»

Po novem javno dostopni podatki o številkah transakcijskih računov

Slo-Tech - Konec marca 2004 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o plačilnem prometu (ZPlaP-B). Branje tega zakona je vse prej kot dolgočasno opravilo, kajti 20 člen določa, da so "podatki o transakcijskih računih javni in dostopni na spletni strani Banke Slovenije".

V skladu s 40. členom tega istega zakona se je to zgodilo tik pred volitvami, prvega oktobra 2004, kar pomeni, da si po novem s pomočjo iskalnika na spletnih straneh Banke Slovenije lahko ogledate številke transakcijskih računov svojih sosedov, ali pa tudi znanih politikov.

Poleg imena in priimka ter številke računa, je na spletni strani Banke Slovenije prikazan tudi kraj bivanja ter kje je račun odprt, zanimiva pa zna biti tudi "Evidenca o neporavnanih obveznostih".

Seveda pa je na voljo tudi evidenca transakcijskih računov pravnih oseb, kjer si lahko ogledate nekaj podrobnosti o transakcijskih računih političnih strank in podjetij, za razliko od podatkov za fizične osebe, pa si je te podatke mogoče...

31 komentarjev

Kdo stoji za mail386.com?

Slo-Tech - V zadnjih dneh se je nekdo, ki uporablja uporabniško ime alf___ (oziroma se ponekod podpiše tudi Aleš Belič) precej potrudil in po slovenskih forumih razširil "novico", da se je pojavil nov ponudnik brezplačne elektronske pošte. Ponekod je najprej vprašal kje bi se dalo dobiti brezplačni e-mail predal in potem odgovoril, da ga je našel na mail386.com, drugje pa je napisal, da so ga Maja, Tine in Sanja19 spraševali kje lahko dobi brezplačni poštni predal in jim sedaj odgovarja. Zanimivo je, da se skoraj povsem identična sporočila pojavljajo na različnih forumih in to celo na isti dan (npr. Slo-Comp, Nogomania, Ekonomija.net, Kulinarika.net, itd...). Glede na to, da gre očitno za akcijo prikritega oglaševanja in da mail386.com ponuja 15 Mb prostora ter nudi registracijo predala na več domenah (recimo bejbika.net, poha.net, dolenjska.com, stajerska.com, primorska.com, vroca.com, itd.), je malce nenavadno, da na spletni strani mail386.com ne najdemo podatka kdo to poštno storitev...

68 komentarjev

Kitov računalniški tečaj

Večer - Kiblina spletna točka Kit na mariborskem Glavnem trgu bo pripravila računalniški delavnici, namenjeni naprednemu grafičnemu oblikovanju in osnovnim računalniškim veščinam z uporabo interneta. Prvi tečaj bo posvečen odprtokodnemu programu Blender, ki omogoča tridimenzionalno grafično oblikovanje in modeliranje, izdelavo interaktivnih animacij in aplikacij ter igric, ki delujejo na različnih platformah. Tečaj bo vodil Matija Abram.

Trajal bo štirikrat po štiri šolske ure, prva se bo začela to soboto, 28. februarja, ob 14. uri, nato pa še v nedeljo, 29. februarja, ter v soboto, 13. in 20. marca.

0 komentarjev

Razprodaja računalniške opreme

NLB - Se vam kdaj zdi, da vam do popolnosti v računalniški sobi manjka še en računalnik? Mogoče želite narediti poceni usmerjevalnik ali pa se rešiti sestre, ki želi na IRC? Če - po vsej verjetnosti temu je tako - , potem je dobra ideja obisk razprodaje odslužene računalniške opreme.

Ena takih imajo pri NLB, in sicer v kleti Emonine stavbe na Šmartinski 130, vsak torek med 12.00 in 14.00. Tako lahko dobite za približno 10.000 tolarjev računalnik razreda Pentium II, če odštejete še dodatnih pet tisočakov, pa dobite še monitor. Približno dvakrat več boste odšteli za komplet s Celeronom 400.

Hvala Bakunin-ju, ki nas je opozoril na razprodajo. Za vse, ki ne veste, kje bo potekala dražba, si tukaj poglejte zemljevid.

22 komentarjev

Slo-Tech Pywo é Wyno 2003

Slo-Tech - Da vas spomnim: danes, 21.8.2003 (ob 20.00), pridite v čim večjem številu v ljubljanski Kratochwill v BTCju, kjer se bomo člani ekipe dobili na sproščujoči debati z vami, uporabniki naše strani. Zagotovljena je dobra volja in sproščenost. Prisežem, na sebi bom imel prijazen pogled -- sploh me ne boste prepoznali [:D].

Da pa ne bo vse samo Pywo pa Wyno, boste lahko tam kupili tudi Slo-Techove majčke (moške za fantke pa ženske za punčke za 2.500 SIT) in brezplačno vzeli svojo kopijo Slo-Techovega Linuxa.

Pričakujemo vas!

36 komentarjev

Slo-Tech Pywo é Wyno '03

Slo-Tech - Pozor pozor, vrli uporabniki inu uporabnica Slo-Techa! V četrtek, 21.8.2003, ob 20:00, se bo zgodilo. Vsi, ki imate tisti dan kakšno urico ali dve časa, se nam pridružite v ljubljanski pivnici Kratochwill v BTCju, saj se mislimo dobiti na sproščujoči pijači, reči nekaj lepih besed, kaj popiti in pojesti, in tako dalje. Hladna orožja so prepovedana [:D]. Na voljo vam bomo za vsa morebitna vprašanja glede Slo-Techa, na mestu samem pa boste lahko tudi kupili Slo-Techovo majčko (ženske za punčke pa moške za fantke) in Slo-Techovo distribucijo Linuxa.

Se vidimo v četrtek, v ljubljanskem Kratochwillu v BTCju, ob osmi uri zvečer!

18 komentarjev

PR konferenca o prihodnosti slo-techa

Slo-Tech - Tole sicer ni čistokrvna novica, a vseeno. Kogar zanima prihodnost Slo-Techa, naj se danes ob 20h oglasi na kanalu #slo-tech (IRCNet). Organizirana bo virtualna konferenca. Verjetno boste tam dobili vse potrebne odgovore, ki vas zadnje dni tarejo :D.

P.S.: mislim da govorim v imenu vseh, če rečem, da si zelim debate v kulturnem in argumentiranem tonu.

10 komentarjev