»

Opera Mini 4 beta

Opera software - Vsi verjetno poznate internetni brskalnik Opera, le manjšina pa ve, da je norveško podjetje Opera Software ASA poleg namizne različice med drugim razvilo tudi brskalnik za igralno konzolo Nintendo Wii in najbolj razširjeno java aplikacijo za mobilne telefone – Opera Mini.

Za vse tiste, ki še ne veste, kaj Opera Mini je, naj omenim le, da gre za brezplačni mobilni internetni brskalnik, ki omogoča prikaz klasičnih strani na mobilnem telefonu. Pri tem pretok podatkov poteka preko...

28 komentarjev

Firefox pospešuje

Slo-Tech - Iprom, eden največjih ponudnikov prostora za reklamne pasice ugotavlja, da je v mesecu decembru 2006 v Sloveniji Firefox uporabljalo že več kot 29% vseh uporabnikov spleta. Iprom je v lanskem marcu zabeležil 12% delež brskalnika Firefox in 87,7% delež brskalnika Internet Explorer.

Ugotavljajo, da povprečen uporabnik Firefoxa tedensko spletno predeska kar 37% več spletnih strani kot povprečen uporabnik brskalnika Internet Explorer, ki pa je še vedno najbolj pogosto uporabljan brskalnik, saj z njim spletne strani še vedno pregleduje kar 67% deskarjev.

Vsi ostali brskalniki skupaj (Safari, Opera, Netscape, ...) predstavljajo manj kot 4% delež, kar pa je 3 odstotne točke več kot marca lani, ko je bil delež ostalih brskalnikov skupaj manjši od 1%.

80 komentarjev

BitTorrent klient v Operi

Opera Web Browser - Danes je Opera izdala testno verzijo spletnega brskalnika Opera 8.02 Technical Preview 1, ki je le namenjena prikazu nekaterih novih funkcij, ki bodo v končni verziji produkta.

Načeloma takšne verzije niso nič posebnega, pri tej verziji pa je posebej zanimivo to, da vsebuje odjemalec za protokol BitTorrent, ki v zadnjem času postaja zelo popularen. Zaenkrat ga sicer ni moč konfigurirati, a se bo to spremenilo v naslednji verziji.
Te funkcionalnosti v ostalih brskalnikih (tudi z vtičniki) trenutno ni mogoče doseči, naj pa le še omenim, da je kljub temu dodatku velikost namestitvenega paketa Opere ostala praktično enaka.

Na voljo za pre(do)gled so verzije za Windows, Mac OS in Linux, dobite pa jih lahko tukaj

(Spet) je čas za kopiranje.

51 komentarjev

Brezplačna Opera za izobraževalne ustanove

Opera Web Browser - Podjetje Opera Software je 12. januarja letos objavilo, da bo odslej izobraževalnim ustanovam ponujalo brezplačno licenco svojega internetnega brskalnika Opera (brez oglasov) za vse šolske računalnike, skupaj z brezplačno tehnično podporo. Brskalnik je posebej primeren za univerzitetna okolja, saj že v osnovni obliki ponuja vse funkcije, ki jih študentje potrebujejo, možne so pa tudi prilagoditve za potrebe šol, vključno z obveščanjem študentov prek za to namenjenega prostora.

Le nekaj dni za tem so objavili prve rezultate, po katerih se je v program prijavilo že več kot 500 izobraževalnih ustanov, ki tako svojim študentom odslej ponujajo varnejše in hitrejše brskanje po internetu.

Več informacij in prijava

22 komentarjev

Opera 8 Beta je tu

Slashdot - DesktopLinux.com poroča, da je prva beta nove Opere 8 na voljo za brezplačni dolpoteg.

Z novo različico se je Opera naučila naglas brati vsebino strani, prav tako pa zna poslušati vaše ukaze preko mikrofona in reagirati v skladu z njimi. Med dodelave spada še izboljšana podpora za RSS in vrstica za hiter dostop do vseh najbolj uporabljanih funkcij.

Beta različica je zaenkrat na voljo še samo za operacijski sistem Windows, končna različica za vse sisteme pa bi naj izšla v začetku leta 2005.

16 komentarjev

Opera, spletni brskalnik, ki je več kot to

Slo-Tech - Tukaj na kratko predstavljam spletni brskalnik, o katerem se na Slo-techu malokdaj piše in ga zato marsikateri obiskovalec še ne pozna.

Jon Tetzchner in Geir Ivarsøy sta pred desetletjem začela razvijati spletni brskalnik, ki je čez dve leti ugledal luč sveta z uradno verzijo 2.1. Podjetje Opera se je tako začelo profesionalno ukvarjati z razvojem brskalnika Opera. Do današnje uradne verzije 7.54 (oziroma še vroča Opera 7.60 P3) smo bili priča ogromnemu napredku, ki se najbolje odraža v konfigurabilnosti in funcionalnosti samega brskalnika, kjer Opera, po mnenju mnogih, pomete s konkurenco.

Profesionalnost Opere se kaže tudi v tem, da so na voljo različice za sedem operacijskih sistemov, za Linux kar v 15 distribucijah. Celo za naprednejše mobilne telefone si je moč prenesti prirejeno verzijo tega brskalnika.

Najbolj seveda prepričajo unikatne lastnosti Opere, ki iz nje naredijo več kot le spletni brskalnik. Po besedah avtorjev z vsem naštetim postane simply the best...

43 komentarjev