»

EU proti Microsoftu - zopet točka za EU.

Slo-Tech - Microsoft je ponovno popustil zahtevam EU. V pogajanjih med podjetjem in Evropsko Komisijo je Microsoft sprejl 20 izmed 26 zahtev, ki se nanašajo na lanskoletne odloke o razkrivanju kode OS Windows. Sprejet je bil sklep o vzpostavitvi bolj prilagodljivih licenčnih pogojev. To bi pomenilo nižje licenčnine, daljša preizkusna obdobja in možnost prilagajanja licence, tako da bi Microsoftovi tekmeci plačali samo za protokole, ki jih uporabljajo.

Sklepu se približujejo tudi v ostalih točkah, razen v najbolj kontroverzni. V eni izmed točk so razvijalci odprtokodnega programja zahtevali vpogled v kodo OS Windows, v kar pa Microsoft nikakor noče privoliti. POPRAVEK NOVICE: Microsoft noče dovoliti, da bi odprtokodni programerji odprli svojo lastno kodo (ne kodo Oken temveč tisto, ki so jo sami napisali), kadar bodo ti implementirali protokole iz tega dogovora med EU in MS.

To da se Microsoft bori za svojo kodo mi je sicer razumljivo in se mi tudi zdi pravilno. Vseeno pa me zanima ali morda...

31 komentarjev

Microsoft namerava izdati nekaj izvorne kode

Slo-Tech - Pri Microsoftu baje razmišljajo o izdaji izvorne kode programskega modela Windows Forms (To je t.i. programski model v Visual Studiu, s katerim se potem lahko izdelujejo aplikacije za polkna.) Vsaj tako pravi Shawn Burke na svojem shawnburke.com.

Skratka, izdaja kode naj bi bila v planu, vendar je to tudi vse, kar se za sedaj ve. Sicer pa je še kar nekaj preprek, glede izdaje kode, tudi znotraj podjetja. Istočasno pa v ostalih skupinah znotraj razvijalske divizije delajo na izdaji kode. Do sedaj so izdali že enkaj malega kode, npr. Windows Instaler XML (WiX), ki jo lahko snamete iz sourceforge.net.

Izvorna novica: cnet.com.

14 komentarjev

MySQL bo uporabljal Microsoftov odprtokodni program

Slashdot - Namestitveni programi v prihajajoči različici MySQL 4.1 podatkovne baze bo izdelan s prvim Microsoftovim Open-Source projektom - Windows Installer Toolsetom.
Ta namestitveni program uporabljajo zato, da pretvorijo MSI datoteko, ki jo uporablja InstallShield v XML, kateri bi njim naj omogočal večjo kontrolo nad namestitvenim postopkom.
Omenili pa so tudi da so se odločili za ravno ta program zato, ker želijo pokazati dobro vero do Microsfta. Namreč, ko je Microsoft pred nekaj časa izdal ta projekt pod Open-Source (CPL) licenco, so bili nekateri skeptični, še posebej zaradi tega ker vključuje posebno XML shemo, katero bi lahko Microsoft kadarkoli patentiral ravno tako, kot Officevo XML shemo.

Več o tem v izvorni novici.

6 komentarjev

Microsoft izdal prvi odprtokodni program

Silicon - Microsoft je izdal izvorno kodo programa Windows Installer XML (WiX). Na voljo je pod pogojih licence Common Public License, ki dovoljuje prosto uporabo programja ter spreminjanje izvorne kode, če je le-ta tudi vnaprej izdana pod enakimi pogoji. Ker vsi poznamo odnos Microsofta do odprte kode, gre verjetno za preskušanje terena, da bi videli, v kaj se lahko razvije ta program s pomočjo odprtokodne skupnosti. Klik in domača stran programa.

8 komentarjev

Firebird 1.5

Slashdot - The Firebird Project je oznanil izid sistema za upravljanje z zbirkami podatkov Firebird 1.5, ki je na voljo za prost prenos s spleta za Windows in Linux. Različica 1.5 predstavlja veliko nadgradnjo osnovnega stroja, ki ga je razvila neodvisna skupina prostovoljnih razvijalcev iz izvorne kode InterBase™, ki jo je julija 2000 izdal Borland pod licenco InterBase Public License. Firebird 1.5 je tudi prva različica, ki temelji na kodni osnovi Firebird 2.

Projekt pa je končno uspel najti skupno besedo z organizacijo The Mozilla Foundation, ki je svoj novi spletni brskalnik preimenovala iz Firebirda v Firefox ter s tem dejanjem končala vojno med priljubljenima projektoma. Kot del sporazuma so oblikovalci The Mozilla Foundation izdelali tudi logotip za projekt Firebird.

8 komentarjev

Nov OS iz Azije

Reuters - Japonska, Kitajska in Južna Koreja so objavile namero o izdelavi novega operacijskega sistema, ki bo predstavljal alternativo Microsoftovem. Trenutno je vse skupaj še bolj na osnovi dogovarjanj, govori pa se, da bodo za osnovo vzeli Linux, vendar ni izključeno, da bodo šli izumljat toplo vodo.

Glede na to, da je Kitajska vlada pred kratkim prepovedala uporabo tuje programske opreme v državnih institucijah, ta poteza ni veliko presenečenje.

Azijske države se nasplošno rade nagibajo k cenzuri, zato je seveda vprašanje katere dodatne module bodo vgradili.

1 komentar

Kaj je WPA????

2CPU - Kaj za vraga pa je spet to, porečete. Hja, to je še ena ideja velikega Billa, kako bi nas prisilil, da bi dejansko plačali za svojo kopijo Polken. Vse o tem WPA - ju si lahko preberete tukaj, na kratko pa gre za to, da boš po instalaciji sistema moral poslati Micro$oftu instalacijsko in pa posebno strojno kodo, ki jo bo zgeneriral ta WPA. Potem bo uporabnik prejel aktivacijsko kodo, ki bo pač aktivirala Polkna. Hm, keygenerator anyone?

8 komentarjev