»

Google časopisom: Ne napadajte nas

Slashdot - Nedavno so ameriški časniki javno obtožili Google, da jim s svojim agregatorjem novic škodijo, saj ljudje vse važnejše novice izvedo kar na Googlu. Googlov izvršni direktor Eric Schmidt se je kar ostro odzval na te trditve in časnikarjem navrgel, da naj se ne bodejo z Googlom, saj bodo na tak način svoje bralce obrnili zoper sebe oz. odtujili (točne besede so bile še nekoliko sočnejše). Po Schmidtovih besedah sodi Googlova uporaba vsebine spletnih časopisov v pošteno rabo (fair use), tako da podlage za zamere ne bi smelo biti. Pohvalil je njihovo hitro usvojitev interneta, a so po nagli vpregi novega medija časniki nekoliko zaspali in svojih spletnih manifestacij niso prilagajali času.

Kot so zapisali na Googlovem blogu, Google vsak mesec na spletne strani časopisov napoti na milijarde uporabnikov. Poleg tega časniki z uporabo AdSensa za prikazovanje oglasov služijo milijone, kar prav tako omogoča Google. Uporabnikom namreč ponudijo ravno toliko vsebine, da jih začne zanimati in...

4 komentarji

Trčenje galaksij

vir: ESA
Slashdot - Mednarodna ekipa znanstvenikov je danes objavila, da so opazovali največje trčenja dveh gruč galaksij doslej. Dogodek, ki ga je posnel XMM-Newton observatorij, po količini sproščene energije prekaša le Veliki Pok. Ob tem so nastale hurikanom podobne razmere z več sto milijonov stopinj vročimi udarnimi valovi, ki potujejo po vesolju in bodo skupaj s spremembami gravitacije preoblikovali obe, sedaj združeni, gruči.

Ta dogodek potrjuje hipotezo, da so največje gruče nastale z združevanjem ter da velike ves čas rastejo in požirajo druga drugo. Novonastala (združena) gruča, poimenovan Abell 754, je od zemlje...

26 komentarjev

Mednarodna vesoljska postaja v težavah

Slashdot - Mednarodna vesoljska postaja, na kateri se trenutno nahajata dva astronavta, Gennady Padalka in Mike Fincke, ima ponovno težave. Tokrat je problem v Elektronu, napravi, ki skrbi, da se molekule vode razcepijo na molekule vodika in kisika. In da je problem še večji, na ISS ni odpovedal samo en Elektron, pač pa vsi trije. Napaka se je tokrat pojavila v analizatorju kisikovega in vodikovega plina, na katerem pa do sedaj še niso opazili napak.

Kako bo v prihodnosti z Elektroni je zelo negotovo, saj je podjetje, ki jih je proizvajalo, šlo v stečaj, inženir, ki jih je zasnoval, pa je umrl. A zaenkrat za astronavte še ni nobene nevarnosti, saj se nahaja na sami postaji še za skupno 58 dni kisika, kar bo dovolj, če bo 26. novembra iztreljena raketa s svežimi zalogami.

16 komentarjev

Odkrit nov prstan okrog Saturna

Slashdot - Kot poroča BBC, naj bi znanstveniki s sondo Cassini odkrili nov prstan okrog Saturna in enega ali dva predmeta, ki krožita okrog slednjega. Kaj je neznani predmet, še ni poznano, vendar pa ima, če je luna, premer 4 do 5 km in se nahaja 1000 km od najbolj oddaljenega Saturnovega prstana. Novo odkriti prstan je širok tristo kilometrov in je na notranji strani F-prstana, najbolj oddaljenega Saturnovega prstana.

1 komentar

Slika dneva

Slashdot - Po vzoru mnogih spletnih strani, časopisov in še česa tudi NASA dan za dnem objavlja sliko dneva. Seveda so se omejili na svojo stroko, tako da posnetek imenujejo kar astronomska slika dneva. Včeraj so objavil prav nenavaden posnetek, ki je pravzaprav kompozicija več fotografij Zemlje iz vesolja ponoči. Posebej zanimivo je, da se razločno vidi poseljenost in razvitost našega planeta, saj se večja mesta zaradi nočne razsvetljave lepo svetijo. Na voljo so tudi slike z visoko ločljivostjo, do velikosti celo 40 MB (tiff). Klik!

Če dobro pogledate, boste videli celo Ljubljano. Spodnjega Dupleka pa se ne vidi.

34 komentarjev

Dve novi Saturnovi luni

Plovilo Cassini-Huygens

Slashdot - Ameriška vesoljska agencija NASA je na Saturn poslala vesoljsko plovilo Cassini-Huygens, ki je 30. junija letos začelo krožiti okoli drugega največjega planeta v našem osončju. Plovilo je presenetljivo odkrilo dve novi majhni luni s premerom 3 oz. 4 kilometre. Število Saturnovih lun je tako naraslo na 33, 31. pa je bila odkrita lansko leto. Decembra bo sonda Huygens zapustila Cassini in začela raziskovati skrivnostno luno Titan, ki je večja celo od Merkurja!

2 komentarja

NASA bo še naprej iskala vodo na Marsu

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je Nasa odločena, da bo Rdeči planet temeljito preiskala za sledmi vode. Ker očitno na površini niso imeli uspeha, bodo sedaj poskusili v globini.

Tako bo na Marsu teren preiskoval MUM (Mars Underground Mole), ki bo lahko vrtal do globine petih metrov in preko optičnega kabla interferometru pošiljam podatke o vodi, ledu in organskih ostankih. Senzorji, s katerimi bo te podatke zbiral, pa so bili uporabljani že pri pregledovanjih Zemlje z letali brez pilotov. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo vozilo samo tehtalo manj kot kilogram in bo veliko samo okoli 50 centimetrov.

Mars je očitno še vedno zanimiv.

19 komentarjev