»

Firefox 1.5 Beta1 izšel!

Warp2Search - Končno imamo prvo beta javno verzijo Firefox 1.5. Na Warp2Search tako najdete novico o prvih slikah, ki pa se nahajajo na strani Phoronix.

Na Warp2Search najdete tudi novico, ki je bila objavljena manj kot 10 minut po prvi, omenjeni zgoraj, v njej pa se nahajajo povezave do namestitvenih datotek prvih beta verzij. V času pisanja novice je FTP strežnik, ki se očitno šibi pod pritiskom, deloval precej počasi.

V zadnji novici od dveh na Warp2Search priporočajo tudi uporabo beta verzije kot glavni brskalnik, tako da boste lahko pomagali pri dolgotrajnem procesu razhroščevanja.

Če bi mapa z OS X ter Windows namestitvenimi datotekami delovala, bi bilo tole najbrž spisano v Firefox 1.5 Beta brskalniku

64 komentarjev

Firefox 1.1 preklican

Mozilla.org - Jap, fantje pri Mozilla Foundation so to obelodanili včeraj. Preden pa se greste metat z visokih zgradb, preberite novico do konca. Nič pretresljivega se ni zgodilo, ekipa se je zgolj znova odločila poigrati s številkami različic. Tako jeseni ne bomo ugledali rdeče pande 1.1, ampak bo poskočila kar na 1.5.

Razlog za preskok bi naj bilo izjemno veliko število popravljenih hroščev, in višja številka naj bi to povedala tudi neukemu povprečnežu. 1.5 je pa ja bolje kot 1.1, mar ne?

Več o novem številčenju boste izvedeli na potovalnem načrtu, ki ga na Mozillini strani tako radi popravljajo.

60 komentarjev

Računalnik (končno) dovolj dober za pravoveren matematični dokaz

New Scientist - Leta 1976 sta dva matematika, Appel in Haken, dokazala več kot sto let star problem barvanja zemljevidov (zanima nas najmanj koliko barv moramo uporabiti, da za vsako "državo" velja, da se z nobeno izmed sosed ne ujema v barvi, torej da se nikjer ne stikata dve enako obarvani). No, skoraj dokazala. Težava je bila v tem, da sta pravzaprav le omejila prostor rešitev in nato nad preostanek nagnala računalnik. Čudo tehnike je mlelo in mlelo ter na koncu izplunilo 4 (zavedam se, da do 42 manjka samo ena 2, ampak vseeno se pretvarjajmo, da je podobnost povsem naključna).

Vse lepo in prav, če se v dvatisoč in še nekaj letih matematika ne bi že malo izrodila in začela težiti k (platonski) popolnosti. Po svoje imajo puristi prav. "Zavihajmo rokave in upajmo na najboljše" pristop se vsekakor ne more meriti z eleganco nekajvrstičnih dokazov. Ako bi to novico pisal nekaj dni nazaj, bi mi preostalo le še, da zapadem v že tisočkrat prežvečene debate, češ, je indukcija sprejemljivo orodje? Smo...

67 komentarjev

Izid Firefoxa 1.1 začasno prestavljen

Beta News - Ben Goodger je v svojem blogu naznanil, da bo izzid Firefoxa 1.1 iz Marca letos prestavljen na kasnejši čas, zaradi veliko popravljenih hroščev in da bo izšla stabilna aplikacija. Nihče ni oznanil točnega datuma za izid različice 1.1. Najprej bo izšla alfa različica, ki ne bo namenjena javnosti, sledila ji bo javna predogled različica, potem nekaj kandidatov za izzid(Release Candidate) nato pa končna različica brskalnika. Med večjimi spremembami in popravki v Firefoxu 1.1 velja izpostaviti popravek za hrošča, ki povzroča, da si brskalnik ne zapomni pozicije na strani med tem, ko se pomikamo naprej in nazaj med spletnimi stranmi. Posodobitev, bo tudi poskrbela za pravilen prikaz nekaterih spletnih strani z na Mozilli temelječimi brskalniki. Firefox 1.1 je prvi korak proti različici 1.5 in kasneje 2, ki jo lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta. Več

25 komentarjev

Firefox nad pričakovanji

Neowin - Fundacija Mozilla je oznanila, da je od izdaje končne različice Firefoxa, 9. novembra 2004, zabeležila več kot 10 milijonov prenosov njihovega najnovejšega spletnega brskalnika, kar je trikrat več kot so pričakovali. Prvotna ocena je bila, da bodo številko 10 milijonov presegli šele po 100 dneh objave končne različice.

Verjetno se vas veliko sprašuje, kaj je s Firefoxovim oglasom v ameriškem častniku, New York Times. V intervjuju, objavljenim prejšnji teden, je Mozillin prostovoljec komentiral, da se je celotna oglaševalska kampanja rahlo zavleka. Celostranski oglas naj bi bil tako objavljen nekje med sredino decembra in novim letom. Povedal je tudi, da Mozilla pripravlja novo različico Firefoxa, namenjeno prenosnim napravam, s kodnim imenom "Minimo". Minimo naj bi bil konkurenčen Operi za mobilne naprave. Izdaja končne različice izdelka je predvidena za januar 2005.

57 komentarjev

Firefox 1.0 je tu!

Firefox 1.0 v slovenščini

Mozillazine - In končno je Mozilla Foundation izdala Firefox 1.0, ki je njen prvi glavni izdelek po Mozilli 1.0, izdani junija 2002. Razvoj Firefoxa se je začel pred skoraj dvema letoma z namenom doseganja večje robustnosti in boljše uporabniške izkušnje, kot jo nudi Mozilla. Sadovi so se najlepše prikazali z uspešno predstavitveno različico, ki jo je namestilo čez 8 milijonov uporanikov.

