»

"Nebo je temno. Zemlja je modra." - 50 letnica prvega poleta človeka v vesolje

Jurij Gagarin

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Na današnji dan pred 50 leti (torej 12. aprila 1961) je iz izstrelišča Bajkonur poletela raketa Vostok, na krovu katere je bil Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi človek, ki je poletel v vesolje.

Jurij Gagarin (njegov nadomestni kozmonavt je bil German Stepanovič Titov) se je v oranžnem skafandru vkrcal v vesoljsko ladjo Vostok 1, ob 09:07 po moskovskem času pa je nosilna raketa Vostok poletela v vesolje. Gagarin je Zemljo...

16 komentarjev

Rusi nameravajo graditi komercialno vesoljsko postajo

Discovery News - Komercialni poleti v vesolje so že stalnica, zato Rusi že razmišljajo korak dlje. RSC Energia, ki je dizajniral in izdeloval ruske module za Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kani skupaj z novoustanovljenim podjetjem Orbital Technologies zgraditi vozlišče, ki ga bodo utirili v orbito okoli Zemlje in poimenovali Komercialna vesoljska postaja (CSS). To je tudi bistvena razlika v primerjavi z ISS, saj CSS ne bodo sestavljali v vesolju, marveč bo potoval tja v enem kosu. Med poleti bo CSS brez stalne posadke, naj pa bi imela tudi nekaj odsekov za znanstvene eksperimente. Ker bo v isti orbiti kot ISS, bosta ena drugi služili kot varno pribežališče v primeru katastrofe.

Postajo s sedmimi ležišči...

8 komentarjev

Slovenija postala sodelujoča članica Evropske vesoljske agencije

Sedež ESA

RTV Slovenija - Slovenija je v petek v Noordwijku na Nizozemskem z Evropsko vesoljsko agencijo podpisala tako imenovani ECS-sporazum, s čimer je dobila status sodelujoče partnerice (ECS oz. European Cooperating State). Pred poldrugim letom, 28. maja 2008, je Slovenija storila prvi korak v približevanju Evropski vesoljski agenciji (ESA), ko je podpisala sporazum o sodelovanju. Novi sporazum je druga stopnička na poti do polnopravnega članstva, za katerega lahko država zaprosi po petih letih sodelovanja. Sedanji status Sloveniji omogoča sodelovanje v vseh njenih programih razen osnovnega tehnološko-raziskovalnega, medtem ko je finančna obveznost bistveno nižja kot je ta za polnopravne članice.

Članice ESA so vse...

51 komentarjev

Gospodar prstanov

Slashdot - Slashdot je za vse "hardcore geeke" objavil zanimivo novico. Če bo šlo vse po sreči, boste namreč lako svojo zaročenko (ali zaročenca) kmalu razveselili z "brezžičnim prstanom", ki je pravzaprav Wi-Fi detektor v obliki prstana. Ko bo razvoj dokončan, naj bi ta izdelek izgledal nekako takole:

Prstan bo vseboval več barvnih diod, ki bodo ponazarjale prisotnost Wi-Fi-omrežij, ali je omrežje zaprto ter ali uporablja šifriranje. Vsekakor bo na razvoju (predvsem dizajna) potrebno še kar konkretno delati, saj prvi prototip (ki pa deluje!) trenutno izgleda takole:


Draga, bi se poročila z mano? Če boš postavil Wi-Fi samo zame, dragi ...

19 komentarjev

ZDA zavrnile ponudbo Kitajske po sodelovanju v vesoljskem programu

Slashdot - Kljub temu da je oktobra 2003 Kitajska dosegla velik uspeh s prvim uspešnim poletom človeka v vesolje, v željah po sodolovanju z drugimi državami ni bila tako uspešna. Zaenkrat so Kitajsko prošnjo po sodolovanju zavrnili Američani, in sicer z razlogom, da "njihova tehnologija ni zrela". Ostaja seveda vprašanje, zakaj ZDA resnično nočejo sodolovati s Kitajsko, saj nenazadnje, če neki državi uspe že polet v vesolje, to vsekakor ni dokaz, da je njena vesoljska tehnologija nezrela.

Obstajajo ugibanja, ali se ZDA bojijo Kitajske, ki bi lahko svojo tehnologijo iz vesolja prenesla tudi v vojaško industrijo, kar si ZDA vse prej kot želijo. Kitajci, ki so med tem svoje vesoljske ladje že opremili s posebnimi spojnimi prstani, ki so sposobni spojitve z mednarodno vesoljsko postajo ISS, so se zdaj obrnili na evropsko vesoljsko agencijo ESA.

