»

Abit KD7-RAID

Overclockers New Zeland - Abitovo osnovno ploščo na KT400 čipovju, ki jo je le-ta poimenoval KD7-Raid, so si tokrat ogledali na Overclockers New Zealand. Gre za običajno KT400-based osnovno ploščo, ki ponuja bonbončke, za katere ima KT400 že v osnovi podporo ter RAID, a se še zdaleč ne more primerjati z AT-7 ploščo, ki je članica MAX2 serije in vsebuje neprimerno več dodatkov. Skratka, gre za solidno, robustno ploščo, ki se je nikakor ne bi branil. Klik!

0 komentarjev

Epox najavil KT400 plošči

X-Bit Labs - Epox je včeraj najavil izid še dveh svojih osnovnih plošč na KT400 čipovju. Plošči se bosta imenovali EP-8K9A2+ ter EP-8K9A3+, na prodajnih policah bosta v najkrajšem možnem času, o ceni pa Epox zaenkrat še molči. Znane so le specifikacije osnovnih plošč, ki so KT400 čipovje, 4 DDR reže, AGP 8x, 6 PCI rež, RAID, LAN ter šestkanalni zvok. Klik!

1 komentar

Iwill XP333

Slo-Tech - Na spletni strani Accelenation so opisali zelo zanimivo osnovno ploščo, ki bazira na čipovju ALi MAGiK1 C1, Iwill XP333. Čipovje se izkaže za zelo zanimivega, ker kot prvo sploh podpira 166 MHz frekvenco zunanjega vodila. Če to skombiniramo še z izjemnimi navijalskimi sposobnostmi, ki so proslavile podjetje Iwill s ploščo KK266A, dobimo zmagovalca. Test pokaže nekakšno bimodalno razdelitev rezultatov, saj v nekaterih testih vodi XP333, v drugih pa 8KHA+ (ja, vem, tečen sem s to ploščo, a kaj ko jo vsi testirajo kot referenco ). Bo to plošča, ki bo prevzela krono slavnemu KT266A čipovju? Počakajmo še na nekaj primerjalnih testov in videli bomo.

2 komentarja

Plošče na Via Apollo Pro 266 čipovju

Digit Life - Še ena iz logov Digit Lifea. Tako kot že nekaj drugih strani v preteklih tednih, so se tudi oni spravili pisati primerjalni test osnovnih plošč, ki temeljijo na Via Apollo Pro 266 čipovju. Pod drobnogled so vzeli naslednje primerke: AOpen AX37 Pro, ASUS CUV266, Chaintech 6VJD, Gigabyte 6RX, Shuttle AV30 ter Supermicro 370DDI. Test je res velik ter obsežen, saj so v obzir vzeli domala vse dejavnike. Inside info, če se vam ne da brati testa: Kupite Gigabyteovo. Ima največje število vgrajenih funkcij ter ponuja zelo zadovoljivo hitrost, še posebej pri grafičnem delu. Sicer pa ne verjamem, da se bo kdo od vas v bližnji prihodnosti lotil nakupa osnovne plošče s podporo DDR pomnilniku... Saj veste... Premalo muzike za preveč keša . Klik!

0 komentarjev

Primerjava med p3 mamaplatkami

Ace's Hardware - Ace's Hardware se je naveličal stalnega testiranja plošč za TBirde ter Durone in se spravil testiranja osnovnih plošč za Pentium III procesorje. Na testu je imel 5 osnovnih plošč, od katerih sta dve bazirali na čipovju i815E (Gigabyteova ter MSIjeva), dve sta tekli na Apollo Pro 266 čipovju (AOPENova ter MSIjeva, s tem da je imela MSIjeva še dodatne reže za navadni SDR 133 MHz pomnilnik), peta je pa tekla na starejšem VIInem 694x čipovju, samo za primerjavo. Detajlov vsake plošče posebej vam ne bom govoril, saj si test lahko preberete. Ustavil se bom predvsem pri uporabnosti nakupa kakšne od teh plošč. Če si že lastite Pentium3, se vam nove plošče ne splača kupiti (o tem sem že razmišljal, saj sem hotel svojo Epox BX6 zamenjati za Abitovo BX133). Če pa kupujete nov računalnik, pa prvo premislite o vsak dan boljši ter cenejši alternativi, AMDju. Intel je zame postal neinteresanten, vsaj do izida 0.15 mikronskih p3 procesorjev, ali pa do masovne pocenitve P4. Do takrat pa - AMD. ...

2 komentarja

Dual i815?

VIA Hardware - i815, čipovje za množice, naj do pred kratkim ne bi podpirajo SMP (Simultaneous Multi Processing ali, po naše, večprocesiranje). Poudarek na besedama "pred kratkim", kajti Acorp je naredil dvoprocesorsko osnovno ploščo, ki temelji na čipovju i815. Ne verjamem, da se bo dual i815 kombinacija prijela, kajti čipovje ima omejitev 512 MB pomnilnika, dual konfiguracije se pa večinoma uporabljajo v strežniških sistemih. Kot vedno, se pa lahko tudi motim . Specifikacije te platke si oglejte na tem naslovu. Hvala, Mate!

1 komentar

Začetek cenovne vojne za vezna čipovja

X-Bit Labs - Nekateri tajvanski proizvajalci matičnih plošč poročajo, da je VIA začela spuščati cene svojih ProSavage PM133 in Apollo Pro266 DDR čipovij. Razlog za to je nedavna Intelova najava i815EP čipovja, ki bo stalo pod 30$. Pred tem čipovjem VIA seveda ni bila v skrbeh za svoj položaj, saj je edini konkurent njihovim čipovjem bil Intelov precenjeni i815E. Z pojavo novega čipovja in napovedano masovno podporo proizvajalcev, pa so morali ukrepati. Ceno PM133 so tako spustili na 31$, ceno Apollo Pro266 pa na 30$ ( seveda v večjih količinah... ). To pomeni, da bodo nove matične plošče s temi čipovje stale približno toliko, kot stare na osnovi Apolla Pro133A. Kaj naj rečem... Naj se igre začnejo [:D].

2 komentarja