»

Nvidia predstavila grafične kartice Geforce RTX 30

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je po vsem draženju in pobegih informacij naposled pokazala prve tri članice naslednje serije grafičnih kartic Geforce, na arhitekturi Ampere: RTX 3090, RTX 3080 in RTX 3070. V resnici gre za pošastne naprave z nenavadno visokim številom jedrc CUDA.

Kot je za koronačase sedaj v navadi, Nvidijin šef Jensen Huang iz svoje kuhinjske pečice ne vleče več peciva, temveč zadeve, ki bolj kot stare mame zanimajo navdušence nad računalniško grafiko. Po napovedi izpred tedna dni je bila v ponedeljek na redu predstavitev novih Geforcov, tokrat iz serije RTX 3000 - ali skrajšano, RTX 30. Marsikatera od pobeglih podrobnosti, ki smo jih ujeli v preteklem mesecu, se je izkazala za resnično, ne pa vse. Prezentacija (skrajšan video povzetek) je v resnici obsegala tri kartice: RTXe 3090, 3080 in 3070. Tudi pri pomnilniku so napovedi ujele pravilne količine: RTX 3090 bo nosila 24 gigabajtov, 3080 deset gigabajtov, 3070 pa osem. Toda število CUDA jeder je precej višje, kot je kdorkoli...

33 komentarjev

HIS Radeon HD 4350 s PCIe x1 priključkom

Expreview.com - HIS je znan po izdelavi Radeonov nižjega cenovnega razreda s PCIe x1 priključkom, saj so enako naredili že z Radeon X1300. Tudi tokrat je kartica nizkega profila, za prenos slike na ekran pa skrbijo Dual Link DVI, HDMI in analogni VGA priključek. Jedro z 80 stream procesorji teče pri 600 MHz, 512 MB DDR2 pomnilnika pa pri 800 MHz prek 64 bitne povezave. V paket je poleg klasične, polnoprofilne ploščice vključena še ploščica za nizkoprofilna ohišja z izrezi za DVI in HDMI priključek ter še ena takšna ploščica, na katero se montira VGA priključek. Datum izida in cena sicer še nista znana, a bo kartica zagotovo zelo poceni, saj se starejša...

30 komentarjev

Radeon X1300 za vodilo PCIe x1

HIS Radeon X1300 PCIe x1

Slo-Tech - HIS je predstavil grafično kartico Radeon X1300 za vodilo PCIe x1. Nizkoprofilna grafična kartica podpira do 512 MB pomnilnika s pomočjo tehnologije HyperMemory, Shader Model 3.0 ter tehnologijo AVIVO ter ima Dual Link DVI priključek. Po besedah proizvajalca omenjena kartica predstavlja rešitev za vse s potrebo po več zaslonih, saj pri sočasni uporabi primarne grafične kartice ter n-kosov Radeona X1300 na PCIe x1 lahko na svoj računalnik lahko priključimo n x 2 + 2 monitorja.

Za hlajenje grafičnega procesorja skrbi HIS-ov iFan z glasnostjo pod 20 db, čeprav bi na kartici takega kalibra pričakovali pasivno hlajenje.

Več o novi grafični kartici v HIS-ovem poročilu za javnost.

22 komentarjev

Matrox Extio F1400

vir: Matrox
Matrox - V senci ATI-ja in nVidie, ki bijeta ogorčen boj za prestol na področju grafičnih kartic, je Matrox predstavil svojo najnovejšo grafično rešitev, Extio F1400, prvi t.i. Remote Graphics Unit (RGU). Gre za zunanjo enoto, ki poleg funkcije grafične kartice omogoča tudi priklop periferije. Z računalnikom je enota povezana z optičnim kablom (dolžine do 250 metrov) in PCI (ali PCIe 1x) kartico.



Matrox Extio F1400 ima Matroxov grafični čip, 128 MB pomnilnika, štiri DVI izhode, šest USB priključkov (štiri na sprednji, dva na zadnji strani)...

