»

Prvoaprilske

Slo-Tech - Prvi april že dolgo velja za dan šaljivcev, zato se na ta dan tudi mediji malo pošalijo s svojim občinstvom. Tudi včerajšnji dan ni bil izjema. Tako so se pojavile novice, da se bo naš bodoči evrokomisar namesto s širitvijo EU ukvarjal z evropskim kmetijstvom, marsikdo si je želel, da bi novica o odstavitvi zadnje čase ne preveč priljubljenega selektorja Prašnikarja ne bila zgolj šala, novopečenega Foruma 21 naj oblast sploh ne bi zanimala, v Poletu se je pojavila že več kot očitno "lovska", da bo formula 1 čez tri leta hrumela tudi na mestu nesojenega ljubljanskega stadiona, zelo "sumljiva" je bila tudi novica o tako rekoč obveznem odsevnem brezrokavniku na italijanskih in španskih cestah, vendar vse kaže, da je kar resnična.

Tudi področju računalništva ni bilo prizanešeno s šalami. Marsikomu je zasvetila alarmna lučka ob novici o že pošteno predebatiranemu ASDL za 4 SIT, zato pa so resnične šale prišle iz tujine. Tako priznam, da sem skoraj nasedel novici iz Hrvaške, da bodo...

15 komentarjev

Vulgarno programiranje

Mozillazine - Po kraji izvorne kode operacijskega sistema Windows je v javnost pricurljala vest o številnih neprimernih besedah in besednih zvezah v kodi. Pričakovali bi, da v odprtokodnem taboru, kjer je vse vidno, tega sploh ni, ali pa je vsaj manj razširjeno. No ja, obstajata celo dve spletni strani, ki spremljata število vulgarnih izrazov in kletvic v izvorni kodi Linuxa za prav vsako različico Linuxa. Klik1! in Klik2!

In nikar ne mislite, da kolnejo samo programerji operacijskih sistemov -- preglejte Mozillino izvorno kodo.

19 komentarjev

Windows 2000: We are morons

Kuro5hin - Ker po P2P omrežjih kroži izvorna koda Oken, je bilo samo še vprašanje časa, kdaj se jo bo kdo spravil analizirati. No, tega so se lotili pri Kuro5hin, in odkrili... hm, zanimive stvari. Avtor članka se je namreč lotil analize komentarjev v izvorni kodi Windows 2000. Nekateri komentarji so naravnost zabavni. Datoteka \verinfo.h recimo vsebuje naslednje besedilo:

* !!!!!!!IF YOU CHANGE TABS TO SPACES, YOU WILL BE KILLED!!!!!!!
* !!!!!!!!!!!!!!DOING SO FUCKS THE BUILD PROCESS!!!!!!!!!!!!!!!!

Takih "bonbončkov" je sicer v ostalih datotekah še več:
// we are such morons. Wiz97 underwent a redesign between IE4 and IE5 private\shell\ext\ftp\ftpdrop.cpp: We have to do this only because Exchange is a moron.
// We are morons. We changed the IDeskTray interface between IE4
// should be fixed in the apps themselves. Morons!


Seveda pa se pri Kuro5hinu niso samo zabavali nad temi komentarji, pač pa so skušali tudi odkriti ali držijo govorice, da naj bi Microsoft v svojih produktih...

14 komentarjev

Izvorna koda Windows 2000 izgubljena pri partnerju

Beta News - Kot smo pred nekaj dnevi že poročali, je v javnost ušel del kode Windows 2000. Ta izguba pa se, kot poročajo na BetaNews.com, ni zgodila pri Microsoftu samem, pač pa pri njihovem dolgoletnem partnerju, Mainsoftu. Mainsoft že od leta 1994 sodeluje z Microsoftom na različnih projektih, njihov glavni posel pa predstavlja izdelava razvojnih orodij za Windows ter njihovo uporabo na Unix-u in Linux-u.

Del kode, ki se je pojavil v javnosti, naj bi obsegal 30915 datotek, ustvarjenih 25. julija 2000, ki so domnevno del Service Packa 1. Kako lahko več kot tri leta stara programska koda vpliva na današnje Windows 2000 s Service Pack 4 in njegova naslednika, Windows XP in 2003, bomo videli v naslednjih letih. Upajmo, da bo ta dogodek povečal Microsoftovo skrb za varnost tudi v samem okolju Windows.

7 komentarjev

Na voljo brezplačen dolpoteg GEOS-a

Slashdot - Malo starejši bralci se morda še spominjajo 8-bitnega obdobja Spectrumov ("kuhalnikov kave", "radirk"), Atarijev, Commodorjev (kdo bi si mislil, kakšna prava mala čuda se je dalo izvesti na celih 64 KILObajtih RAM-a) ..., izmenjave programja (kajpada predvsem igric) z dobrimi starimi kasetami itd., mlajši pa lahko s temi "ključnimi besedami" poskušajo izvabiti nostalgične spomine svojih staršev ali starejših bratov. Kakorkoli že, scena pri legendarnih Commodorjevih "štiriinšestdeseticah" in malo manj legendarnih "stoosemindvajseticah" kljub prihodu Amige in PC-ja ni nikoli povsem zamrla, saj se še danes razvija nekaj projektov zanju, omenimo samo odprtokodna operacijska sistema Contiki in Unixov klon

9 komentarjev

Izvorna koda Windows 2000 in NT 4 ušla

Slashdot - V stilu pravih senzacionalističnih tabloidov vam tudi na Slo-Techu prinašamo zadnje govorice, kakor se spodobi. Trenutno celotni splet išče arhivsko datoteko v kateri je glede na govorice celotna izvorna koda tako Windows 2000 kot tudi Windows NT 4. Glede na seznam datotek (2,3MB), ki prav tako kroži naokoli je izvorne kode Windows 2000 za nekaj gigabajtov. Na spletu se že pojavljajo opozorila, da ostanite čim dlje stran od izvorne kode, če ne želite imeti pravnih težav z Microsoftom nekoč v prihodnosti, ko vas bo tožil zaradi kraje njegove intelektualne lastnine (seveda, če nameravate kaj programirati oz. načrtovati sisteme.)

Kot kaže se najpomembnejša predpostavka varnosti Oken -- zaprta koda -- poslavlja, zato se lahko počasi pripravimo na novo serijo napadov. V kolikšnem času pa bo (če bo) Microsoftu uspelo odpraviti pomanjkljivosti pa bomo videli. Seveda, če se novica izkaže za resnično.

Dodatek 1: o tem je odprta tudi tema na forumu.

Dodatek 2: Microsoft je priznal...

45 komentarjev