»

Bo Apple izdal video predvajalnike?

X-Bit Labs - Če upoštevamo dejstvo, da je Apple s svojimi iPodi zavzel kar 90% delež vseh predvajalnikov glasbe z vgrajenimi trdimi diski, kar pomeni, da se skoraj ne more več širiti, in govorice, da naj bi se vodilni dogovarjali z založbami o prodaji glasbenim videov, je očitno sledeče.

Apple ima, kot kaže, namen preko iTunes prodajati glasbene video posnetke, in posledično izdati iPod z vgrajeno podporo video posnetkom, iPodom pa naj bi povečali tudi zaslon, trdi disk in izboljšali avtonomijo baterije. Korak ni nepričakovan, saj naj bi čedalje več ljudi želelo na poti pogledati tudi kakšen video.

Pri Applu, kot ponavadi, ne komentirajo izjav, o novostih pa vas bomo obvestili na Slo-techu.

13 komentarjev

iPod. V barvah.

Slo-Tech - Apple je ravnokar poslal na prodajne police novi iPod Photo.

In kaj novega prinaša to malo čudo? Glavna novost je gotovo opremljenost z 220x176 točk velikim zaslončkom, ki je sposoben prikazati 65.536 barv. In čemu je to dobro se gotovo vprašate. Hja, ta stvarca zna po novem prikazovati tudi slike, ki so shranjene v notranjem trdem disku. Le-ta zdaj prihaja v dveh okusih: 40 GB in 60 GB.

Za vse borce takih in drugačnih razsežnosti bo pa najbrž zanimiva posebna izdaja starega click-wheel iPoda v drugačni barvni kombinaciji in podpisana s člani skupine U2. Skupaj s tem pa je bil tudi izdani nov iTunes 4.7, ki zna zdaj po novem prav tako prenašati in sihronizirati slike z malim gizmojem.

Na žalost pa nov iPod ne bo poceni, saj bo 60 GB verzija stala 600$, 40 GB pa 500$

Kaj si želite ogledati ali predvajati danes?

18 komentarjev

iPod štiriinšestdesetič

Slo-Tech - Kritiki ne skoparijo s pohvalnimi besedami o Applovem predvajalniku kodirane glasbe, iPodu. Vendar pa lična škatlica ni samo uspešen predvajalnik glasbe, saj ga lahko uporabimo še za kaj. In ne mislim na "šminkiranje". V slogu Unixove dokumentacije so namreč vrli uporabniki poimenovali spis HOW-TO, ki opisuje postopek priprave iPoda, da ga lahko uporabimo kot zagonsko napravo, s katero npr. poganjamo dodatne operacijske sisteme.

Pa sem že mislil, da bo govora o znižanju cene ...

4 komentarji

Zakaj iPod ne predvaja standarda vorbis?

Slashdot - Glasbeni predvajalnik iPod je postal zelo priljubljen med svojimi uporabniki predvsem zaradi prenosljivosti in možnosti predvajanja datotek v standardu MP3, ki zagotavlja majhnost datotek. Projekt Ogg, ki je na svet splavil standard Vorbis, pa nam je ponudil še manjše in bolj kakovostne datoteke kot MP3, zatorej se kar samo poraja vprašanje, zakaj ni Apple v iPod-e vgradil še podpore za standard Vorbis.

Hugo Fiennes, inženir pri konkurenčnem podjetju Rio Audio sklepa, da je razlog za to prepočasen procesor, ki ni sposoben dekodirati datotek, zakodiranih v tehnologiji vorbis. (Pre)počasni bi naj bili vsi iPodi prve, druge in tretje generacije, medtem ko bo naslednja generacija iPodov verjetno zmožna dekodirati datoteke ogg, a je vprašljivo, če bo Apple to opcijo sploh vgradil. Zanimivo razmišljanje, ki razjasni tudi razlike med različnimi procesorji, ki se uporabljajo v predvajalnikih.

28 komentarjev

Slovenci prvi na svetu!

Narodni muzej Slovenije - V čem, porečete? Gre za to, da je pod okriljem slovenske podružnice korporacije Siemens nastala prva spletna stran na svetu, ki slepim osebam omogoča navigacijo, branje in premikanje po spletni strani brez dodatnih pripomočkov, ki so mimogrede zelo dragi. Samo za primerjavo: Braillova vrstica, ena najboljših je Alwa, stane krepko čez 2 milijona SIT, govoreči program JAWS for Windows, ki bere iz zaslona, pa krepko čez 300 tisočakov.

Tako pa lahko slepe osebe samo z osebnim računalnikom (edini pogoj je vgrajena zvočna kartica) obiščejo to stran, ki je zaenkrat še v nekakšni testni fazi, nedvomno pa bi bilo lepo, če bi takšnih strani nastalo še več. Za vse, ki si želite ogledati, kako vsa zadeva deluje, pa še povezava.

7 komentarjev