»

Zakaj 90 nanometrov ni "obljubljena dežela"

Ars Technica - Prehod na finejši proces izdelave na prvi pogled prinaša same prednosti, zato tudi toliko večje razočaranje nad Intelovimi Presscotti, ki se prav nemarno grejejo in zatekajo k podaljšanemu cevovodu, da lahko dosegajo višje frekvence. Pozabljamo pa, da miniaturizacija zamšuje tudi debelino in razmake med posameznimi sledmi. Tako se veča kapacitivnost, uhajanje toka in šum iz ozadja, kar so sami kazitelji signala. Povečanje števila tranzistorjev prinese tudi večjo porabo energije in oddano toploto, ki, ako je ne odvedemo dovolj učinkovito, še dodatno popači signal zaradi povečane upornosti. Resda prehod na finejši proces ponavadi zmanjša porabo, ampak to razmerje zaradi vse bolj prisotnih prej naštetih preglavic ni več linearno.

Intel je že pokazal, da izzivu ni kos, kako pa se bo odrezal AMD? Jesen se neustavljivo približuje ...

4 komentarji

Intel napovedal Pentium 4 3,6 GHz za junij

The Register - The Register je razkril novico, da Intel načrtuje splavitev njihovega paradnega konja, Pentiuma 4 3,6 GHz, za četrti teden junija. Ta izdaja procesorja naj bi bila pripravljena samo za podnožje Socket 775 in v 90-nanometerski tehnologiji. Izid naj bi spremljale tudi splavitve Celeronov na podnožju Socket 775 in sicer z deklarirano nazivno hitrostjo 2,8 GHz (junija), 2,93 GHz (avgusta), 3,06 GHz (oktobra) in 3,2 GHz (prva četrtina leta 2005). Meseca junija pa naj bi izšla tudi tri nova čipovja: 925X (Alderwood), Grantsdale 915P in 915G. Vsa tri bodo podpirala Pentiume 4 izdelane v 90-nanometerski tehnologiji in pomnilnik DDR2, čipovje 915P pa naj bi podpiralo tudi DDR. Izvirna novica in ostale informacije.

4 komentarji

Intel Prescott 2.8E proti Northwoodu 2.8C

HardwareZoom - Intel In AMD se bojujeta že lep čas in bitki ni videti ne konca, ne kraja. Po izdaji novih procesorjev iz vrst AMD-ja, je tudi Intel moral poslati na trg svojega novega paradnega konja in tako se je rodil Prescott, naslednik v družini procesorjev Pentium4. Na strani HardwareZoom so primerjali procesorja Prescott in Northwood, oba iz družine Pentium4. Procesorja sta tiktakala pri isti frekvenci (2.8Ghz) in bila posajena na enako osnovno ploščo.

Preskuse so opravili v programih 3dMark 2001 in 2003, ScienceMark ter Sisoft Sandra 2004 in v igrah Aquamark, CodeCreature, Quake3 ter UnrealTurnament. Večina testov pokazže, da je Northwood hitrejši od Prescotta, vendar so razlike zelo majhne. Če kupujete nov procesor, se vam splača razmišljati o Prescottu, nadgradnja iz Northwooda na Prescotta pa bi bila popolnoma nesmiselna. Klik!

18 komentarjev

Pohitritve Prescottov s SSE3

X-Bit Labs - Čeprav so Intelovi Prescotti že sedaj vražje hitri procesorji, nam Intelov tiskovni predstavnik obljublja še manjše pohitritve. Po njegovih besedah sodeč, bo v kratkem luč sveta ugledala kopica digitalnih orodij z vgrajeno domorodno podporo za ukaze SSE3, ki bodo iz Prescottov iztisnili še tiste zadnje elektrone moči.

Tovrstna podpora se nam obeta tudi v večjih programih, kot so Adobe Premier, v Pinnaclovem in Uleadovem programju in podobnih. Preden od veselja odhitite kupit najhitrejši Prescott še to, pohitritev bo najverjetneje med dvema in petimi odstotki. Več o tem.

5 komentarjev

Procesor Prescott najavljen za 2. februar

AnandTech - Po precej dolgotrajnem čakanju na prihajajočega Intelovega paradnega konja, procesor Presscot, je sedaj končno znan datum izida - 2. februar. Za nekatere rahlo pozno, saj je Intel na veliko objavljal, da bo jedro Presscot prislo na trg že proti koncu tega leta 2003. A nekaj časa nazaj je malce potihnil glede tega; nekateri so špekulirali, da ima poizvodnje težave.

Najverjeteje je res nekaj na tem, saj bo prihajoči Presscot temeljil na 90 nm proizvodnem procesu. Frekvence delovanja prvih Pressotov ne bodo zelo udarne - najhitrejši izdelek bo namreč tiktakal na 3,4 GHz, vsi pa imajo 1MB drugonivojskega in 16KB prvonivojskega pomnilnika ter nove inštrukcije SSE3, seveda pa bodo vsi opremljeni z izboljšanim Hyper Threadingom, kar lahko le pozdravljamo. Izdane različice pa bodo še: 3,2, 3,0 in 2,8 GHz. Slednji bo tudi zelo zanimiv, saj bo stal približno toliko, kot sedaj 2,6 GHz "Northwood" v Sloveniji.

14 komentarjev

Hladilniki za Prescotta pripravljeni

Intelov predlog z bifurkacijo

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pentium 4 s tehnologijo SSE 3, pomanjšan na 90 nm, javnosti bolje poznan pod imenom Prescott, katerega izid je načrtovan za prvo četrtino naslednjega leta, je močno pričakovan procesor. Vse je že pripravljeno na izid, čakamo le še na Intel.

Pripravljeni so že tudi hladilniki lepega števila proizvajalcev, kot sta naprimer Nexus ter CoolJag....

5 komentarjev