»

Pentium 4 v stilu Commodore 64

P4 v stilu C-64

golem.de - Starejši bralci se gotovo spominjate slavnih mlinčkov kot so C-64, Amiga 500 (pisec te novice je imel seveda oba) in Atari ST. Tokrat nas ne zanima takratna superiornost nad PC-ji, pač pa sama zasnova teh računalnikov. Sveta preproščina je omogočala, da so inženirji shranili vsa vezja kar v ohišje tipkovnice.

Tudi v aktualnem svetu PC-jev smo priča poizkusom, da veliki stolpi spet postanejo predmet zanimanja samo profesionalcev in entuzijastov. Vsem ostalim naj bi (beri bodo) zadostovali ali prenosni računalniki in/ali HTPC-ji.

Očitno navdušeni nad zasnovo prej omenjenih dedkov, so v do sedaj neznanem podjetju Cybernet oblikovali PC, katerega drobovina je shranjena pod tipkovnico. Pregled specifikacij pokaže, da je malček povsem spodoben računalnik. Srce sistema predstavlja Pentium 4, ki lahko bije tudi pri 3.2 GHz, vgradimo lahko do 2 GB RAM-a, za...

45 komentarjev

Silverstone Sugo SG01

Tom's Hardware - Silverstone je predstavil novo, iz aluminija narejeno ohišje, z imenom Sugo SG01. Po obliki sodeč bo ohišje tekmovalo s kockastimi (SFF), kakršna že nekaj let najbolj opazno ponuja Shuttle. SG01 ima pred tekmecem veliko prednost, sprejme lahko mATX matične plošče. Tako imamo na voljo veliko večjo in cenejšo izbiro plošč. Priporočena cena ohišja, skupaj s 420W napajalnikom, bo 190$.



Na trgu je prav malo SSF podobnih ohišij, ki sprejmejo mATX matične plošče. Prvo tovrstno ohišje je izdelal Antec, z imenom Aria, prav pred kratkim pa je Aspire predstavil zelo napredeno ohišje X-QPack, katerega test, si lahko preberete tukaj.

Koliko je SG01 večje kot običajno SSF ohišje? V članku na žalost niso...

7 komentarjev

Lian LI PC-V800, HTPC

Lian Li PC-V800

vir: Tech Report
Tech Report - Lian Li, zanesenjakom poznan kot izdelovalec vrhunskih ohišij, je pred časom predstavil novo serijo, ki precej spominja na Applove delovne postaje G5. Podjetje je očitno navdušeno na idejno zasnovo, saj je trgu ponudilo novo ohišje PC-V800, namenjeno za HTPC - Home Theater PC. Kot naši bralci verjetno vedo, so ti računalniki običajno nameščeni v dnevnih sobah in morajo zato izpolnjevati določene estetske in oblikovalske zahteve.

PC-V800 brez težav sprejme matično ploščo ATX formata. Ohišje je sestavljeno iz aluminija, kar zagotavlja, da tudi brez dodatnega hlajenja dosega, v primerjavi s konkurenco, nizke temperature ob polni obremenitvi sistema.

Trg HTPC ohišij se je očitno prebudil. Vsa znana podjetja ponujajo svoje oblikovalske in funkcionalne...

12 komentarjev

Silverstone SST-LC 01S

Slo-Tech - Če naj HTPC služi svojemu namenu, torej predvajanju, zajemanju in obdelavi avdio-vizuelnih vsebin in ga želimo imeti v dnevni sobi, potem poskrbimo, da tudi na zunaj ne bo odstopal od naših pregrešno dragih komponent. Četudi se zdi, da so časi ohišij vulgaris že mimo, si nekako ne predstavljamo, zakaj bi (tudi) v dnevni sobi gledali pokočno, klasično ohišije.

Veliko podjetij (Lian -li, Cooler Master, Antec) tako vsem bodočim imetnikom HTPC ponujajo ohišja, pri razvoju katerih so celo odrinili denarce za oblikovalca. Na strani Hardwareecke so si ogledali ohišje podjetja Silverstone, model SST-LC 01S.

Vsekakor smo že videli bolj dopadljiv dizajn, denimo klasični CoolerMasterjev ACT-620. Ohišje predsvem navdušuje s tem, da je vanj mogoče namestiti običajno ATX matično ploščo in pri izbiri nismo skoraj nič omejeni.

Ko sem...

0 komentarjev

Xoxide Z40 ohišje

Extensiontech - Danes je veliko ohišje zelo pomembno, zaradi čim boljšega pretoka zraka in možnosti razširitev. Nekateri imajo radi zelo lepa ohišja in jih zato modificirajo. Če pa se vam ne ljubi delati modifikacij, pa lahko kupite že modificirano ohišje. Na Extension Tech so si ogledali ohišje podjetja Xoxide. Je pravi velikan, saj ima prostora za 11 enot. Na stranici najdemo že vgrajeno pleksi steklo, ima pa prostora tudi za vgradnjo štirih 80 mm ventilatorjev. Ohišje so priporočili in mu prisodili oceno 96 %, saj boste za 45$ težko dobili tako kvalitetno ohišje. Klik!


3 komentarji

Ahanix dBox

AnandTech -

Na AnandTech so objavili nov test oz. članek o ohišju. Tokrat so si ogledali ohišje manj znanega proizvajalca Ahanix, a to še ne pomeni nujno nekvalitetnosti ohišja. Da, ohišje je je videti prav zanimivo, pa tudi cena ni pretirana, znaša 90 dolarjev oz. 170, če se odločite za aluminijasto različico. Če vas ohišje zanima, si njegov opis na AnandTech preberite.

1 komentar

Ohišja

več strani - Ohišje je najpomembnejši del strežnika oz. nekako tako gre tisti rek. No, iz čisto performančnega vidika temu seveda ni tako, vendar pa mnogi izmed nas še vedno dajejo velik pomen lepo oblikovanemu ohišju. No, tokrat si lahko pogledate kar tri:
  • Na 8Balls Hardware so si ogledali CoolerMaster ohišje, namenjeno predvsem strežnikom, klik!
  • Na ReviewNation so tokrat ogledali ohišje podjetja Lian-Li, ki sicer ni nič posebnega, a je vseeno lepo oblikovano, klik!
  • Na OCIA pa so si ogledali modifikacijo ohišja oz. pripomočke za modificiranje ohišja s skupnim imenom 8-Ball Window Kit, klik!

0 komentarjev