»

Intel Pentium 4 670

Požrešnost sodobnih procesorjev

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Danes je Intel predstavil najnovejšega predstavnika procesorjev iz družine 6xx, ki bije na 3.8 GHz. Kot domnevajo na X-Bit labs, bo to zadnji in najhitrejši procesor, zgrajen okrog NetBurst arhitekture.

Rezultati ne prinašajo v svet procesorjev nobene novosti. Intel je končno prišel do prepada, čez katerega, pa če oddelek za marketing še tako hoče, inženirji ne morejo. Je dvojedrni procesor (8xx) zasnovan na isti arhitekturi res prava rešitev?

Test!

26 komentarjev

AMD Venice in San Diego sta tu!

X-Bit Labs - Kot je bilo pričakovati, je AMD danes potihoma splavil novo revizijo jedra K8 svojih procesorjev Athlon 64 in Sempron, imenovano Venice oz. San Diego. Čeprav oba uporabljata dvokanalno podnožje S939, se prvi ponaša s standardnimi 512 KB predpomnilnika L2, medtem ko se drugi kiti kar s celim megabajtom. Na X-bit labs so že objavili prvi test, kjer so si med drugim ogledali tudi, kako se novo jedro navija. Rezultati so zelo spodbudni, saj so pri privzeti napetosti 1,4 V in brez kakršnega posebnega hlajenja dosegli stabilno frekvenco 2,712 GHz z nekoliko višjo napetostjo 1,58 V pa skoraj 2,9 GHz, točneje 2,880 GHz.

Kot kaže je AMD končno le uspel zmešati dobro delujočo 90-nanometrsko formulo SOI, tako da od sedaj naprej vsem navijačem in SSE3-navdušencem ostajata le še dve, zelo očtni, izbiri: Venice in San Diego!

Adijo Newcastle in Winchester, pozdravljena Venice in San Diego ;-)

48 komentarjev

Dvojedrni procesorji v 2005

Slo-Tech - Zelo vroča tema v naslednjem letu bodo vsekakor dvojedrni procesorji. Izraz "dvojedrni" pravzaprav pomeni, da bomo imeli dve jedri na eni sami procesorski ploščici in preprosto povedano je to le malce bolj napredna oblika dvoprocesorskih sistemov, saj omogoča paralelno procesiranje s samo enim procesojem (torej ne potrebujemo osnovne plošče za dva procesorja), poleg tega pa lahko obe jedri tudi neposredno dostopata do registrov drugega.

AMD in Intel ter tudi VIA so napovedali in tudi že demonstrirali svoje dvojedrne procesorje. Na Xbitlabs so napisali zanimiv članek, ki govori o specifičnih implementacijah "dual-core" procesorjev AMD, Intel in VIA. Poleg tega pa lahko izvemo tudi še...

25 komentarjev

Intel razkriva dvojedrni mikroprocesor za prenosnike na 65 nanometrih

X-Bit Labs - Kot kaže so pri Intelu ugotovili, da z višanjem delovne frekvence ni nujno vedno doseči hitrejšega mikroprocesorja in se tako podajajo v vode večjedrnih procesorjev. Tako so letos na jesenskem Intelovem razvojnem forumu prikazali tehnologijo prvega primereka dvojedrnega mikroprocesorja za prenosne računanike, imenovanega Yohan. Narejen bo v 65-nanometerski tehnologiji in pričakujejo, da bo komercialno dobavljiv že prihodnje leto.

S tem mikroprocesorjem nameravajo uvesti tudi novo platformo, imenovano Napa, ki bo vključevala integrirano grafiko Calistoga in Intelove brezžične vmesnike Golan.

To so prvi koraki k večjemu podaljšanju avtonomije prenosnikov po predstavitvi tehnologije Centrino, saj si je Intel zadal cilj doseči do leta 2010 avtonomijo prenosnikov okoli 10 ur, o čemer lahko danes samo sanjamo.

Novica na X-bit Labs

6 komentarjev

Demonstracija delovanja dvojedrnih Opteronov

Arhitektura dvojedernih Opteronov

vir: X-Bit Labs
več strani - Pred včerajšnjim smo poročali, da se Intel pripravlja na predstavitev dvojedrnih procesorjev, AMD pa je to pot korak pred njim in je to že storil. Čeprav bomo morali nanje počakati še kakšno leto, je prvi vtis zelo pozitiven. AMD-ju se zelo obrestuje dejstvo, da so imeli dvojedrnost procesorjev v mislih že od začetka izdelave serije AMD64. Danes so v HP-jevem strežniku ProLiant DL535 enostavno zamenjali Opterone z novimi dvojedrnimi Opteroni in stvar je, po nalaganju novega BIOS-a, delovala. X-Bit...

28 komentarjev

64-bitni članek

X-Bit Labs - Na X-bit labs so spisali zelo zanimiv članek o 64-bitnih procesorjih in nasploh o tem kaj nam prinašajo. Govora je tako o novih Opteron, kot o Itanium, PowerPC ter Alpha procesorjih, predvsem pa veliko informacij o ALU operacijah in ostalih pomembnih stvareh, ki se tičejo delovanja naših radiatorjev (beri = procesorjev).

Ste se kdaj vprašali če potrebujete 18 milionov terabajtov pomnilniškega prostora? Lahko vam kar povem, da ga najbrž res ne potrebujete [>:D].

5 komentarjev

Testi na X-Bit Labs

X-Bit Labs - Te dni, ko je vročina povsem neznosna, so na X-Bit Labs izvedli nekaj testov računalniških komponent in spisali zanimiv članek. Seveda zadnje čase na področju procesorjev in matičnih plošč teče največ besed okrog Intela ter njihovega čipovja i875P oziroma i865PE, ki so ju tudi stestirali. Za več informacij pa vam podajam povezave do testov.

0 komentarjev