»

nVidia Quadro vs. ATI FireGL

X-Bit Labs - Testi grafičnih kartic za profesionalno uporabo so precej manj številni, kot testi grafičnih kartic za domačo uporabo. Tako velja omeniti nov test na X-bit labs-u, kjer so opravili zanimiv test ATI-jevih in nVidiinih, grafičnih kartic za profesionalno uporabo, FireGL oziroma Quadro. Test je zajel ATi-jeve modele ATI FireGL V7350, V7200, V5200 in 3400 ter nVidiine Nvidia Quadro FX 5500, FX 3500, FX 1500 in FX 560. Zmogljivosti grafičnih kartic so primerjali v aplikacijah SPECviewperf 8.1, 3ds max 7 ,Maya 6.5, SolidWorks 2005, AutoCAD 2006, PRO/Engineer Wildfire 2.0, CINEBENCH 2003 in 3DMark06. Rezultati posameznih testov so precej različni, v določenih aplikacijah prednjači Quadro, v drugih FireGL.

Za ostale podrobnosti in rezultate si oglejte celoten test.

20 komentarjev

Koliko vatov?

X-Bit Labs - Ste se kdaj vprašali, koliko troši vaša grafična kartica? Se sprašujete, zakaj točno imamo na grafičnih karticah dodatne priključke za napajanje?

Na večino odgovorov vam bosta odgovorila dva testa, ki so ju izvedli na X-bit Labs. Preskusili so vse grafične kartice obeh večjih proizvajalcev na trgu -- od najšibkejših do najmočnejših. Izmerili so tudi koliko dodatne moči potrebujete, če kartico navijete, in ugotovili, da napajalnik moči 300 W le ni tako neprimeren za napajanje GF6800 Ultra.

Ne verjamete? No, potem pa kar na branje prvega dela, kjer so opisane ATI-jeve kartice, in drugega, kjer so si ogledali še nVidiine ter naredili premerjavo vseh kartic.

6 komentarjev

Srednji cenovni razred: Najboljša odločitev za 'overclocker-je'

X-Bit Labs - X-Bit Labs nam je tokrat postregel s preizkusom grafičnih kartic srednjega cenovnega razreda in poskušali so se odločiti, katera je najbolj primerna za vsakega pravega navijalca. V preskus so uvrstili grafične kartice ATi-ja (Od Radeona 9200 SE do Radeona 9600 XT) in nVidie (Od Geforce-a 4 Ti 4200 pa do Geforce-a FX 5700 Ultra GDD3).

Težko je reči, kaj je najboljše, vendar številke in grafi povedo skoraj vse ter na podlagi tega se morate sami odločiti, kaj boste kupili, če to nameravate. Klik!

3 komentarji

Najbolj pospešena grafična kartica

X-Bit Labs - Navkljub precej občutnem znižanju cen grafičnih kartic v zadnjem času so le-te za mnoge še vedno previsoke, kar še posebej drži za kartice višjega cenovnega razreda. GeForce FX 5900 in predvsem Radeon 9800 Pro sta danes sicer resda bistveno cenejša, a zakaj bi plačevali več, če pa lahko bistveno cenejša 9800 SE in 5900 XT z malo znanja in sreče pretvorimo v povsem enako hitri kartici.

Na X-Bit Labs so se potrudili in spisali odličen članek prav na to temo, kako za čim manj denarja dobiti čim več FPS (frames per second -- slik na sekundo). Ker je za veliko ljudi grafična kartica ena izmed najpomembnejših komponent v osebnem računalniku, vam ogled članka toplo priporočam, če ne drugega vsaj povzetek za ATi-jeve in nVidiine grafične kartice.

Dolgo, predolgo smo bili brez dobre grafične kartice srednjega in višjega sredjega cenovnega razreda, a kot kaže so se stvari končno popravile. Radeon 9600 Pro je trenutno sploh zelo ugodna kartica, ki bi jo priporočal vsem, ki ste na lovu...

9 komentarjev

FSAA v praksi

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so si zastavili vprašanje, kako FSAA oziroma celozaslonsko mehčanje robov vpliva na performanse grafične kartice. Tako so dobili VisionTekov Xtasy 9800 PRO kot najmočnejšega predstavnika kanadskega ATI-ja in pa LeadTekov WinFast A350 THD VIVO, ki je zastopal nVidiio. Obe kartici so nato preizkusili z različnimi FSAA nastavitvami v petih igrah ter v programu CodeCreatures, kako sta se kartici odrezali pa si preberite v petnajst strani dolgem testu.

0 komentarjev

Kako sestaviti računalnik

Overclockedcafe - Za vse tiste, ki ste se odločili sami sestaviti svoj računalnik. Sicer je to čisto preprosto, ampak nekateri med vami so večni skeptiki... Zato je tu zelo preprost vodič, kako sam sestaviš svoj računalnik. Vodič mi je zelo všeč, ker je preprost, a obenem namigne tudi kako pripraviti računalnik za navijanje. Tako na kratko opiše tudi kako naj nanesemo termalno pasto pod hladilnik čipa matične plošče in še nekaj podobnih nasvetov. Tudi če se ne nameravate lotiti sestavljanja računalnika v kratkem, vam ogled članka toplo (ma kaj toplo, vroče) priporočam.

10 komentarjev