»

Firefox 3 Release Event: program, prenos v živo in klepetalnica

Evropski izid Firefoxa 3

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Še zadnjič vas vabimo na evropski izid Firefoxa 3, ki bo potekal danes, 24. junija v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Na programu se bodo ob 15. uri zvrstila predavanja (v angleščini), ki jim bo ob 21. uri sledila zabava. Tisti, ki bi se radi udeležili dogodka in zabave, se čimprej registrirajte, če tega še niste storili.

Če na dogodek ne utegnete priti, brez skrbi - v udobju svojega naslonjača lahko spremljate prenos predavanj v živo. V primeru, da imate tudi kakšno vprašanje za naše goste, jih lahko po posameznem predavanju zastavite v naši klepetalnici, kjer jih bomo posredovali predavateljem: #kiberpipa-firefox na omrežju Freenode.

Program predavanj:
15.00: uvodni nagovor: The Mozilla story: our open source journey, and roads for the future of the Web, Tristan Nitot (Mozilla Europe)
16.15:...

17 komentarjev

POT: Domači router in firewall

Kiberpipa - V torek 22. novembra ob 19.00 vas zopet vabimo v Kiberpipo na odprti termin, kjer bo Martin Gorjan imel predavanje z naslovom: Domači router in firewall s pomočjo distribucije M0n0wall.

Če imamo več računalnikov priključenih na internet in na vsakem od njih teče nekaj aplikacij za prenašanje podatkov, se vse te med seboj tepejo za pasovno širino. Najbolj jo skupijo interaktivne aplikacije, kot so spletni brskalniki, SSH odjemalci, igre, itd., ki postanejo zelo neodzivne. Tudi povečanje internetne pipice ne pomaga prav dosti.

Prava rešitev so ti. "oblikovalci prometa", ki poskrbijo za pametno in pravično uporabo pasovne širine. Komercialni usmerjevalniki z oblikovalci prometa so precej dragi, tu pa pride v igro M0n0wall. Zastonj ga najdemo na internetu in z njim lahko spremenimo odsluzen Pentium (I!) racunalnik v zmogljiv in lep usmerjevalnik za žicne in brezžicne povezave ter mnogimi naprednimi funkcijami kot so oblikovanje prometa, VPN in še kaj.

Po predavanju pa vas bodo...

28 komentarjev

Firefox 1.0 je tu!

Firefox 1.0 v slovenščini

Mozillazine - In končno je Mozilla Foundation izdala Firefox 1.0, ki je njen prvi glavni izdelek po Mozilli 1.0, izdani junija 2002. Razvoj Firefoxa se je začel pred skoraj dvema letoma z namenom doseganja večje robustnosti in boljše uporabniške izkušnje, kot jo nudi Mozilla. Sadovi so se najlepše prikazali z uspešno predstavitveno različico, ki jo je namestilo čez 8 milijonov uporanikov.

V primerjavi s to različico, uradna odpravlja precej hroščev in prinaša izboljšano delo z zavihki. Na obleganih strežnikih Mozilla Foundation so na voljo tudi prve lokalizirane različice, med katerimi seveda ne manjka slovenska! Zaradi velike obremenitve strežnikov, smo pripravili priročnejše mesto za prenos....

127 komentarjev

Na Firefox 1.0!

Slo-Tech - V torek, 9. novembra, izide Firefox 1.0. Ta izjemen dogodek bomo počastili z zabavo v okviru Pipinega odprtega termina v Kiberpipi na Kersnikovi 6. Ob 19.00 bomo najprej poslušali predavanje o namestitvi usmerjevalnika v Debian Linuxu, ob 20.00 pa se začne Firefoxova zabava.

Prisotni bodo podporniki Firefoxa in drugih odprtokodnih projektov, tako da nam ob kramljanju o razširjanju Firefoxa v Sloveniji ne bo dolgčas. Zabavali se bomo ob čaju in mandarinah, pripravljamo pa tudi posebno polnitev vina ob izidu Firefoxa 1.0. Prijavite se!

Na zdravje v Kiberpipi!

54 komentarjev

Firefox vrača udarec

Slo-Tech - V sredo 3. novembra ob 19.00, le nekaj dni pred uradnim izzidom Firefox 1.0 bo Matjaž Horvat v Kiberpipi predstavil zmožnosti najnovejše različice (na enem od neuradnih predbuildov).

Si sploh upate predstavljati svet, v katerem je vojna boljša izbira kot mir? Če ne, potem izvolite nadaljevati svoje življenje z Internet Explorerjem, virusi, glavoboli in zgago. Če pa si tak svet lahko predstavljate, morate vsekakor spoznati nov spletni brskalnik Firefox, ki je zakuhal drugo svetovno vojno brskalnikov.

Zdaj zdaj bo izšel Firefox 1.0, ki bo odprl odločilno fronto. Izkrcala se bo celotna specialna enota, v kateri se še posebej učinkovito borijo zavračanje reklamnih oken, brskanje z zavihki, poudarek na varnosti in zasebnosti, vgrajeno iskanje in živi zaznamki. Tudi vi se lahko pridružite najmanj šestim milijonom pehotnikov, ki tvegajo svoje življenje za dobrobit spleta. Se vidimo v Kiberpipi!


Prisotni bodo tudi drugi prevajalci Mozille, po predavanju seveda sledijo čaj, mandarine in...

58 komentarjev

Firefox 1.0 RC 1

Mozillazine - Izšla je ena izmed zadnjih različic priljubljenega brskalnika pred splavitvijo različice 1.0. Firefox 1.0 RC 1 je nadgradnja predstavitvene izdaje Firefoxa 1.0 PR in ne prinaša novih zmogljivosti, odpravlja pa 250 hroščev.

Uradne najave prvega kandidata za končno različico še ni, zato se za prenos odpravite na strežnik FTP, kjer je zbranih tudi nekaj lokaliziranih različic in med njimi so tudi slovenske (XPI, Linux, Windows, Mac OS X). Veseli bomo, če boste preskusili slednje.

Pred kratkim je bil posodobljen tudi načrt za izdajo naslednjih različic Firefoxa. Firefox 1.0 naj bi tako izšel 9. novembra (11/9).

9. novembra bo splet spet naš!

12 komentarjev

Celostranski oglas Firefoxa v The New York Times?

Slashdot - Razvijalci in podporniki Mozille so se lotili najobsežnejše oglaševalske kampanije doslej. S skupnimi močmi bodo poskušali zbrati vsoto denarja, s katero bodo zakupili oglas v dobro znanem časopisu The New York Times. In to ne kar običajen oglas, pač pa oglas čez celo stran. Kampanija se je pravkar začela, namenjena pa ni le oglasu, ampak celotni splavitivi različice 1.0. Imena darovalcev bodo del oglasa. Podrobnosti!

Oglas bo seveda namenjan prihajajoči različici 1.0 brskalnika Firefox, ki je po nestrpnosti čakanja celo presegla praznovanje Mozille 1.0. Na strani Spread Firefox poleg omenjenega oglasa zbirajo tudi prijave za udeležbo na zabavah ob izidu Firefoxa 1.0, lahko pa se prijavite tudi kot organizator zabave. Na voljo so tudi številni gumbi za promocijo Firefoxa, število prenosov zadnje različice pa je že krepko preseglo 5 milijonov.

15 komentarjev