»

Zapisovalnik HD DVD še januarja

X-Bit Labs - Vneta zagovornica standarda HD DVD, Toshiba Corporation, je včeraj predstavila prvi zapisovalnik ploščkov v standardu HD DVD. Toshiba SD-H903A lahko predvaja, bere, piše in prepisuje eno- in dvoslojne DVD-je, HD DVD-je in običajne CD-je. Za nemoteno zapisovanje skrbi osem megabajtov predpomnilnika, na matično ploščo pa se naprava povezuje z novim standardom SATA. Pogon bo uradno predstavljen z vsem pompom v Las Vegasu na International Consumer Electronics Showu med 8. in 11. januarjem. Prve primerke bodo razposlali še ta mesec, širšo prodajo pa pričakujemo v februarju. Več o tem.

19 komentarjev

Asus in Pioneer s 16x DVD zapisovalnikoma

X-Bit Labs - ASUSTeK Computer, največji proizvajalec matičnih plošč, in Pioneer, ki ga poznamo še iz časov prvih CD-jev, sta začela pošiljati svoje prve primerke zapisovalnikov DVD, ki zmorejo pisati s 16-kratno hitrostjo. S takšno hitrostjo Asusov DRW-1604P zapisuje DVD±R, dvoslojne bratce in prepisljive DVD-je s štirikratno, CD-R(W) pa s 24- oz. 32-kratno hitrostjo. Pioneerjev DVR-A08XLA se ponaša z enakimi karakteristikami, saj je Asus Pioneerjev OEM-dobavitelj. Za napravo boste odšteli 160 dolarjev. Več o tem.

17 komentarjev

Fujitsu s 100 GB

X-Bit Labs - Po Toshibi se je tudi Fujitsu odločil izdelati svoj prvi stogigabajtni disk za prenosnike. Hornet V50, kot se bo disk imenoval, ne bo blestel s svojo hitrostjo, saj se bodo štiri 25-gigabajtne plošče vrtele z vsega 4200 obrati na minuto, bo pa to poskušal izravnati z osmimi megabajti predpomnilnika. Ostale tehnične karakteristike bodo znane kmalu. Še cena: okrog 300 dolarjev. Več o tem.

10 komentarjev

Dvajset trdih diskov na preizkušnji

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs so spisali gigantski test trdih diskov, ko so v WinBenchu 99, Intel IOMetru in FC-Testu preizkusili ter na šestnajstih straneh popisali dvajset diskov različnih proizvajalcev -- dva IBM-ova in dva Hitachijeva, štiri Maxtorjeve, Western Digitalove, Seagateove in Samsungove, vse kapacitete osemdeset gigabajtov.

Za primerjavo, koliko so diski resnično napredovali, so uporabili referenčni disk IBM serije DTLA. Enega samega zmagovalca ni bilo; v nekaterih testih je zmagal Western Digitalov Raptor, v drugih Maxtorjeva predstavnika z osmimi megabajti predpomnilnika (inačici SATA in ATA133). So pa diski opazno napredovali v...

13 komentarjev

SATA tudi v prenosnikih

X-Bit Labs - Naslednik že starega paralelnega ATA, SATA, se je v namiznih računalnikih že dobro prijel, medtem ko mu preboj v prenosnike uspeva šele sedaj. Fujitsu je tako danes najavil nov disk MHT-BH, ki je namenjen prenosnim računalnikom, in kot prvi 2,5'' disk podpira standard SATA. Plošče se bodo vrtele s 5400 obrati na minuto, disk pa bo dostopen kot 40, 60 in 80 GB različica. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Več o tem.

0 komentarjev

Western Digital z diski za prenosnike

X-Bit Labs - Western Digital je vsem dobro poznan po kvalitetni seriji diskov z osmimi megabajtimi predpomnilnika, ki so bili v času izida eni najboljših diskov sploh, visoko cenjeni pa so še danes. Po poročanju X-Bit Labs se je kalifornijski gigant odločil svoje izkušnje pri izdelavi diskov uporabiti tudi drugje. Prodreti namreč želijo tudi na trg diskov za prenosne računalnike, ki ga trenutno obvladujejo Hitachi, Toshiba in Fujitsu. Podrobnejših informacij o vrstah diskov, ki jih bodo pri Western Digitalu izdelovali, še ni, predvidevamo pa lahko, da bo šlo za SATA-150 družine. Več o tem.

0 komentarjev

WDjev velikan

Tom's Hardware - Western Digitalovi diski z osmimi megabajti predpomnilnika (JB - Special Edition) uživajo veliko spoštovanja med uporabniki, tako da WD pospešeno izdaja še nove in nove različice. Njihov naj, naj disk v vseh pogledih je trenutno 200 gigabajtna izvedenka z dodatnimi 8 MB cachea, ki vas olajša za štiristo dolarjev. Mrcino so si med drugimi diski ogledali tudi pri Tom's Hardware in bili z njo izjemno zadovoljni. Slin!

11 komentarjev