»

Izdani novi Ogg Vorbis kodirniki

Slashdot - Slashdot poroča, da je Xiph.org izdal nov paket kodirnikov za Ogg Vorbis glasbeni zapis. Ta odprtokodni format poskuša tekmovate z že davno uveljavljenim zapisom mp3, kjer mu uspeva dosegati boljšo kvaliteto glasbe pri manjši velikosti datoteke. Spremembe od zadnje različice vključujejo večinoma popravke in razširjeno dokumentacijo.

Žogico katrana si lahko shranite na disk s klikom na ta spletni naslov.

15 komentarjev

Ogg Vorbis kmalu v prenosnih predvajalnikih

CNet - Izgleda, da se konkurenčni format trenutno najbolj razširjenemu MP3-ju, Ogg Vorbis, kar lepo prijemlje med uporabniki, bodisi zato, ker nekateri hočete preizkusiti vsako novost, bodisi zaradi tega, ker nekateri prezirate ravnanje lastnika patentov za format MP3. Seveda pa bo Ogg Vorbis nekoč moral prodreti tudi v prenosne predvajalnike glasbe. Vprašanje je samo kdaj. Čim prej, upajmo. V želji na čim prejšnjo podporo so tudi razvijalci Oggja razvili posebno knjižnico, imenovano Tremor, ki je spisana posebej za procesorje, ki so uporabljeni v prenosnih predvajalnikih in ne premorejo računanja s plavajočo vejico. Na potezi pa so sedaj proizvajalci, ki bi enostavno morali podpreti novi format, saj so jim razvijalci Oggja servirali rešitev na krožniku, poleg tega pa Ogg Vorbis ne zahteva nobenih licenčnin.

2 komentarja

Konkurenca MP3 formatu

Jaz - Ruskie me je obvestil, da že nekaj časa poteka razvoj novega zvočnega formata, ki naj bi konkuriral MP3ju in drugim digitalnim oblikam zapisa. OggVorbis, kot je zadevi ime, je popolnoma zastonj, vsi kodeki pa sodijo v GPL (GNU Public License). Tudi drugače je zadeva bolj napredna, kot MP3, saj pri manjši velikosti filetkov proizvaja boljši zvok. Ogg je zagotovo zelo obetaven, vse pa je seveda odvisno od podpore javnosti. Če vas zanima več, si kar poglejte http://www.vorbis.com/.

9 komentarjev