»

Izšla Fedora 10

Slashdot - Izšla je nova različica Linuxove distribucije Fedora 10 s kodnim imenom Cambridge. Glavne novosti in izboljšave v tej verziji so: deljenje brezžične povezave omogoča tudi deljenje ad hoc omrežij, boljše upravljanje s tiskalniki, dodelan oddaljeni dostop, boljša podpora za zvok, Gnome 2.24, Eclipse 3.4 in RPM 4.6. Celotni seznam je na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Pri Linux Fromatu so si novo verzijo že ogledali, kjer so bili z njo zadovoljni.

12 komentarjev

Izšla Fedora 4

Slo-Tech - Danes je izšla četrta inkarnacija Red Hatove Fedore. Fedora je ena izmed dveh Red Hatovih distribucij Linuxa (poleg Red Hat Enterprise Linux) in je namenjena splošni rabi. Njena značilnost je, da sestoji samo iz povsem brezplačnih odprtokodnih programov in je zato na voljo zastonj. Prenos je že mogoč z uradne strani in prek omrežja torrent, če je uradna stran prezasičena.

Na novico nas je opozoril nekdo123.

20 komentarjev

Fedora Core 4 test 1

OSNews - Lubitelje RdečegaKlobuka in njegovega nasledstva je razveselila novica, da si lahko DolPotegnejo Fedoro core 4 test 1. Glavne novosti so GCC 4.0, GNOME 2.10, KDE 3.4 in podpora za arhitekturo PowerPC. Za tiste, ki se jim trenutno ne ljubi nameščati OS, pa še informacija, da bo Fedora Core 4 test 2 predvidoma na voljo že 11. aprila.

Hekerski tempo je hud, vam ga uspeva slediti?

2 komentarja

Fedora Core 3

Lugos - Končno smo spet dočakali novo posodobitev ene izmed uporabniku najbolj prijaznih in prav tako najbolj popularnih distribucij operacijskega sistema Linux, Fedore Core 3.

In kaj je novega? Večinoma so samo posodobljene različice glavnega programja. Tako da sedaj v srcu teče jedro 2.6.9, poleg pa dobite na izbiro namizje Gnome 2.8 ali pa KDE 3.3. Med ostalim programjem, najdete tudi na nabasanih štirih ploščkih zdaj končno tudi Mozillo Firefox 1.0PR ter Mozillo Thunderbird 0.8, ni pa jim ušel niti Ximian Evolution 2.0.

Če želite preizkusiti to novo izdajo, imate uraden seznam zrcalnih strežnikov, slovenski zrcalni strežnik ter tudi Torrent datoteko.

Na novico nas je opozoril moj_nick.

Pripravite flejmthrowerje™.

9 komentarjev

Fedora Core 2

OSNews - Vsi se spominjamo časov RdečegaKlobuka (RedHata), verjetno pa vsi poznamo tudi projekt, ki je nadomestil to najbolj popularno distribucijo Linuxa, Fedora Project.

Prva različica si je nadela ime Fedora Core 1, za njo pa je kaj kmalu prišla preizkusna različica Fedora Core 2, tako da smo vsi zagriženi uporabniki Fedore kar malce "neučakano čakali" kdaj bo izšla končna različica drugega jedra.

To se je na veselje vseh nas zgodilo danes. Dolpoteg je možen z zrcalnih strežnikov in pa seveda preko omrežja torrent.

26 komentarjev

Fedora Core 1 je zunaj ...

Red Hat - ... z manjšo zakasnitvijo, saj je bila izdaja Fedora Core 1 predvidena za 3. november.

Fedora Core je nadaljevanje RedHat linije Linuxa, ki je prišla do številke 9, ko se je podjetje odločilo, da je Linux postal dovolj resna zadeva, da jo bo ponujalo samo podjetjem. Kodo in razvoj je prepustilo "skupnosti", ki jo bo podpiralo in od nje črpalo rezultate. Težava je bila predvsem v tempu izdaj, to je 2-3 verzije na leto, ki ga bo sedaj imela Fedora. Proizvajalci strežniškega SW kot je Oracle, SAP ... (in tudi namiznega za poslovno uporabo) mu ne sledijo, oziroma se jim ne splača testirati in prilagajati SW za vsako različico linuxa posebej. Enterprise izdaje pa prihajajo na leto do dve (kot Microsoft), zato so bolj preizkušene in primerne za poslovno uporabo, niso pa več zastonj. Koda je še vedno zastonj, saj po GPL licenci mora biti, vendar je izvorna in jo je treba prevesti ter povezati (compile & link) - stvar za resnične entuzijaste, torej.

Hekerski tempo je očitno preveč hud...

16 komentarjev

Evolucija se nadaljuje

Linux Today - Izšla je četrta beta različica programa Evolution, ki ga izdeluje Ximian. Evolution je neke vrste zamenjava za outlook na namizju GNOME - vsebuje organizer, odjemalca pošte, urejevalnik kontaktov in še samodejno spremlja novice iz Slashotda, vreme in še kaj. Ta različica podpira sodelovanje z Palmom, varne SSL povezave in LDAP podporo za adresarje.
Evolution res z vsako različico deluje bolje, od prejšnje bete so odpravili kar 550 hroščev. Seveda je uporabniški vmesnik tudi v slovenščini.
Zdaj moram počakat še, da Primož skodiral rdf exporter za slo-tech, tako da bom lahko headline videl že v mail clientu. :)

0 komentarjev