»

Sun bo povezoval Sveti sedež

Information Week - Sveti sedež je objavil, da bo za elektronsko povezavo različnih delov svoje birokracije izbral Sun. Tiskovna predstavnica Judith Zoebelein je dejala, da je uporaba e-pošte za moderno Cerkev nuja, saj omogoča interno komunikacijo, lajša korespondenco in nasploh omogoča lažje uporavljanje. Po dveh mesecih priprav so končali prvo stopnjo projekta z instalacijo Sunovih sistemov Java Enterprise, Messaging Server in Directory Server. V nadaljnjih fazah želijo v Vatikanu ustvariti nov portal in centralizirati številne eksterne in intranetne strani. Več o tem.

15 komentarjev

Linuxova Ahilova tetiva?

OSNews - Najnovejše distribucije Linuxa še vedno ne zmorejo opravila, ki mu je z lahkoto kos celo Windows 95 - da, 95! -, in sicer ne delujejo pravilno z večino zvočnih kartic. Na ta način je cena komercialnih, plačljivih distribucij Linuxa dramatično višja.

Takole je prepričan Fred Langa, ki je v obsežnem članku na strani InformationWeek orisal po njegovem mnenju veliko pomanjkljivost Linuxa. Je že res, da zvok v Linuxu lahko ponagaja, vendar so ti primerki v sodobnih distribucijah, še posebej pri arhitekturi ALSA, vse preveč redki, da bi jim pripisali tak pomen, kot Langa. Kakšne pa so vaše izkušnje z zvokom v Linuxu?

71 komentarjev

Nove razpoke v Linuxu

Debian - Medtem ko se mi prevaja novo jedro za moj mali spletni strežniček, se mi zdi prav, da še vas opozorim na kopico napak v jedru Linux, ki imajo lahko usodne posledice za zdravje sistema. Gre za 5 različnih pomanjkljivosti v jedru, ki potencialno omogočijo napadalcu, da dobi skrbniški dostop do vašega sistema. Nova različica, ki te napake odpravlja, je seveda že na voljo.

Zjutraj Okna, zvečer Linux. Me je kar strah, kaj bo prinesel jutrišnji dan.

23 komentarjev

Izšel Mandrake Linux 10.0 Official

Nadzorno središče

OSNews - Uradna izdaja Mandrake Linuxa 10.0 (Official) je na voljo za člane kluba uporabnikov Mandrake Linuxa in za naročilo v paketnih izdajah. Temelji na izdaji za skupnost (Community), ki je izšla pred nekaj tedni, zato vsebuje podobno programsko opremo, vendar je bistveno bolje preskušena.

Mandrake Linux 10.0 Official obljublja pohitritve, saj uporablja jedro Linux 2.6 in namizno okolje KDE 3.2. Priložen je tudi GNOME 2.4, različica 2.6 pa je seveda izpadla, ker ni bila v izdaji za skupnost in je zato premalo preskušena. Nova različica francoske distribucije Linuxa ima prenovljen izgled s temo Mandrakegalaxy II in prepozna še več strojne opreme. Izbiramo lahko med tremi paketi:...

8 komentarjev

Blizzardove igre za Linux?

PC Linux Online - Blizzard Entertainment slovi po odličnih igrah za operacijska sistema Windows in Mac OS, do Linuxa pa v javnosti še ni pokazal odprtih apetitov. Ker je prepoznavnost podjetja pogojena tudi s tem, da ponuja igre za najbolj priljubljena okolja, se je pojavilo vprašanje, kdaj bo Blizzard začel idelovati igre za bolj in bolj razširjen Linux, ki je po nekaterih raziskavah po tržnem deležu že prehitel Mac OS.

Število namestitev Linuxa na namizjih se povečuje, tako kot tudi število igričarjev, ki med igrami Unreal Tournament, Quake 3, Neverwinter Nights, Return to Castle Wolfenstein in Wolfenstein: Enemy Territory pogrešajo World of Warcraft in druge Blizzardove igre. Če ste tudi vi med njimi ali želite prispevati k uveljavljanju Linuxa na namizjih, podpišite peticijo.

28 komentarjev

Transmetin Efficeon

Slashdot - Transmeta, podjetje specializirano v izdelavo procesorjev z nizko porabo, je danes predstavila svetu svoj najnovejši čip, ki so ga poimenovali Efficeon. Zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji in tiktaka pri frekvenci 1,1 GHz z 1 MB predpomnilnika. Porabi borih 7 W energije, kar je v primerjavi s Pentiumi M (Centrino), ki porabijo okoli 26 W pri 1,5 GHz, skoraj neverjeten dosežek. Seveda ne moremo pričakovati neverjetne računske moči prenosnikov, ki bodo uporabljali ta procesor, vendar pa smo lahko, ker zaenkrat ne zgibamo proteinov na prenosniku, izredno veseli dodatnih ur delovanja, ki nam jih ta tehnologija prinaša.

Glede na to, da je tudi VIA predstavila procesor s podobnimi zmogljivosti, bo Intelov odgovor verjetno zelo zanimiv.

3 komentarji