V primerjavi s to različico, uradna odpravlja precej hroščev in prinaša izboljšano delo z zavihki. Na obleganih strežnikih Mozilla Foundation so na voljo tudi prve lokalizirane različice, med katerimi seveda ne manjka slovenska! Zaradi velike obremenitve strežnikov, smo pripravili priročnejše mesto za prenos....

127 komentarjev

Na Firefox 1.0!

Slo-Tech - V torek, 9. novembra, izide Firefox 1.0. Ta izjemen dogodek bomo počastili z zabavo v okviru Pipinega odprtega termina v Kiberpipi na Kersnikovi 6. Ob 19.00 bomo najprej poslušali predavanje o namestitvi usmerjevalnika v Debian Linuxu, ob 20.00 pa se začne Firefoxova zabava.

Prisotni bodo podporniki Firefoxa in drugih odprtokodnih projektov, tako da nam ob kramljanju o razširjanju Firefoxa v Sloveniji ne bo dolgčas. Zabavali se bomo ob čaju in mandarinah, pripravljamo pa tudi posebno polnitev vina ob izidu Firefoxa 1.0. Prijavite se!

Na zdravje v Kiberpipi!

54 komentarjev

Firefox vrača udarec

Slo-Tech - V sredo 3. novembra ob 19.00, le nekaj dni pred uradnim izzidom Firefox 1.0 bo Matjaž Horvat v Kiberpipi predstavil zmožnosti najnovejše različice (na enem od neuradnih predbuildov).

Si sploh upate predstavljati svet, v katerem je vojna boljša izbira kot mir? Če ne, potem izvolite nadaljevati svoje življenje z Internet Explorerjem, virusi, glavoboli in zgago. Če pa si tak svet lahko predstavljate, morate vsekakor spoznati nov spletni brskalnik Firefox, ki je zakuhal drugo svetovno vojno brskalnikov.

Zdaj zdaj bo izšel Firefox 1.0, ki bo odprl odločilno fronto. Izkrcala se bo celotna specialna enota, v kateri se še posebej učinkovito borijo zavračanje reklamnih oken, brskanje z zavihki, poudarek na varnosti in zasebnosti, vgrajeno iskanje in živi zaznamki. Tudi vi se lahko pridružite najmanj šestim milijonom pehotnikov, ki tvegajo svoje življenje za dobrobit spleta. Se vidimo v Kiberpipi!


Prisotni bodo tudi drugi prevajalci Mozille, po predavanju seveda sledijo čaj, mandarine in...

58 komentarjev

Enlightenment se vrača

V znamenju prosojnosti in senc

OSNews - Okenski upravljalnik Enlightenment je uporabnikom Linuxa in drugim Unixu podobnim operacijskim sistemom, predvsem umetnikom in naprednim uporabnikom, dobro poznan, saj slovi kot hiter, lahek a še vedno grafično bogat grafični vmesnik. Žal pa je bila zadnja stabilna različica izdana davnega leta 2000 in nekaj časa se je celo govorilo, da projekt propada. Zdaj pa so nas razvijalci presenetili z izdajo predstavitvene različice knjižnic Enlightenment Foundation Libraries, ki bodo temelj nasledje različice okenskega upravljalnika. In obljubljajo zares veliko. Klik za nekaj slik!

7 komentarjev

Kako namestiti več Internet Explorerjev?

Slo-Tech - Oblikovalec spletnih strani Joe Maddalone je želel svojo pravkar dovršeno stran preizkusiti tudi v starem Explorerju. Toda ... kaj mu je storiti? Naj namesti VirtualPC ali VMWare in znotraj še eno kopijo Oken?

Nikar ne stopajte iz Audija v Yugota! Za vse sorodne duše (bodisi HTML programerje bodisi nostalgične IE uporabnike) je našel lažjo rešitev. Stare različice Microsoftovega brskalnika je od sedaj mogoče namestiti tudi iz zip arhivov.

Če želite o tem dosežku vedeti kaj več, potem brez naj vas nagoni povedejo k izvirni novici in na to zanimivo stran, polno uporabniških izkušenj.

33 komentarjev

Symantec in aktivacija

Slashdot - Symantec, eno najvidnejših podjetij na področju varnosti in vzdrževanja PC in Mac računalnikov, je pred časom naznanilo uvedbo obvezne aktivacije v najnovejšo različico njihovega glavnega izdelka za zaščito pred virusi, Norton Antivirus 2004. Kot obrazložitev so zapisali, da so se za to dejanje odločili, ker vsako leto "prodajo" 3,6 milijona nelegalnih kopij, ki potem kupcem ne delujejo pravilno. Medtem pa nasprotniki aktivacije že nekaj časa poudarjajo, da le-ta služi zgolj kot nadloga legalnim uporabnikom, saj nelegalnim kopijam pred redistribucijo aktivacijo odstranijo.

Črne napovedi so se tudi tokrat uresničile in tako so se nekateri uporabniki najnovejše kopije znašli pred aktivacijo vsakokrat, ko so vklopili računalnik. Kaj kmalu jih je pričakalo tudi sporočilo, da so presegli omejitev aktivacij. Trenutno avtorji programa prizadetim uporabnikom svetujejo, naj ne izklapljajo računalnika in počakajo na popravek, na katerem zelo trdo delajo.

Zanimivo je, da uporabniki rožica...

9 komentarjev