»

Uspešna izstrelitev vesoljskega plovila Shenzhou-8

Izstrelitev Shenzhou-8 na raketi Long March 2F

vir: Space
Space - Danes ob 22:58 po srednjeevropskem času je bilo iz Kitajskega vesoljskega centra Jiquian na nosilni raketi CZ-2F uspešno izstreljeno vesoljsko plovilo Shenzhou 8. Gre za plovilo brez človeške posadke, katerega naloga je združitev in pristanek na Kitajski vesoljski postaji Tiangong-1, ki je bila izstreljena 29. septembra letos. V kolikor bo misija uspešna, bo Kitajska postala tretja država (po ZDA in Rusiji), ki je osvojila tehnologijo za združitev dveh vesoljskih plovil v orbiti. To znanje je ključno tako za grajenje vesoljskih postaj, kot tudi za opravljanje bolj kompleksnih vesoljskih misij na Luno ali ostala planetarna telesa.

4 komentarji

Kitajska načrtuje gradnjo lastne vesoljske postaje

Slo-Tech - Kitajska je napovedala, da bomo po odsluženem in pokopanemu Miru in aktualni ISS dobili še tretjo vesoljsko postajo v Zemljini orbiti. Na tiskovni konferenci so namreč najavili skorajšnji pričetek gradnje lahke vesoljske postaje, ki bo končana do leta 2020. Sestavljena bo iz več modulov, sprva pa bodo vanjo povezali tri.

Osrednji modul bo meril 18,1 metra v dolžino in 4,2 metra v premeru, tehtal pa bo od 20 do 22 ton. Nanj bosta nato pričvrščena dva modula za izvajanje eksperimentov, ki bosta enakih polmerov in teže ter dolžine 14,4 metra. Osrednji modul, ki se imenuje Tiangong-1, bodo s plovilom Šendžov 8 izstrelili še letos, tako da se bosta prihodnje leto plovili Šendžov 9 in 10 že...

40 komentarjev

Upravljanje računalnika z mislimi

vir: Reuters
Reuters - Reuters poroča, da so znanstveniki naredili nov korak v smeri upravljanja računalnika z mislimi. Kot so sporočili raziskovalci podjetja Cyberkinetics Neurotechnology Systems, nov možganski senzor omogoča, da uporabnik (test je opravil 25-letni tetraplegik) z mislimi premika miškin kazalec, odpira elektronsko pošto in upravlja z robotsko napravo. BrainGate senzor, ki vključuje tudi implantacijo elektrod v možgane (v predel, ki nadzoruje gibanje), bo tako lahko v prihodnosti vsaj nekoliko olajšal življenje vsem, ki so postali paralizirani zaradi bolezni ali poškodbe. Čeprav to ni prvi tovrsten poizkus premikanja miškinega kazalca z...

18 komentarjev

ZDA zavrnile ponudbo Kitajske po sodelovanju v vesoljskem programu

Slashdot - Kljub temu da je oktobra 2003 Kitajska dosegla velik uspeh s prvim uspešnim poletom človeka v vesolje, v željah po sodolovanju z drugimi državami ni bila tako uspešna. Zaenkrat so Kitajsko prošnjo po sodolovanju zavrnili Američani, in sicer z razlogom, da "njihova tehnologija ni zrela". Ostaja seveda vprašanje, zakaj ZDA resnično nočejo sodolovati s Kitajsko, saj nenazadnje, če neki državi uspe že polet v vesolje, to vsekakor ni dokaz, da je njena vesoljska tehnologija nezrela.

Obstajajo ugibanja, ali se ZDA bojijo Kitajske, ki bi lahko svojo tehnologijo iz vesolja prenesla tudi v vojaško industrijo, kar si ZDA vse prej kot želijo. Kitajci, ki so med tem svoje vesoljske ladje že opremili s posebnimi spojnimi prstani, ki so sposobni spojitve z mednarodno vesoljsko postajo ISS, so se zdaj obrnili na evropsko vesoljsko agencijo ESA.

7 komentarjev

Rusija predlaga daljša vesoljska bivanja

Google - Če ste po naslovu sklepali, da je zgornji predlog v dobrobit človeštvu in namenjen hitrejšemu napredku znanosti, ste se krepko zmotili. Glavni razlog za tem predlogom je denar, ki ga Rusija nima, poleg tega pa mora od nesreče ameriškega vesoljskega plovila sama oskrbovati vesoljsko postajo.

A kot poudarja Sergei Gorbunov, tiskovni predstavnik ruske vesoljske agencije, je podaljšanje bivanja na mednarnodni vesoljski postaji iz pol leta na celo leto popolnoma neškodljivo za ljudi, poleg tega pa naj bi zdaj astronavti dejansko imeli dovolj časa za zaključek svojih vesoljskih nalog, saj jim v šestih mesecih njihovega izvenzemeljskega bivanja ne uspe zaključiti vseh preizkusov. Klik!

11 komentarjev

Popolni Lunin mrk danes viden v naših krajih

Popolni Lunin mrk 20. januarja 2000 v ZDA

vir: NASA
Slo-Tech -

Za dobro jutro še malce bolj vesoljska novica. Danes ponoči bo namreč nastopil popolni Lunin mrk, ki bo viden tudi v naših krajih. Kot verjetno veste, lahko Lunin mrk nastopi le ob ščipu, ko so Sonce, Zemlje in Luna na isti premici. Ker je Lunin tir nagnjen glede na Zemljinega, mrk ne nastopi ob vsakem ščipu, saj se Luna navadno izogne Zemljini senci. Ko mrk vendarle nastopi, je v nasportju s Sončnim mrkom viden iz vseh krajev, kjer je Luna nad obzorjem, ker je premer Zemljine sence na oddaljenosti Lune približno dvainpolkrat večji od Lune same.

