»

Veliki test hladilnikov Spire

X-Bit Labs - V tej poletni vročini morate kvalitetno hlajenje vsekakor privoščiti tudi svojemu glavnemu procesorju. Mnogo izdelkov za ta namen z ugodnim razmerjem zmogljivost/cena na trgu ponuja kitajsko podjetje Spire. Strokovnjaki na x-Bit Labs so podrobneje analizirali štiri njihove izdelke: DiamondCool, VertiCool ter Fourier III in IV. Posvetili so se tako glavnemu efektu (hlajenje) kot neželenim stranskim učinkom (hrup) in prišli do zaključka, da hladilniki niso prav nič posebnega, tako da jim zapriseženi overclockerji ne bodo nudili preveč pozornosti. Kljub temu pa vročičnežem s plitvejšimi žepi branje ne bo škodilo.

Izvorni test.

2 komentarja

Zmanjšanje porabe pri grafičnih karticah

X-Bit Labs - S pojavom vedno novejših grafičnih kartic, se je konstantno povečevala tudi njihova poraba električne energije. Septembra 2005 so pri X-bit labs za Radeon X1800 izmerili porabo kar 112,2 W ( klik). Nekaj mesecev kasneje so test ponovili z enako kartico in enakim BIOS-om, rezultat pa je bil ''le'' 103,1 W ( klik). Poraba se je tako zmanjšala za skoraj 10%.

ATI je poleg tega predstavil nove različice BIOS-ev za grafične kartice najvišjega razreda, ki v primeru, da trenutne aplikacije ne potrebujejo polnega 3D izkoristka, zniža frekvence grafične kartice. Obenem je ATI v svoje grafične procesorje vgradil t. i. dynamic clock gating technology , ki je sprva bila uporabljena v grafičnih čipih, namenjenih prenosnikom. Le-ta omogoča, da se neuporabljeni deli grafičnega procesorja izklopijo in s tem pripomorejo k znižanju porabe.

Podobnih prijemov so se lotili tudi pri konkurenčni nVidii, saj so tudi oni uporabili tehnologije, sprva namenjene grafičnim procesorjem za prenosnike. Poleg...

12 komentarjev

Srednji cenovni razred: Najboljša odločitev za 'overclocker-je'

X-Bit Labs - X-Bit Labs nam je tokrat postregel s preizkusom grafičnih kartic srednjega cenovnega razreda in poskušali so se odločiti, katera je najbolj primerna za vsakega pravega navijalca. V preskus so uvrstili grafične kartice ATi-ja (Od Radeona 9200 SE do Radeona 9600 XT) in nVidie (Od Geforce-a 4 Ti 4200 pa do Geforce-a FX 5700 Ultra GDD3).

Težko je reči, kaj je najboljše, vendar številke in grafi povedo skoraj vse ter na podlagi tega se morate sami odločiti, kaj boste kupili, če to nameravate. Klik!

3 komentarji

Najbolj pospešena grafična kartica

X-Bit Labs - Navkljub precej občutnem znižanju cen grafičnih kartic v zadnjem času so le-te za mnoge še vedno previsoke, kar še posebej drži za kartice višjega cenovnega razreda. GeForce FX 5900 in predvsem Radeon 9800 Pro sta danes sicer resda bistveno cenejša, a zakaj bi plačevali več, če pa lahko bistveno cenejša 9800 SE in 5900 XT z malo znanja in sreče pretvorimo v povsem enako hitri kartici.

Na X-Bit Labs so se potrudili in spisali odličen članek prav na to temo, kako za čim manj denarja dobiti čim več FPS (frames per second -- slik na sekundo). Ker je za veliko ljudi grafična kartica ena izmed najpomembnejših komponent v osebnem računalniku, vam ogled članka toplo priporočam, če ne drugega vsaj povzetek za ATi-jeve in nVidiine grafične kartice.

Dolgo, predolgo smo bili brez dobre grafične kartice srednjega in višjega sredjega cenovnega razreda, a kot kaže so se stvari končno popravile. Radeon 9600 Pro je trenutno sploh zelo ugodna kartica, ki bi jo priporočal vsem, ki ste na lovu...

9 komentarjev

Test kombiniranih pogonov

X-Bit Labs - Na vsem dobro znani spletni strani X-Bit Labs so si pogledali kar šest optičnih enot, s katerimi lahko beremo DVD medije in beremo ter zapisujemo na cedeje. Testiranje je potekalo v osmih programih. Na podlagi rezultatov iz programov, so se avtorji odločili, da kot zmagovalca izberejo Samsungov pogon. Za vse tiste, ki nimate časa brati celotnega testa, pa so vam avtorji na zadnji strani članka pripravili kratke komentarje k vsakemu od k testom podvženih pogonov.

0 komentarjev