfire jedru in bo predstavljen 2. aprila. Novi Celeron 850 bo uporabljal 100 MHz vodilo (66MHz bi bilo nesmiselno!). Procesorja se bosta istočasno pojavila zaradi konkurence eden drugemu, a kot kaže, želi biti in tudi bo AMDjev Duron hitrejši od Intelovega Celerona. Hvala Timon!

0 komentarjev

Duron 900 na Japosnkem

X-Bit Labs - Čeprav so se pojavile neke govorice, po katerih sodeč po izzid 900MHz Durona prestavljen, temu očitno ni tako. Tako bi vsaj lahko sklepali po novih poročilih, ki govorijo o pojavi tega procesorja v nekaterih Japonskih trgovinah. Tudi cena je kar ustrezna za novi in ekskluziven produkt: $140. Tako ali tako bo precej padla, preden bo produkt dosegel naše trgovine.

0 komentarjev

Najavljeni mobilni Duroni

X-Bit Labs - AMD je danes brez velikega pompa najavil takojšnjo dobavljivost mobilnih Duron procesorjev, ki so namenjeni za vgradnjo v prenosne računalnike. Gre za prvi AMDjev procesor sedme generacije, ki je na voljo v mobilni različici. Trenutno je možno kupiti dva modela, 600 in 700MHz oba pa sta še vedno zasnovana na Spitfire jedru in delujeta pri 1.4V. Cene so $75 za 600ko in $123 za 700ko. NEC je že najavil novo "LaVie U" serijo prenosnikov, ki bodo uporabljali 700MHz Durone in bodo na voljo 25. januarja. Pa se je začelo .

0 komentarjev

Prvi test Durona 900

HardOCP - Heh, očitno je danes dan za ekskluzivnost, saj nas je zadel tudi prvi test Durona 900. Če sedaj začudeno pogledujete, naj vam zadevo razložim. Neki tip je v svojem sistemu po naključju odkril Durona 900, ki naj ga sploh ne bi kupil. Tako je v bistvu srečnež namesto pravega procesorja dobil ekskluzivni primerek procesorja, ki še sploh ni na voljo. Zakaj se take stvari nikoli ne dogajajo meni [:\\]. Kakorkoli, tip je, ne bodi len, vzel stvar v roke ter jo temeljito pretestiral in primerjal s TBirdom 900. Njegove rezultate si lahko ogledate tukaj.

1 komentar