»

PSPP v zadnjem letu doživel precejšen razvoj

PSPP 0.7.5.

Slo-Tech - Program PSPP, namenjen statistični analizi podatkov, smo na Slo-Techu že predstavili. Gre za odprtokodni klon statističnega programa SPSS/PASW Statistics, ki zna delati z SPSS podatkovnimi datotekami, razume SPSS sintakso in teče tako v okolju Linux, Windows kot tudi MAC. Rezultate analiz pa PSPP zna shranjevati v PDF, PS (PostScript), HTML, ODT (OpenOffice text document) in TXT formatu.

V zadnjem letu je program doživel kar precejšen razvoj. Tako razvojna različica med drugim zna izvajati osnovne deskriptivne analize, rekodiranje in izračun novih spremenljivk, uteževanje, filtriranje in vzorčenje enot, računati kontingenčne tabele in primerjavo povprečij (T-test, one-way ANOVA), računati korelacijske tabele in faktorsko analizo (med...

12 komentarjev

WinFS ne bo izšel kot samostojni dodatek za Windows Vista/XP

Slo-Tech - Razvijalci Win FS so na straneh svojega bloga objavili novico, ki jo verjetno ni pričakoval nihče : Win FS se ukinja kot samostojni produkt.

Kljub temu pa bodo določene tehnologije, ki so bile razvite za Win FS, prenešene v prihodnje izdaje ADO.NET-a ter MS SQL Serverja. Še vedno pa to pomeni, da uporabniki Viste in XP-jev ne bodo deležni ene izmed najbolj pričakovanih izboljšav, ki jo je Microsoft prvotno nameraval izdati skupaj z Visto. Vprašanje je samo, če to pomeni, da bosta sedaj ADO.NET in MS SQL Server pričela zamujati ker bo potrebno vgraditi precejšen del nove kode?

15 komentarjev

Datotečni sistem kot baza

Slashdot - Do nedavnega je veljalo, da bodo prihajajoči Windowsi Longhorn vsebovali Microsoftovo nadgradnjo datotečnega sistema, imenovano WinFs, ki doda meta informacije o datoteki. Podobno tehnologijo so napovedali tudi v Applu in jo poimenovali Spotlight. Glavni cilj je, da bo s temi dodatnimi informacijami o datotekah lažje iskati ter povezavati informacije med različnimi aplikacijami.

Kot diplomsko nalogo pa je Onne Gorter v KDE vgradil Database Filesystem in tako dodal isto razsežnost še Linux aplikacijam, ki jo želijo izkoristiti. V naslednje pol leta načrtuje še dodati podporo za GNOME, seveda pa se zna zgoditi, da bo do tega prišlo še kaj prej. Tako da, če si želite uzreti razvoj meta podatkov na vašem KDE...

53 komentarjev

Miguel de Icaza o Longhornu

OSNews - Miguel de Icaza je morda najbolj slaven razvijalec odprtokodne programske opreme poleg Linusa Torvaldsa, saj je avtor namiznega okolja Gnome, trenutno pa se ukvarja z razvojem Mona, odprte implementacije Microsoftove tehnologije .NET. V svojem spletnem dnevniku je predstavil lasten pogled na Longhorn in tehnologije, s katerimi bo slednji zaznamovan, predvsem XAML, Avalon in .NET. Zanimiv sprehod skozi Microsoftove smernice in posledice, ki jih bo prinesel Longhorn.

9 komentarjev

Longhorn prihaja, odprta koda se pripravlja ...

OSNews - Nekje sredi leta 2006 se nam obeta prihod naslednje različice operacijskega sistema Windows, ki še zdaleč ne bo samo lepotni popravek obstoječega okolja, kot morda velja za nekatere prejšnje izdaje. Končna različica Longhorna bo prinesla revolucijo na trg operacijskih sistemov, predvsem po zaslugi treh novosti; povsem prenovljen bo grafični vmesnik -- Avalon, ki naj bi v senco postavil celo Applov Quartz Extreme, WinFS je verjetno datotečni sistem prihodnosti, še najpomembnejša pri vsem tem pa se utegne izkati tehnologija .Net, ki se je poslužuje čedalje več razvijalcev.

Zanimivo pa je, da se odprtokodna skupnost na "revolucijo" že pripravlja in lahko v skrajni sili celo ona poskrbi zanjo. Pripravljajo svoje rešitve za domala vse naštete Microsoftove tehnologije in po besedah Phila Crosbyja postaja tekmovalnost Windowsa in Linuxa realnost.

In če je kaj pravice na tem svetu, bo zmagal ... uporabnik.

27 komentarjev

Druge izdaje Windows XP ne bo

The Register - Na The Registerju poročajo, da kljub nekaterim govoricam o drugi izdaji Windows XP oz. o vmesni verziji med XP in Longhornom, le-te ne bo. Microsoft naj bi se tako popolnoma osredotočil na Longhorn, ki bo nared v prvi polovici leta 2006. Da bi bil nared v roku, Microsoft nekaterih načrtovanih novosti ne bo implementiral. WinFS bo tako že okrnjen, saj naj bi deloval z vsemi zmožnostmi le lokalno, na uporabo v omrežjih pa bomo morali počakati do naslednje verzije Blackcomb. Več o tem.

22 komentarjev

Bill Gates: Longhorn leta 2006

Slashdot - Lastnik Microsofta, Bill Gates, je ta teden na Gartnerovem jesenskem simpoziju oznanil, da naj bi Microsoft predvidoma v maju izdal novo alfa-različico operacijskega sistema prihodnosti, ki ima razvojno ime Longhorn. Dodal je, da je večina ugibanj o datumu izida končne različice Longhorna (leto 2006) precej natančna, dokončna odločitev o tem pa naj bi bila objavljena šele po izdaji različice alfa. Gates tudi priporoča, da ob nakupu novega računalnika počakate na izid Windows XP Service Pack 2. Klik!

28 komentarjev

Za dolgočasen petkov večer: Windows Longhorn Build 4051

vir: OSNews
OSNews - Na OS News so si ogledali trenutno zelo pričakovan Microsoftov operacijski sistem s kodnim imenom Microsoft Longhorn. Razvojna različica je označena z 4051.

Svoje seznanjevanje z operacijskim sistemom so začeli pri inštaliciji, nadaljevali s prvimi vtisi, preizkusili združljivost, pozabili niso niti na WinFS niti na preizkušanje stabilnosti. Za vse ostale podrobnosti pa odjadrajte na ta naslov.

22 komentarjev