7 komentarjev

Rusija predlaga daljša vesoljska bivanja

Google - Če ste po naslovu sklepali, da je zgornji predlog v dobrobit človeštvu in namenjen hitrejšemu napredku znanosti, ste se krepko zmotili. Glavni razlog za tem predlogom je denar, ki ga Rusija nima, poleg tega pa mora od nesreče ameriškega vesoljskega plovila sama oskrbovati vesoljsko postajo.

A kot poudarja Sergei Gorbunov, tiskovni predstavnik ruske vesoljske agencije, je podaljšanje bivanja na mednarnodni vesoljski postaji iz pol leta na celo leto popolnoma neškodljivo za ljudi, poleg tega pa naj bi zdaj astronavti dejansko imeli dovolj časa za zaključek svojih vesoljskih nalog, saj jim v šestih mesecih njihovega izvenzemeljskega bivanja ne uspe zaključiti vseh preizkusov. Klik!

11 komentarjev

Popolni Lunin mrk danes viden v naših krajih

Popolni Lunin mrk 20. januarja 2000 v ZDA

vir: NASA
Slo-Tech -

Za dobro jutro še malce bolj vesoljska novica. Danes ponoči bo namreč nastopil popolni Lunin mrk, ki bo viden tudi v naših krajih. Kot verjetno veste, lahko Lunin mrk nastopi le ob ščipu, ko so Sonce, Zemlje in Luna na isti premici. Ker je Lunin tir nagnjen glede na Zemljinega, mrk ne nastopi ob vsakem ščipu, saj se Luna navadno izogne Zemljini senci. Ko mrk vendarle nastopi, je v nasportju s Sončnim mrkom viden iz vseh krajev, kjer je Luna nad obzorjem, ker je premer Zemljine sence na oddaljenosti Lune približno dvainpolkrat večji od Lune same.

Mrk, ki bo nastopil danes, bomo lahko v naših krajih spremljali v vseh fazah, prav tako tudi še v vsej Zahodni Evropi, zahodni Afriki,...

16 komentarjev

Prvi taikonavt

Slo-Tech - Kaj lahko se zgodi, da bo torek 14. oktober, v zgodovino zapisan kot dan začetka nove vesoljske tekme.

Po astronavtih in kozmonavtih smo namreč dobili še prvega taikonavta, kakor Kitajci rečejo svojim vesoljskim popotnikom. Ta je danes v orbito poletel z vesoljsko ladjo Shenzhou 5 (božanska ladja). 38 letni Yang Liwei je tako postal prvi Kitajec v vesolju. Tam bo ostal 21 ur in se (upamo srečno) vrnil na Zemljo.

Kitajski načrt pa je še naprej ambiciozen, saj nameravajo do leta 2010 zgraditi lastno vesoljsko postajo, iti na Luno in imeti svoj vesoljski teleskop. Kakakšno vlogo pa igrajo vojaške komponente programa, pa lahko le ugibamo... Več...

17 komentarjev

Turisti v vesolju leta 2005

Space -

Če se želite dopust preživeti nekoliko bolj ekstravagantno, so vam misli gotovo kdaj ušle tudi na možnost preživljanja oddiha v vesolju. Mir, tišina, dobesedno nič dela (nična težnost); kaj bi si še želeli?

Tisti, ki se prištevate med premožnejše na tem planetu in se s to mislijo resno spogledujete, počakajte do leta 2005 in vaše sanje se utegnejo uresničiti. V Explorers Clubu, New York so namreč danes objavili vest, da so ameriški Space Adventures, ruska RSC Energia in Ruska vesoljska agencija podpisali dogovor, da bodo z letom 2005 pričeli z vesoljskim turizmom.

Vsi, ki bi se želeli podati...

13 komentarjev

Microsoftovo preverjanje voznikov

The Register - V nemalo publikacijah so se spotaknili (ter večinoma negativno kritizirali) ob novost novih polken -- digitalno podpisovanje gonilnikov. Se pa je našlo podjetje InterTrust Technologies, ki trdi, da je to njihova tehnologija, ki so jo razvili že leta 1995, od takrat pa nekajkrat poskusili prodati (licencirati) Microsoftu. MS to seveda zanika, zadeva pa je na sodišču. Pazite to: da bi se lahko spopadel z velikanom, je InterTrust odpustil nemalo delovne sile. Klik!

0 komentarjev