»

Eben Moglen v Ljubljani!

Slo-Tech - Za Slo-Techerje sicer nenavadna lokacija, a vseeno izjemno zanimiv dogodek, kakršnih je v Sloveniji malo - predavanje profesorja Ebena Moglena z naslovom "FREEING THE MIND: FREE SOFTWARE AND THE DEATH OF PROPRIETARY CULTURE", ki bo v torek 21.12 ob 12:15 v sivi predavalnici Pravne fakultete v Ljubljani.

Gre za enega najbolj pronicljivih mislecev o odnosu do intelektualne lastnine v informacijski družbi.

Eben Moglen je
- profesor prava in zgodovine na Kolumbijski Univerzi, New York;
- soavtor licence GPL, pod katero je izdan sistem Linux;
- generalni svetovalec Fundacije za prosto programje;
- prejemnik nagrade EFF Pioneer v letu 2003.

(Za zainteresirane posameznike: neformalno srečanje s profesorjem bo v ponedeljek 20.12 ob 19:00 v Kiberpipi)

Razmišljanje Ebena Moglena je prežeto z uvidom, da nam je razvoj digitalnih tehnologij odprl nikoli prej uresničljive možnosti napredka v družbenem bogastvu in socialni enakosti in, da je zato v moderni družbi znanja politični in moralni...

7 komentarjev

Slovenska programska industrija proti programskim patentom

Slo-Tech - Predlog evropske direktive o patentiranju programsko izvedenih izumov dviguje vse več prahu, ne le v tujini temveč tudi doma.

Slovenija lahko kot članica EU namreč delno vpliva na direktivo, ki zna precej zasukati razmere na trgu softwara, tudi slovenskem.

Urad za intelektualno lastnino na izvorni predlog direktive ni imel pripomb, so se pa v začetku leta zganili društvo uporabnikov Linuxa, mediji in ministrstvo za informacijsko družbo, ki je uradno slovensko stališče do predloga spremenilo v smeri omejitev za patentiranje programja. A maja je bila direktiva po nenadni popolni spremembi nemškega amandmaja (ki ga je podprla tudi Slovenija v upanju, da bi prinesel resnično omejeno patentiranje) potrjena v najbolj radikalni možni izvedbi. Ker pa je bilo to le nekakšno predglasovanje so spremembe še možne.

Očitno so se zdaj problema začela zavedati tudi softwarska podjetja. Tako se je danes Sekcija slovenskih proizvajalcev programja Koda.SI (znotraj Gospodarske zbornice Slovenije)

48 komentarjev

Intelektualna lastnina in copyleft

Kiberpipa - V sredo, 24. novembra ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo, kjer bo imel Andraž Tori predavanje z naslovom Intelektualna lastnina in copyleft v informacijski družbi.

Si je intelektualno lastnino resnično lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna? Ali pa je vsak nov izum, kreacija in novo znanje ustvarjeno tako, da stojimo na ramenih velikanov pred nami?

Obstaja gibanje, ki vložke svojega ustvarjalnega dela ne pretvarja v denarno valuto, temveč v kolektivno plemenitenje intelektualne 'lastnine'. Najučinkovitejše udejanjenje ideje copylefta je prosto programje. Koncept odprtosti in skupnosti postavljen po robu zaprtosti in...

267 komentarjev

Predavanje o intelektualni lastnini

Slo-Tech - ODPRTA KODA - ODPRTA DRUŽBA - ODPRTA EVROPA
(Intelektualna lastnina, copyleft in prosto programje)

Vabimo vas na predavanje o vprašanjih intelektualne lastnine, copylefta in prostega programja, ki bo v sredo, 9.6. 2004, ob 18.00, v prostorih rektorata Univerze v Mariboru, v predavalnici 2.

Predaval bo Andraž Tori, član kolektiva Kiberpipa.
Na predavanju bo razčlenil intelektualno 'lastnino', ter prikazal oblike njenega laščenja in ščitenja. Prikazal bo zgodovinski in praktičen pogled na razmerje med družbo in ustvarjalcem ter izumiteljem. Trenutno problematiko intelektualne 'lastnine' bo narisal v kontekstu informacijske družbe in programske opreme, predvsem znotraj Evropske Zveze.

"Si intelektualno lastnino resnično lahko lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna?”

2 komentarja

Predavanje: Intelektualna lastnina v informacijski družbi

Kiberpipa - V četrtek 25.3 ob 19.00 bo v Kiberpipi potekalo predavanje o vlogi intelektualne lastnine znotraj novonastajajoče informacijske družbe. Predaval bo Andraž Tori.

Si intelektualno lastnino resnično lahko lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna? Mar ni vsak nov izum, kreacija in novo znanje ustvarjeno tako, da stojimo na ramenih velikanov pred nami?

Obstaja gibanje, ki svojega ustvarjalnega dela ne pretvarja v denarno valuto, temveč v kolektivno plemenitenje intelektualne 'lastnine'. Copyleft in prosto programje kot njegovo najbolj učinkovito udejanjenje sta...

0 komentarjev

Stallman vrača udarec

več strani - Če se še spomnite, je pred nekaj tedni MS pripravil predvanje o tem, kako je odprto programje škodljivo za varnost sistemov in kako je nezdružljivo z 'American way' (a to sploh kdo hoče?). Skratka MS misli, da bi bilo najbolje, da se GPL itak prepove.
Reakcije so bile burne in tudi ata prostega programja Richard Stallman ni sedel križem rok. Odločil se je za protinapad, zato je imel protipredavanje z naslovom "Freedom and cooperation" na New Yorkški univerzi. Zelo zanimivo poslušanje. (pred tem sta svoje že povedala Linus in Alan Cox) Malce je ošvrknil tudi Caldero, ki naj bi bila zajedalec v prostem programju.
Kot se spodobi je celoten govor lepo na internetu, ampak ker je mp3 seveda zaprt format, lahko .ogg dobite tule.
Ko smo že pri tem... ogg sem malo pretestiral in deluje super, enaka kvaliteta kot mp3, samo, da vam Frauenhofer institute nikoli ne bo mogel težiti z pobiranjem licenc (ki jih plačate, če legalno kupite katerikoli enkoder, Lame ima ravno zaradi tega precej velike...

6 komentarjev