»

Pekel zmrzuje - Microsoft in GPL

Slo-Tech - Naša zvesta pisca novic sta pripravila, dva nasprotna pogleda na isto zgodbo. V znak nepristranskosti Slo-Techa objavljamo oba pogleda. Sami presodite kateri vam osebno bolj ustreza.

Prvi pogled:
Da bi Microsoft odprl izvorno kodo vseh svojih izdelkov je trenutno možno le v sanjah, a vseeno morda delajo korake proti temu cilju. Pred približno tremi tedni smo poročali o načinu, ki uporabnikom netbookov in ostalih računalnikov, ki nimajo optičnega pogona, omogoča namestitev Windows 7 s pomočjo USB ključka. Za njih je Microsoft pripravil poseben program, ki je elektronsko različico Windows 7, prenešeno z Microsoft Store, namestil na DVD plošček kot varnostno kopijo oz. USB ključek ter ga pripravil za inštalacijo.

Nekaj uporabnikov, ki si je program ogledalo podrobneje, je ugotovilo, da orodje pravzaprav vsebuje precejšen del kode iz programa, izdanega pod licenco GPL. Ta dovoljuje ponovno uporabo kode, a le v prav tako odprtokodnih programih, izdanih pod licenco GPL. Pri Microsoftu...

16 komentarjev

Izšel LiVES 1.0.0

LiVES v akciji.

Slo-Tech - Prejšnji teden je po sedmih letih razvoja izšel LiVES 1.0.0. Gre za odprtokodni urejevalnik videa, ki omogoča tudi VJ-ing oziroma izdelavo in miksanje videa v realnem času.



Program je na voljo v okolju Linux, BSD, openMosix in Mac. Uporabniki okolja Windows lahko uporabijo dyne:bolic živi CD, za Ubuntu pa so na voljo že pripravljeni namestitveni programski paketi.

Mimogrede, za osnovno urejanje je v Linuxu na voljo program Kino, ki omogoča tako zajem videa iz digitalne kamere, kot tudi osnovno rezanje in lepljenje ter uporabo efektov pri prehodih. Zahtevnejši uporabniki pa lahko posežejo po Kdenlive ali Cinelerri. Poskrbljeno je tudi za vse, ji želijo izdelati video DVD (tim. DVD...

19 komentarjev

Izšel Django 1.0

Slo-Tech -

Po treh letih razvoja in številnih izboljšavah smo končno dočakali izid enega najpriljubljenejših ogrodij za razvoj spletnih aplikacij (angl. web framework) za Python -- Django 1.0. Opis številnih novosti najdete v uradni objavi izdaje, če omenim samo tiste, ki so bile dodane pred kratkim, pa so to izboljšava programa (app) za generiranje administratorskega vmesnika (newforms-admin), 100% združljivost z WSGI, ki postaja standard na področju spletnih vmesnikov za Python, nov program za komentarje, GeoDjango ter številne spremembe ORM-ja in ostali popravki.

Po dolgem času uporabe razvojne različice iz Djangovega Subversiona, se avtor sprašuje, če se bo sploh lahko navadil na kontinuirano izdajo novih različic.

6 komentarjev

Kiberpipa in Silicijeva dolina

Slo-Tech - Še dodatek, ki je zmanjkal iz novice o totedenskem programu v Kiberpipi.

V četrtek, 19. aprila ob 19.00 bo v Kiberpipi potekal že 11. Večer za Inovativne in Podjetne. Tokrat bo Blaž Kos imel predavanje z naslovom Podjetniške lekcije iz Silicijeve doline, ki bo govorilo o tem, kaj se lahko naučimo od svetovnih visokotehnoloških gigantov (IBM, Cisco, Sun, Microsoft itd.), pa o podjetniškem duhu na najboljših svetovnih univerzah (Stanford, Berkeley) in zakaj je Google najboljši delodajalec na svetu. Vabljeni!

P.S.: Predavanje napovedujemo tako pozno, ker nismo bili prepričani ali bo predavatelj pravočasno premagal jet-lag, saj se je ravnokar vrnil iz ZDA. :)

0 komentarjev

Kiberpipa, zdaj

Slo-Tech - Najbolj tehnološka ljubljanska klet tudi v tem tednu ne bo razočarala!

V torek, 10. aprila ob 19.00 bo legenda slovenskega boja proti virusom - Dalibor Cerar predaval o tem zakaj so Računalniški virusi - ogrožena vrsta in kakšne so druge grožnje, ki pretijo na internetu. Dalibor je že leta 1989 napisal svoj prvi antivirus (ki je odstranil vseh 9 takrat znanih virusov), od leta 1993 pa sodeluje s podjetjem F-Secure.



Sreda bo namenjena spletnim razvijalcem. Uroš Jurglič iz Parseka bo predstavil koncept ORM - Object Relational Mapping. Ta v sodobnih razvojnih ogrodjih in jezikih kot so Java, Python in Ruby omogoča, da se nam ni treba ukvarjati s tabelami v bazi, temveč neposredno...

0 komentarjev

Pipin odprti termin: Urejanje not in glasbenih dokumentov pod Linuxom

Slo-Tech - V torek 4. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Matevža Jekovca z naslovom Urejanje not in glasbenih dokumentov pod Linuxom.

Glasbeniki, ki uporabljajo Linux, so bili dolgo časa prikrajšani za aplikacije namenjene pisanju not in urejanju glasbenih dokumentov (npr. Finale, Sibelius, Encore pod Windows). Prosta programa za pisanje not, NoteEdit, in za notografijo in objavo del, Lilypond, naj bi zapolnila to vrzel. Predstavili bomo omenjena programa, tipičen način njune uporabe in za priboljšek napisali, predvajali in natisnili vsem poznano ljudsko pesem. Predavanje bo namenjeno skladateljem, aranžerjem, zborovodjem, pevcem oz. inštrumentalistom in nasploh vsem drugim...

8 komentarjev

POT: Audacity

Slo-Tech - Tokrat v Pipinem odprtem terminu 19. aprila ob 19.00 gostimo Barbaro iz Linza, ki bo predstavljala program za avdio montažo Audacity.

Gre za odprtokodni program, ki teče tako v sistemu Linux kot Windows in tudi Mac OSX: Audacity je prost odprtokodni urejevalnik zvoka za snemanje, urejanje in generiranje zvoka. Skozi leta se je iz malega programa za preprosto rezanje prelevil v uporabno orodje za obdelavo zvoka na radijskih postajah. Omogoča uporabo večih stez - podlaganje govora z glasbo in podobno. Kot prost program je izdan pod licenco GPL (splošna javna licenca). Je brezplačen in hkrati svoboden, saj lahko gledate in spreminjate njegovo izvorno kodo....

20 komentarjev

Polkna XP: predhodnik SP2

WinFuture.de - Imate veliko fobijo pred tem, da imate v računalniku preveč hroščev? Ste namestili SP1 pa vas to ne pomiri? Potem vas bo tale novička vsaj malo pomirila. Fantje in dekleta (njih ne smemo zanemariti) na WinFuture.de so v enem paketu zbrali vse popravke, ki so izšli po izdaji Service Packa 1 za Windowse XP. Če vas zanima katere popravke to zajema kliknite sem, za dolpoteg paketka pa kliknite sem.

3 komentarji