»

XGI bo poskusil sam

Neowin - XGI, ki se bojuje za svoj življenski prostor na trgu grafičnih kartic, se je odločil, da bo sam začel izdelovati in prodajal svoje grafične čipe na svojih karticah. Takšen korak, ki ga je do sedaj že storil ATI ter že nekaj časa preminuli 3Dfx, je dokaz, da sta počasna prodaja ter ne ravno priljubljenost med kupci naredila svojo škodo podjetju. Chaintech, ki je do sedaj edini izdeloval grafične kartice z XGIjevimi čipi, je namreč premalo za željen prodor ter obstanek na trg.

4 komentarji

Guillemot/Hercules se umika iz trga grafičnih kartic ter LCD monitorjev.

Digit Life - Francosko podjetje Guillemot je svojim delničarjem najavilo ukininitev proizvodnje grafičnih pospeševalcev ter LCD monitorjev. V prihodnosti naj bi se posvetili samo še rešitvam za avdio in video obdelavo.

Kljub temu, da se je že nekaj časa šušljalo, da se vezi med ATI-jem in Herculesom krhajo, Guillemot kot razloga za ukinitev navaja zasičenost trga s podobnimi izdelki ter nizkek donos.

Potrdili pa so, da sprememba ne bo vplivala na garancijo že prodanih izdelkov.

Povezava do originalne novice.

4 komentarji

Volari Duo V8 za 200$

Digit Life - Po tem ko je XGI predstavil svoj dolgoletni trud s serijo Volari, se je prav kmalu končalo upanje, da bi se na trgu grafičnih kartic pojavilo tretje podjetje, ki bi zagotavljalo še večjo konkurenco. Razlog za to so bili predvsem relativno slabi gonilniki, ki pa jih namerava podjetje v naslednjih tednih spremeniti v bisere. Da jim v tem času njihovi prihodki ne bodo preveč padli, so se odločili, da bodo začeli izdelovati in v trgovine pošiljati naslednje modele iz serije Volari:
  • Volari V8 Ultra 128MB DDR (čipi MBGA) za 97$
  • Volari V8 64MB DDR (čipi TSOP) za 80$
  • Volari Duo V8 Ultra 256MB DDR2 (čipi MBGA) za 193$
  • Volari V8 128MB DDR (čipi TSOP) za 89$ in
  • Volari V3 Ultra 128MB DDR (čipi TSOP) za 48$.
Sicer je res, da grafične kartice Volari (zaenkrat) še niso vrhunske, vendar je prav možno, da bodo z izbolšanjem gonilnikov in s to ceno postale najbolje prodajane grafične kartice za spodnji in srednji cenovni razred. Klik!

7 komentarjev

Nov GPU - Volari

PC Stats - X: Volari?
Y: Da, novi grafični procesor tvrdke XGI.
X: XGI?
Y: Da, družba ustanovljena maja 2003. Morda vam več pove celo ime Xabre Graphics Inc.
X: Xabre ... da, da cenejši procesorji za nezahtevne uporabnike. Kaj niso bili ti od SiS-a?
Y: Da, res je. SiS Multimedia se je "odcepila" od SiS-a in postala XGI. Poleg tega pa je za seboj potegnil še Trident.

Sedaj, ko veste kakšno je ozadje, lahko govorimo naprej. Kot pravijo XGI, njihovi novi procesorji Volari ne bodo imeli nič skupnega s Xabri, saj ne bodo ciljali le na spodnji, cenejši del trga, temveč bodo izdelovali grafične kartice za vse sisteme in cenovne razrede (Trident XP5 procesor tudi za prenosnike). Na voljo bodo tri različice procesorja: V8, V5 (Ultra različici z višjo uro) in V3 - osnovna različica...

34 komentarjev

Najboljše med najboljšimi

Problem Radeona 9500

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Velikokrat se pri izbiri grafične kartice pojavijo težave, saj je trg dobesedno naphan z njimi. Da bi nam olajšali delo pri izbiri in nakupu, so si samo na X-bit labs vzeli čas in testirali kar 13 grafičnih kartic:
  • ATI Radeon 9700 Pro (128MB); 9500 Pro (128MB); 9500 (128MB); 9500 (64MB); 9100 (128MB) ter 9000 (128MB) in
  • nVidia GeForceFX 5800 Ultra (128MB); GeForce4 Ti4800 (128MB); Ti4600 (128MB); Ti4200-8x (128MB); MX440-8x (64MB); GF3 Ti200 (128MB) ter še
  • SiS Xabre 600 (64MB).
Teste so opravljali na računalniku, ki ga je poganjal procesor Pentium4 2.8GHz na Asus P4S8X (SiS648) matični plošči in s 512MB DDR333 SDRAM. Končni zmagovalec pa je bila grafična kartica GeForceFX 5800 Ultra...

5 komentarjev

PC2700 DDR SDRAM na voljo v začetku leta 2002

X-Bit Labs - Sodeč po novicah na X-bit labsih, se nam v zgodnjem začetku leta 2002 obeta nov PC2700 DDR SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz (333 MHz). Prihajajoči RAM sta že podprla SiS in NVIDIA v svojih bodočih Pentium 4 in Athlon chipsetih, ki jih bomo ugledali v prvi četrtini leta 2002. PC2700 DDR SDRAM, bo izdelan v novi 0.13 mikronski tehnologiji, ki bo izdelovalcem rama zvečala prihodke in omogočala višje frekvence. Poleg novega načina izdelovanja, pa proizvajalci rama načrtujejo tudi spremembo pakiranja samih čipov (prehod iz TSOP na FBGA).

0 komentarjev

VIA se trudi

Ace's Hardware - Glede na to, da je uspeh VIE to leto bolj ali manj odvisen samo od uspeha DDR DRAMa niti ni čudno, da se podjetje tako trudi s popularizacijo DDR tehnologij. Seveda se dobro zavedajo, da je trenutno edina zavora za DDR tehnologijo predvsem cena pomnilnika in tako se je VIA odločila za drzen korak. Skupaj z Nanyo (proizvajalec DDR čipov) in Apacerjem (proizvajalec DDR modulov) namreč pripravlja posebno akcijo. Gre za nekakšen kombo po zelo ugodni ceni: OEM proizvajalci matičnih plošč namreč imajo možnost nakupa DDR čipovja + 128MB DDR DRAMa za samo $99. Ob zelo velikih količinah se cena lahko spusti do $90 za kombo. Če bo odziv na to ponudbo pozitiven, potem lahko pričakujemo opazno zmanjšanje cene DDR računalnikov. Še več: ponudba naj bi čez nekaj časa (v spremenjeni obliki, seveda) začela veljati tudi za retail kupce, med katere sodimo mi. VIA je očitno vpregla vse sile v popularizacijo DDR tehnologije in brez senčice dvoma lahko pričakujemo še več takšnih pobud......

0 komentarjev