Mrk, ki bo nastopil danes, bomo lahko v naših krajih spremljali v vseh fazah, prav tako tudi še v vsej Zahodni Evropi, zahodni Afriki,...

16 komentarjev

Prvi taikonavt

Slo-Tech - Kaj lahko se zgodi, da bo torek 14. oktober, v zgodovino zapisan kot dan začetka nove vesoljske tekme.

Po astronavtih in kozmonavtih smo namreč dobili še prvega taikonavta, kakor Kitajci rečejo svojim vesoljskim popotnikom. Ta je danes v orbito poletel z vesoljsko ladjo Shenzhou 5 (božanska ladja). 38 letni Yang Liwei je tako postal prvi Kitajec v vesolju. Tam bo ostal 21 ur in se (upamo srečno) vrnil na Zemljo.

Kitajski načrt pa je še naprej ambiciozen, saj nameravajo do leta 2010 zgraditi lastno vesoljsko postajo, iti na Luno in imeti svoj vesoljski teleskop. Kakakšno vlogo pa igrajo vojaške komponente programa, pa lahko le ugibamo... Več...

17 komentarjev

Turisti v vesolju leta 2005

Space -

Če se želite dopust preživeti nekoliko bolj ekstravagantno, so vam misli gotovo kdaj ušle tudi na možnost preživljanja oddiha v vesolju. Mir, tišina, dobesedno nič dela (nična težnost); kaj bi si še želeli?

Tisti, ki se prištevate med premožnejše na tem planetu in se s to mislijo resno spogledujete, počakajte do leta 2005 in vaše sanje se utegnejo uresničiti. V Explorers Clubu, New York so namreč danes objavili vest, da so ameriški Space Adventures, ruska RSC Energia in Ruska vesoljska agencija podpisali dogovor, da bodo z letom 2005 pričeli z vesoljskim turizmom.

Vsi, ki bi se želeli podati...

13 komentarjev

Prihodnost Zemlje je svetlejša

Slashdot - Po odzivu na novico Ali se SETI seli na Luno mislim, da marsikaterega izmed vas zanima tudi vesoljska tematika. Zato sem sklenil, da bom med svoje novice o računalništvu včasih vgradil kakšno zanimivost iz tega z računalniki ne ravno najbolj povezanega področja. Tokrat sem se odločil, da vam poročam o novici, kako naj bi Sonce v prihodnjih nekaj milijardah zaradi širjenja pogoltnilo Zemljo. To je bil do nedavnega zakon o prihodnosti Zemlje, potem pa so astrofiziki na Sussex University odkrili napako v računu. Po njihovih podatkih znanstveniki pri prvotnem računanju niso upoštevali dejstva, da bo Sonce z večanjem postopoma izgubljalo prvotno gravitacijsko silo. Sonce naj bi zaenkrat imelo dovolj materiala za jedrske reakcije še približno 7.5 milijarde let. Približno 7.7 milijarde let od sedaj pa se bo povečalo za 120 krat in pogoltnilo planeta Merkur in Venero. Zemlja se bo po izračunih obdržala. Kljub obetavnim napovedim, pa bo življenje približno 5.7 milijarde let od danes naprej...

12 komentarjev

Življenje na ISS smrdi

Ananova - Čeprav ljudje ponosno zremo v prihodnost s svojo najnovejšo pridobitvijo v vesolju ki sliši na ime International Space Station (ISS ali po domače mednarodna vesoljska postaja), pa astronavti niso prav nič ponosni na razmere v postaji. Čeprav NASA strogo cenzurira razne komentarje, pa je nekaj podatkov vseeno prišlo v javnost. Čeprav je razgled iz ISS prav neverjeten, pa se astronavti pritožujejo nad drugimi stvarmi. Pravijo, da ima postaja polno otroških napak, glasno Rusko mehaniko, računalnik za poročanje napak, ki se vedno pokvari in premajhen DVD zaslon za gledanje filmov.
No ja, sicer pa postaja itak ni bila nikoli mišljena kot vesoljski hotel z nekimi blaznimi standardi .

8 komentarjev

Filmski studio v vesolju

FOX News - Kje so ljudje že snemali filme? Pod vodo, na vodi, v zraku, na zemlji (zeh ), potem pa je prizorišč že počasi konec. Morda bomo čez nekaj let tem prizoriščem dodali še eno - vesolje. Vesolje? Ja, izgleda, da je tudi vesolje komercialno zanimivo prizorišče za snemanje visokoproračunskih filmov. Tako naj bil konec leta 2003 ali zgodaj 2004 dobili prvi filmski studio, ki se bo nahajal v vesolju, točneje na Mednarodni vesoljski postaji. Modul, ki bo na pritrjen na vesoljsko postajo delajo pri SPACEHAB, ki se je specializiralo za "privatne doživljaje" v vesolju. Dovoljenje za izstrelitev je že dala RASA (Ruska vesoljska agencija), na dovoljenje drugih udeleženk v vesoljskem programu pa še čakajo. Več podatkov dobite na tej strani.

0 komentarjev