»

Club3D X800XL AGP

The inquirer - Na CeBitu se vsekakor dogaja dosti zanimivega - Club3D na primer veselo razkazuje okoli ATI-jevega čipa zgrajeno kartico na AGP-vodilu. Kartica uporablja ATI Rialto bridge-čip, ki je pricinjen na hrbtni strani in za svoje delovanje ne potrebuje aktivnega hlajenja. Seveda je vprašanje, koliko bo dodatni čip prispeval k ceni končnega izdelka - špekulira se, da ne več kot 10 dolarjev. Nekaj bi naj k ceni dodal tudi precej obsežen PCB. Zato se pričakuje, da bodo kartice na AGP vodilu nekoliko dražje od tistih na PCIe. Še povezava do izvirne novice, kjer si lahko tudi ogledate fotografijo kartice.

7 komentarjev

ATi odgovarja

PC Linux Online - ATi Technologies, Inc. je izdelovalec prvovrstnih grafičnih procesorjev in kartic, vendar je med linuksaši manj priljubljen kot veliki rival. Problem je seveda v gonilnikih. Na HardForumu so Terryju Makedonu zastavili nekaj vprašanj na to temo. Če vas zanima, zakaj ATI daje prednost določenim distribucijam, zakaj ne izdaja gonilnikov pogosteje in zakaj ne izda specifikacij, da bi gonilnike lahko izdelali drugi, boste veseli odgovorov.

Zakaj pa nihče ni vprašal, kako je s podporo starejšim karticam.

45 komentarjev

VisionTek Radeon X800Pro

HardOCP - VisionTek, eden izmed prvih ATI-jevih partnerjev, ki je ponudil grafično kartico VisionTek Radeon X800Pro. Kot je razvidno iz imena, kartica temelji na X800 (R420) čipu, ki potrebuje le en štiri pinski molex priključek za normalno delovanje 160 milijonov tranzistorjev. 0.13 mikronski polprevodniki so sparjeni s 256mb GDDR 2ns rama, kar z drugimi besedami označuje ferkvenco 500MHz (1GHz DDR).

Preden se lotite branja testa, je koristno osvežiti, ketere tehnologije nam zmaj sploh nudi. Na testu so primerjali VisionTek X800Pro($399), originalno ATI Radeon X800Pro($399) in tekmeca iz nasprotnega tabora, NVIDIA GeForce 6800Ultra($499).

Za posladek, pa so nam pripravili še rezultate...

13 komentarjev

ATI prevzema PCI-Express

HardOCP - Grafični gigant ATI, je pred dnevi najavil PCI-Express vodilo za svoje najnovejše grafične čipe serije X. Tako naj bi modeli X800, X600 in X300 dobili novo vodilo, ki ima kontroler vgrajen v sam VPU, za razliko od NVidie, ki je zadevo rešila z mostičem med AGP GPUjem in PCI-Express vodilom. Razlik v samih specifikacijah čipa ni ( še vedno bo vseboval 160 milijonov tranzistorjev, frekvenco procesorja 500Mhz in rama GDDR3 1GHz, vse skupaj pa je narejeno v 0.13 mikronski tehnologiji) , razen samega imena čipa, ki pa ne pomeni ničesar drugega, kakor podpora novemu vodilu.


Tudi na mobilnem trgu ATI ni počival in je predstavil mobilno različico PCI-Express vodila za Radeon X600 mobile, ter...

5 komentarjev

X800 Pro in Gigabyte? Ne, hvala!

3D Chipset - Na 3DChipset poročajo o čudnem obnašanju sistema sestavljenega iz kombinacije Athlon 64 Gigabyte matične plošče in novega ATI Radeona X800 Pro. V bistvu gre za dva modela plošč in sicer za GA-K8VNXP in GA-K8N Pro ter Sapphireovim Radeonom. Težave, ki se pojavljajo so precej resne, saj se računalo spontano sesuje po eni ure igranja iger, računalo zmrzne, če po 3D aplikaciji poženemo novo 3D aplikacijo, pojavlja se večja količina artefaktov in na splošna nestabilnost sistema. Na forumih PenStar Systems so baje s pomočjo ATI-jevega strokovnjaka že našli rešitev a grenak priokus ostaja. Če pravkar nakupujete predlagam, da se ozrete za kakšno drugo matično ploščo ali morda razmislite o kakšni drugi grafični kartici.

18 komentarjev

Poplava testov GF4

več strani - O procesorju smo na naši strani napisali že kar prenekatero besedo, če ne v novicah, pa v našem forumu. Če vam še vedno ni jasno, katerega GF4 Titaniuma kupiti ter katerega GF4 MX ne kupiti, si oglejte HardOCPjevo videnje Ti4600 VisionTeka, HotHardware vam pove, kako dotično kartico naviti, medtem ko lahko teste manj sposobnih Geforceov4 MX najdete kar tule, tule ter tule. Ako se vam res ne da iti spat - veselo na branje! :D

0 komentarjev

VisionTek tudi v Evropi

X-Bit Labs - Največja žalost je, da številni proizvajalci, ki izdelujejo dobre grafične kartice in si ustvarijo dobro tržišče čez Lužo, nikoli ne pridejo v Evropo. Uporabniki se sicer ne sekiramo preveč, vendar pa je zaradi tega precej obubožana pestrost izdelkov. No, izgleda da Amerika le ni tako velik trg kot si jo nekateri predstavljajo, saj se je eden izmed največjih proizvajalcev grafičnih kartic, VisionTek odločil, da svoj posel razširi tudi v Evropo. V kratkem bodo odprli pisarne v Nemčiji in Veliki Britaniji, ki bodo namenjeni promociji njihovim izdelkom.
Upajmo, da bomo pester program VisionTekovih kartic ugledali tudi pri nas.

0 komentarjev

Današnja specialiteta - grafična kartica na žaru

Overclockers Cafe - Overclockers Cafe je pred nekaj dnevi obžaloval izgubo svoje VisionTek GeForce2 GTS grafične kartice. Da bi ohranili spomin nanjo, so se odločili, da čip dajo na verižico. Ker procesorja niso mogli na noben način spraviti s kartice, so se odločili za malce bolj grobo pot. Kartico so polili z bencinom in jo zažgali. Po kratkem pečenju je čip brez problemov odstopil od kartice. Voila - GTS na žaru pripravljen. Celoten proces si lahko ogledate tukaj.

7 komentarjev