»

Tisoč sto G5

Slashdot - Virginia Tech je že nekaj časa nazaj naznanila nov superračunalnik, zgrajen iz tisoč sto (1100) G5 računalnikov. Pred kratkim so ga začeli sestavljati in na spletu so se pojavile prve slike tega neverjetnega projekta. Uporabili ga bodo predvsem za računanja na področju kemije. Pri sestavljanju si izdatno pomagajo s prostovoljno pomočjo študentov, ki imajo verjetno tudi lastne načrte, za kaj vse bo ta neverjetna računska moč uporabna. Fold On [:D].

13 komentarjev

Poimenovanja

več strani - AMD bo začel svoje procesorje imenovati po svojih dejanskih zmogljivostih v primerjavi z Inteli. To že veste. Ne veste pa, da je na tržišču očitno velja mrzlica (pre)imenovanja izdelkov.
Govorice na različnih internetnih straneh namreč pravijo, da bo Nvidia začela svoje grafične kartice imenovati po hitrostih pomnilnika. Ker so govorice zelo čudne in nepopolne imajo v svojih tezah veliko lukenj. Nvidia naj bi začela to novo poimenovanje s serijo GeForce3 Titanium. Kot veste bo v kratkem izšla pospešena verzija klasične trojke. Ime kartice naj bi bilo Geforce3 Titanium 500. Torej ne GeForce3 Ultra ali Pro kot so mislili nekateri. Trenutna klasična trojka ima pomnilnik nastavljen na 460MHz DDR. Oznaka tega pomnilnika pa je 3.8ns. Kar teoretično pomeni, da bi stablino deloval pri 526MHz. Torej je logično sklepati, da bo ta pospešena GeForce3 imela pomnilnik nastavljen na 500MHz. Od tu verjetno tudi poimenovanje (Titanium 500).
Neuradni viri znotraj Nvidie so tudi potrdili, da je...

0 komentarjev

Ušle novice iz Nvidie

Hardware Zone IT - Kaj se zgodi, ko se Dan Vivoli iz Nvidie nepripravljen pogovaja z novinarjem o prihodnjih produktih Nvidie? Uide mu nakaj informacij, ki jih ne bi smel povedati. Kaj smo torej izvedeli? To:
  • do bo Nvidia izdala celotno serijo GeForce3 čipov (torej vsaj še GeForce Ultra in Geforce3 MX)
  • Prihodnji Nvidiini čipi (NV30) bodo imeli v sebi del tehnologije, ki jo Nvidia prevzela od 3dfx-a
  • Da bo nov Nvidiin čip (NV30) izšel spomaldi leta 2002
Za celoten intervju poglejte sem.

10 komentarjev

Fotografije čipov

X-Bit Labs - Danes so se pojavile prve fotografije uradnih GeForce3 čipov. Vem, rekli boste, da ste jih vi že videli. Pa jih niste. Videli ste NV20 čipe, ki si jih lahko ogledate tu. Da bi videli nove, se odpravite sem. V resnici bistvene razlike ni. Edino ta je, da na prvem piše NV20 na drugem pa GeForce3. Razlikujejo se tudi v reviziji. V prvem primeru je to A3, v drugem pa A5. Nvidia je začela čipe izdelovati v 13. tednu, kar pomeni nekje v koncu marca, kar je razvidno iz fotografij.

0 komentarjev

Radeon LE hack

več strani - Radeon LE kartice so se komaj začele pojavljati v trgovinah, a že so se pojavili prvi hacki zanje. Namreč, menda edina večja razlika med LEji in navadnimi Radeoni je v tem, da LEji nimajo aktivirane HyperZ tehnologije, ki omogoča okoli 20% povečanje pomnilniške prepustnosti (sicer sem jaz slišal, da imajo LEji samo 1 renderirni cevovod in so brez T&L enote, toda očitno so informacije napačne ). No, z malo truda je HyperZ mogoče spraviti v delovanej tudi na Radeonih LE, in na tej strani boste izvedeli kako. Glede na to, da je avtor strani prvi, ki je pokazal hacke Nvidiinih kartic v Quadrote ter nekaj drugih zanimivih strani, je informacija precej verodostojna.

7 komentarjev

Popravljanje poškodovanih CDjev

Burning Issues - Če se vam doma svaljka cela gora poškodovanih CDjev s katerimi nimate kaj za početi dobro premislite, preden jih odvržete. Namreč, če CD ni huje poškodovan oziroma je le popraskan, se težave da odpraviti. Kako in zakaj boste izvedeli v zanimivem Burning Issuesovem članku. Ali se vam zdi zadeva zanimiva boste že vedeli sami, čeprav grem stavit, da bo marsikdo še kako vesel te novice.

4 komentarji

Test Kenwood True 72x CD-ROMa

ExamPC - Novi ExamPCjev test se kar lepo sklada z duhom našega včerajšnjega testa TEACovih CD-ROMov. Gre namreč za test Kenwood True 72x CD-ROMa, menda najhitrejšega CD-ROMa trenutno. Tovarniško deklarirani povprečni prenos je 72x, kar pomeni, da naj bi pogon prenesel okoli 10MB/s, kar je za CD-ROMe ogromno. Ali je to res ali ne, pa boste izvedeli, če preberete test. Jaz lahko rečem samo, da se enega ne bi branil [:D].

4 komentarji