20 komentarjev

Matrox DualHead2Go

Slo-Tech - Matrox-ev vložek sredstev in časa v tehnologijo, ki omogoča priklop dveh ali treh monitorjev na eno grafično kartico, se kot kaže še vedno obrestuje. Nov produkt, DualHead2Go, je namenjen predvsem lastnikom prenosnih ali starejših računalnikov, ki želijo podatke prikazovali na treh monitorjih.

Gre za zunanjo enoto, ki ima en VGA vhod in dva VGA izhoda (sveta preproščina torej), gonilniki pa poskrbijo, da lahko podatke prikažemo na dveh dodatnih monitorjih. V članku na Anandtechu si preberite o tehničnih podrobnostih notranjosti enote in oglejte primere praktične uporabe.

Četudi se bo komu zdela enota odrešitev vseh muk in težav, ga...

12 komentarjev

Gigabyte i-RAM

Gigabyte i-RAM

vir: AnandTech
AnandTech - Kljub temu, da današnji diski omogočajo povsem spodoben prenos podatkov, seveda niso primerljivi z RAM-i. To očitno vedo pri Gigabyte-u, kjer so ponudili kartico z imenom i-RAM. Gre za napravo, ki se obnaša podobno kot trdi disk. Namesto po magnetnih ploščah se podatki prebirajo iz spominskih modulov.

Kartico vstavimo v prosto PCI režo. Če mislite, da se podatki prenašajo preko PCI vmesnika, se motite. Komunikacija poteka po SATA (I) kablu in vmesniku, tudi sistem (BIOS) prepozna kartico kot trdi disk. PCI reža služi zgolj za napajanje.

Kako je s trajanjem oziroma ohranjanjem podatkov? Proizvajalec zagotavlja, da baterija na kartici zagotavlja ohranjanje podatkov 16 ur brez dovoda električne energije. Torej, v kolikor je računalnik priklopljen na električno omrežje in je stikalo na...

35 komentarjev

Matrox predstavil grafično kartico na vodilu PCIe x1

Matrox Millennium G550 PCIe ×1

Slo-Tech - Matrox je predstavil grafično kartico Matrox Millennium G550 PCIe, na vodilu PCI Express x1. Če čudno mežikate v monitor, imate prav, saj grafične kartice redno uporabljajo PCI Express x16 vmesnik, še posebno nove in najnovejše zveri. Že ob pogledu na specifikacije pa postane jasno, zakaj se je podjetje odločilo za ta vmesnik. Na kartici je namreč pred štirimi leti predstavljen in danes zastarel procesor G550, ki ni zmožen poganjanja sodobnih iger (podprt je samo DirectX 7, 2x2 arhitektura). Tovrstnim opravilom kartica tudi ni namenjena, strežniki in industrijski računalniki so ciljna skupina.

...

29 komentarjev

Matrox pripravlja novo grafično čudo

X-Bit Labs - Pred leti slavno podjetje, Matrox, je prešlo v senco nVidie in ATi-ja ter šele pred letom dni uspelo na trg poslati Matrox Parhelio, ki pa ni bila grafikulja za strastne igričarje. V javnost so pricurljale govorice, da dotično podjetje pripravlja novo grafično kartico. Znanih ni dosti podatkov, z gotovostjo pa lahko trdimo, da bo šlo za prenovljeno Parhelio z 128 MB pomnilnika in vodilom AGP 8x. Zaenkrat še ne vemo, kateremu delu trga bo namenjena, a Tv-izhod kaže na to, da bi morebiti lahko bila namenjena domačim uporabnikom.

Prav zanimiva pa je tudi novica o PCI Express, ki naj bi ga Matrox uporabil še to leto, da bi si pridobil prednost in uporabnike prvih sistemov, ki bodo vsebovali tovrstne reže na matični plošči. Klik!

11 komentarjev

Matrox G550 že dobavljiva

Matrox - Matrox je včeraj podal novico, da se je prodaja njihove G550 grafične kartice začela. Matroxova G550 kartica z DVI vhodom/izhodom stane v njihovem on-line shopu pod 300 DEM. Točno 276 DEM. V kratkem pa naj bi jo imeli tudi prodajalci. O sposobnosti grafične pa je bilo že dosti povedano (Rula v 2D grafiki, medtem ko v 3D igrah ni toliko uporabna).

0 komentarjev