»

Zgodovina GeForcev

HardOCP - NVidia, vodilni proizvajalec grafičnih čipov, je končno predstavil novi grafični čip NV40. Na HardOCP so predstavili celotno zgodovino GeForce grafičnih kartic, od prvega NV10 (GeForce 256) pa vse do današnjega NV40. V članku je opisana tudi vsa tehnologija, katero poseduje NV40 (od že vsem znanega T&L pogona do NVIDIA HPDR Technology). Drugi del članka pa obsega nekaj slikic same kartice ter grafičnega procesorja.

7 komentarjev

Nvidia FX5700 Ultra z GDDR3 pomnilnikom

The inquirer - Kljub temu da izid Nvidiine naslednje generacije grafičnih kartic verjetno ni oddaljen več kot mesec ali dva, namerava NVidia na tržišče poslati nove modele FX5700 Ultra, ki bodo uporabljali spominske module GDDR3, kar pomeni nižjo temperaturo, višje hitrosti in posledično zaradi zmanjšanja temperature možnost navijanja grafične kartice še više. Toda, ali resnično rabimo takšne grafične kartice tik pred izidom NV40? Nvidia vsekakor misli, da je tako najbolje.

0 komentarjev

Miška in GeForce pod drobnogledom

Albatron-ov GeForce FX5900XTV

vir: Red & Blackness Modes
Overclockers Australia - Zadnje čase vas moja malenkost precej zasipa s testi raznih grafičnih kartic. Danes pa bom podal poleg že včeraj podane povezave do ATI All-in-one 9600XT testa še testa Albatron-ovega FX5900XTV in miške Razer Viper. Prvi, Albatron-ov GeForce FX5900XTV, je na testu verjetno že pričakovano dobila pet zvezdic od petih, zatorej tu ne bomo govorili o njenih specifikacijah.

Nasprotno pa že dolgo nismo podali povezav do kakšne predstavnice namiznih podgan. In zato vam tu serviramo še povezavo do testa Razer Viper miške, ki je namenjene predvsem zagrizenim igralcem iger, to pa počne naravnost odlično, saj njena natančnost daleč prekaša vse konkurente.

1 komentar

Epox s Socket T in 939 na CeBIT-u

X-Bit Labs - Epox je potrdil govorice, da bo na prihajajočem CeBIT-u 2004 uradno predstavil svoje plošče za procesorje LGA775 in PGA939. EP-5EPA+ bo tako plošča z ležiščem Socket T na naboru i915G, ki bo imela grafično jedro Intel Extreme Graphics 3, PCI Express in podporo dvokanalnemu pomnilniku. EP-9NDA+ na nVidiinem nForce3 bo namenjena AMD-jevim Athlon 64 s 939 pini in podporo dvokanalnemu pomnilniku.

Poleg tega bo Epox predstavil še grafične kartice na GPU-jih GeForce FX 5700, GeForce FX 5700LE oziroma GeForce FX 5500, nekaj izdelkov Bluetooth, sestavljene osebne računalnike s Pentiumi M in še kaj bi se našlo. Klik!

0 komentarjev

NVidia stopa na pota tišine...

X-Bit Labs - NVidiine najnovejše kartice se po sposobnostih popolnoma lepo kosajo z ATi-jevimi predstavniki, vendar pa nVidiini modeli pri svojem delovanju generirajo ogromno toplote, posledica tega pa je hlajenje, zaradi katerega si uporabniki poskušajo zamašiti ušesa. A če bodo še ostali dobavitelji GeForce kartic sledili Gainwardu, si lahko tudi nVidiini uporabniki odmašijo ušesa. Tako je slednji izdal SilentFX PowerPack! Ultra/980 XP Professional, katere verjetno največja prednost pred konkurenčnimi GeForce modeli je pasivno hlajenje.

Tako se pod hladilnim sistemom nahaja GeForce FX5700 s hitrostjo GPU 425 MHz ter 256 MB pomnilnika na 550 MHz, vse skupaj pa poleg AGP reže zasede še eno razširitveno vodilo. Na kartici se nahaja tudi VIVO...

2 komentarja

Kdaj bo Geforce 3 na voljo?

Broken Pixel - Prevod predstavnika za VisionTek, enega od podjetij, ki bodo na svoje grafikulje spajkale Geforce 3 čip:
"Na podlagi prošnje, ki je prišla iz nVidiinih logov, ne bomo izdali Geforce3 kartice testerjem ter distrubuterjem, dokler nVidia ne proizvede uradnih gonilnikov. Gonilniki bodo pa zagotavljali, da bodo kartice testerjem čimbolj predstavile Geforceove funkcije ter izrazile najvišjo možno kvaliteto ter bodo identične karticam, ki jih bomo poslali končnim uporabnikom."

Če vam iz "komercialne slovenščine" prevedem to v jezik povprečnega računalničarja, ki ima moralne zadržke proti branju MED vrsticami, vam povem tako: nVidiini gonilniki, ki naj bi poganjali Geforce3 (10.80 ter 11.00) so trenutno, vsaj izgleda tako, še nezanesljivi ter ne podpirajo vseh možnosti, vgrajenih v GF3. Če pa mislijo testerjem poslati ENAKE produkte kot distributerjem, to pomeni, da VisionTek svoje GF3 kartice ne bo izdal še vsaj 3 do 4 tedne. Mar to pomeni, da so bili vsi dosedanji testi referenčnih GF3...

4 komentarji