»

Uporaba GPU-jev v vojski

FiringSquad - Ste se morda kdaj vprašali, če vaš najhujši GeForce 4 4600 zmore še kaj drugega, kot le izrisovanje čim večjega števila trikotnikov v vaši najbolj priljubljeni streljanki. Ste se kdaj vprašali, če je bil VSA-100 res tako nepomemben čip, kot se je pokazal v igrah? V vsakem primeru si morate prebrati članek na Firing Squadu, kjer avtor razkriva, da čipi, ki sta jih razvijala 3DLabs in 3dfx in ki jih trenutno razvija Nvidia niso bili niti slučajno namenjeni samo igranju Quaka in drugih težkokategornih iger. V članku boste izvedeli, da so se čipi VSA-100 uporabljali za prikazovanje kvalitetne slike v helikopterjih Apache in nekaterih lovcih ter da vlogo VSA-100 danes vse bolj prevzemajo Nvidiini grafični čipi. To in še več na Firing Squadu.

2 komentarja

Creative kupuje 3D Labs

X-Bit Labs - Creative je pred kratkim izrazil željo po nakupu podjetja 3D Labs, ki je znano predvsem po svojih profesionalnih karticah Oxygen in Wildcat. Celoten postopek naj bi potekal na osnovi izmenjave delnic.
Odkrito povedano, da ne vem, zakaj se je Creative odločil ravno za nakup 3D Labsov, saj je znano, da se Creative ne ukvarja več tako aktivno z grafičnimi karticami kot se je nekoč, saj je proizvodnjo pred časom zaupal podjetju MSI. Manj je tudi verjetno, da bi Creativu uspel veliki preboj na trg s 3D Labsovimi procesorji, saj so le-ti vedno bolj pod udarom konkurenčnih Quadrov. Vendar pustimo se presenetiti.

0 komentarjev

Stran za izkušence

Slo-Tech - Dejstvo je, da nove WinXPje z veseljem uporablja že ogromno ljudi, seveda tudi pri nas (in o moralnosti/upravičenosti takega početja v tej novici ne bom razglabljal), dejstvo pa je tudi, da je njih uporaba z marsikaterega stališča še vedno malce težavna. Pomislite samo na uboge lastnike 3dfxovih grafičnih kartic, da ostalega eksotičnega hardvera niti ne omenjam. Takšnim (in vsem ostalim, ki uporabljajo WinXP) ljudem je namenjena ta stran, na kateri boste našli ama res vse za udobno počutje na novem operacijskem sistemu. Od raznih gonilnikov (da, tudi za voodooje se najdejo) in patchev do uporabnih dodatkov in FAQov. Res vredno ogleda, za namig pa se zahvalite krikotu.

6 komentarjev

Nvidia zakjlučila nakup 3dfxa

več strani - Vse se je začelo z Nvidinem čipom GeForce in njegovim naslednikom GeForcom 2 v vseh možnih verzijah. Ta dva čipa sta Nvidi prinesla dovolj dobička, da je lahko 15. decembra začela z nakupom svojega, nekoč največjega rivala 3dfxa. Nakup je v gotovini stal 55 milijonov dolarjev in se je po vseh formalnostih zaključil predvčerajšnim, 19. aprila. To je bilo, kaj pa bo v prihodnosti z vojno med proizvajalci grafičnih čipovij, pa bomo še videli. Zaenkrat so v igri Nvidia, STM, ATi in pogojno Matrox.

7 komentarjev

P4 in GF3 nekompatibilna

Jaz - Sodeč po Reactor Criticalu in nekaterih drugih straneh, imajo uporabniki Pentium4 sistemov veliko težav z GeForce3 karticami. Sistem naj bi bil zelo nestabilen, nezmožen opraviti kakršenkoli dinamičen test. Glede na to, da je Nvidia še pred par dnevi zatrjevala, da so GF3 gonilniki optimizirani za P4 in SSE2 lahko samo zaključimo, da je problem hardversko v sami kartici. Tako smo po Voodooju5, ki fizično ni bil kompatibilen s P4 ploščami dobili še eno, za P4, problematično kartico. Thnx, Boris!

1 komentar

Ali bo Creative predstavil VSA-100 kartice?

Savage News - Na Savage News lahko zasledite zanimivo novico. Menda izhaja iz precej zanesljivih virov in tudi logika za njo ni tako napačna, vseeno pa se sliši malce neverjetno. Creative naj bi namreč kmalu začel proizvajati kartice z VSA-100 čipi, tako Voodooje4 kot Voodooje5. Te kartice bi naj bile proizvedene v 3DFXovi mehiški tovarni, gonilnike za njih pa naj bi razvijala Creative in PowerColor. Vse skupaj dejansko ima smisel, saj je Nvidia z nakupom 3DFXa verjetno dobila ogromne zaloge VSA-100 čipov in je to edini način, da se jih znebijo. Več informacij naj bi bilo na voljo okoli maja.

2 komentarja

HSR na Voodoojih

PC Reports - Sicer to, da so zadnji gonilniki za Voodoo4/5 sposobni HSRja, niti pod razno ni kakšna huda novica, je še vedno marsikdo, ki ne ve, da je HSR mogoče usposobiti tudi na Voodooju3. Tudi postopek za to ni ravno splošno znano dejstvo, tako da ta članek na PC Reports pride zelo prav. V njem boste (v polomljeni angleščini) našli navodila in vse potrebno, da HSR usposobite na bilo katero 3DFXovi kartici novejše generacije. Vseeno pa bi vas rad opozoril, da ti gonilniki nikoli niso (in ne bodo) dočakali konca razvoja, tako da je HSR za dejansko igranje precej neuporaben...

4 komentarji

Kaj bo s Quantum3D?

3D SPOTLIGHT - 3DFX je seveda uveljavljeno podjetje in na različnih področjih imajo strateške partnerje. Eden izmed najbolj pomembnih je Quantum3D, ki so mu nedavno prodali licenco V5 6000 kartic. Quantum3D je s to licencno in svojo tehnologijo ustvarjal monstruozne AAlchemy pospeševalnike, toda sedaj se je postavilo vprašanje kako bodo nadaljevali, če 3DFXa ne bo. Na 3D Spotlight so o tem povprašali predstavnika Quantuma3D, tipček pa je povedal, da na vse skupaj niso nepripravljeni. Dogodek so predvideli že nekaj časa nazaj in si zagotovili dovoljšno količina VSA-100 čipov. Vsi ričiboji, ki si želite AAlchemy torej ne jočite, ker boste dobili svojo šanso.

0 komentarjev

Prve "neoriginalne" VSA-100 kartice

X-Bit Labs - 3DFX se je zaradi znanih težav moral odločiti za ponovno prodajo čipov neodvisnim proizvajalcem. Prvo so bili naprodaj Voodoo3 čipi, sedaj pa tudi VSA-100. Tako je PowerColor že najavil in začel prodajati Evilking IV kartico, ki je opremljena s VSA-100 čipom ter 32MB pomnilnika. Za razliko od originalnega 3DFXovega Voodooja4 4500, je na tej kartici tudi TV-Out izhod. Cene naj bi se gibale okoli 130$.Razlog za prodajo starih čipov je verjetno to, da se bo še ta mesec začela proizvodnja in prodaja VSA-200 (ali VSA-101 po novem), aka Daytona čipov. V bistvu gre za VSA-100ke, ki bodo izdelane v 0.18 mikronski tehnologiji, kar pomeni manjšo porabo energije in doseganje višjih delovnih frekvenc (okoli 200MHz). Na žalost pa ne bo napovedovane podpore DDR pomnilniku...

1 komentar