»

Nova anketa

Slo-Tech -
Katera komponenta vam je nazadnje odpovedala
Trdi disk24%
(299)
Napajalnik17%
(220)
Grafična kartica16%
(201)
Matična plošča14%
(175)
Hrček11%
(141)
Drugo7%
(90)
Pomnilniška ploščica6%
(82)
Mrežna kartica3%
(42)
Procesor1%
(15)
Skupaj glasov: 1265



Tokrat nas zanima, kaj uporabljate za iskanje vsebin na Slo-Techu.

21 komentarjev

Canon predstavil prvi SED zaslon

Warp2Search - Kaj je SED, vas zanima? Na kratko, to je za Canon prihodnost računalniških in televizijskih ekranov. Predstavljate si ga lahko kot CRT monitor v LCD ohišju. Se vam zdi nemogoče? Morda, ampak ni. Katodni monitor namreč uporablja top za istreljevanje elektronov, ki se zaletijo v fosforjevo celico, ta zasveti in tako vidimo piksel v določeni barvi (več o CRT tehnologiji na Wikipediji). SED tehnologija pa namesto enega topa pod vsako točko uporablja 3 majhne tope, po enega za vsako barvo. Tako ima predstavitveni model čez 6 milijonov topkov (1920 x 1080 x 3).



Za vse, ki vas zgornja dejstva niso prepričala, pa naj povem še, da ima ekran odzivni čas pod 1 ms, kontrast...

40 komentarjev

Pogovor z našo člankopisunko na Radiu Kranj

Slo-Tech - Roko na srce, odziv na prvi in drugi del članka o poškodbah pri delu z računalnikom je presenetil celo vodstvene delavce pri dotični spletni strani. Članka sta dosegla izjemen odziv, ki je bil sto odstotno pozitiven. To so opazili tudi na Radiu Kranj in povabili avtorico na pogovor.

Na frekvenci 97,3 MHz boste danes lahko od 14.30 do 15.30 spremljali živ pogovor s Tino Kogoj. Kdor še ve, kaj je to radio, naj preklopi na omenjeno frekvenco. Mogoče boste pa izvedeli še kaj novega [:D].

42 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Kakšen zvočni sistem uporabljate pri svojem računalniku?
dva zvočnika;34%
(420)
sistem 5.1;27%
(328)
sistem 2.1;12%
(153)
Slušalke;11%
(139)
sistem quadro;10%
(126)
nič od naštetega4%
(45)
sistem 7.1;1%
(15)
Skupaj glasov: 1226

Ankete dolgo nisem zamenjal, ker sem bil na potapljaških počitnicah, a tu je že nova - predlagal jo je Marjan.

9 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Koliko časa bo trajalo, da bo Linux prehitel Windows?
Nekoč, a ne še tako kmalu.36%
(342)
To se ne bo zgodilo nikoli!29%
(276)
Menim da kaj kmalu (v roku parih let).25%
(234)
Nimam pojma!11%
(100)
Skupaj glasov: 952


Pa sem nazaj z dopusta ... ne boste verjeli| kako lepo je videti zelena drevesa in travo v Sloveniji po tednu dni bolščanja v siva mesta in puščavsko pokrajino. Pa kar k anketi! Zanimiva porazdelitev odgovorov na anketo. Predvsem je veliko tistih, ki menijo, da Linux ne bo nikoli prehitel Windows, čeravno sem mislil, da bo to odgovor z najmanjšim odstotkom glasov.

Tokrat McGregorja med drugim zanima tudi to, koliko vas poseduje LCD-zaslon in koliko CRT. Aja, še tole. Na Slo-Techu imamo dva članka o primerjavi LCD in CRT tehnologije, tako da ste vabljeni na osvežitev znanja - prvi del in drugi del.

26 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Ali na dopustu izklopite mobilni telefon?
Ne, brez njega mi živeti ni!43%
(385)
Vedno, potrebujem oddih.20%
(176)
Kaj je to dopust?19%
(174)
Izklopim, a ne zdržim več kot nekaj dni.14%
(127)
Nimam mobilnega telefona.4%
(39)
Skupaj glasov: 901


Novo anketo je predlagal kinkopf? Upam, da je anketa dovolj jasno zastavljena, če pa ni, pa kar vprašajte. Sicer pa je z "prehitevanjem" mišljen odstotni delež na trgu.

27 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Spletni brskalnik, ki ga najraje uporabljam je:
Internet Explorer;36%
(393)
Firefox;32%
(352)
Mozilla;16%
(175)
Opera;10%
(112)
nekaj šestega.4%
(47)
Netscape;2%
(18)
Skupaj glasov: 1097

Torej sem imel prav ... v komentarjih na novico za tole anketo ste se skoraj pobili, a vsak hvali svojega konja, ups, brskalnik. Internet Explorer torej na prvem mestu, Firefox takoj za njim. Zanimivo je, da je prvih nekaj ur po objavi ankete z veliko prednostjo vodil Firefox, kar nam da vedeti, da ga uporabljajo predvsem tisti, ki veliko časa preživijo na Slo-Techu in verjetno internetu nasploh. Anketo sem namenoma pustil tako dolgo, saj se je lepo videlo kako je s časom in s prijavljanjem uporabnikov, ki manj pogosto obiščejo Slo-Tech naraščal odstotek Internet Explorašev. Malce me je razočarala Opera, za katero sem mislil, da bo do sedaj pridobila že kaj več uporabnikov, Mozilla pa je verjetno izgubila marsikateri odstotek na račun njenega "stranskega projekta" Firefoxa.

Prejšnjič sem vam tudi obljubil, da...

55 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Domači video pevke Severine:
sem si ogledal;88%
(721)
bi ga želel videti;4%
(32)
nisem videl in me ne zanima;4%
(32)
si ga nisem ogledal;2%
(18)
kje, kaj, kakšen video?2%
(14)
Skupaj glasov: 817

Vidim, da je Severinica tudi na Slo-Techu požela veliko uspeha in si nabrala novih oboževalcev. Vedno bolj se mi zdi, da je bil tale filmček kar lepo "izdan" za večanje publicitete in nabiranje novih posušalcev oziroma "gledalcev". Pa pojdimo od mesenih k malo bolj "računalniškim stvarem".

Glede na to, da se že doooolgo časa niste sporekli o tem, kateri brskalnik je "superioren in owna vse ostale ter nasploh rula do amena", se mi je zdela všečna tale nova anketica. Ko pa jo bomo zaključili, si bomo še ogledali rezultate starih anket na to temo in videli, koliko se je spremenil delež zastopanih brskalnikov.

120 komentarjev

Nov članek: CRT proti LCD (1.del)

Klasična in trinitronska katodna cev

vir: HowStuffWorks
Slo-Tech - Ker na Slo-Techu nenehno vestno skrbimo za vašo splošno izobrazbo in spremljanje novih in malce starejših tehnologij, je sedaj pred vami velik članek o dveh tehnologijah, ki v monitorjih trenutno prevladujeta -- CRT proti LCD. Danes si lahko ogledate njegov prvi del, v katerem se boste poučili, kako deluje starejša "škatlasta" CRT-tehnologija, v nadaljevanju, ki sledi, pa boste brali o tankih LCD-zaslonih. Kaj sta katodna cev in fosforni premaz, čemu služi senčna maska in v čem se razlikujeta RGB in CMYK, vse to in še več v članku. Branje obvezno!

18 komentarjev