»

Firefox z novimi orodji za razvijalce

Mozilla.org - Novi Firefox za Windows, Mac in Linux prinaša tihe nadgradnje in odnaša gumb Naprej (Forward), ko ga ni mogoče klikniti. Razširitve so odslej privzeto združljive in ne delujejo samo v primeru, če je tako navedel razvijalec v specifikaciji.

Različica 10 prinaša prve konkretnejše rezultate med razvojnimi orodji. Pregledovalnik HTML omogoča ogled strukture in postavitve strani, pregledovalnik sloga pa ogled in tudi urejanje CSS. Beležnica zdaj uporablja kodo urejevalnika Orion Eclipse, ki omogoča lažje sestavljanje programov v JavaScriptu. Več v videu, še več pa v Beti, Aurori in Nightlyju.


Novi Firefox uvaja tudi Mozillin celozaslonski API za spletne strani, aplikacije in igre, ki ga na srečo že prevzemajo tudi drugi brskalniki....

19 komentarjev

Izšel je Firefox 9

Devetka je že zunaj, 10ka je zdaj v beti, delo pa poteka na 11ki in 12ki. Veliko obeta predvsem napovedana podpora za 3D-pospešeni HTML5.

vir: Mozilla.org
The H - Šest tednov je naokoli in kot je zdaj že v navadi, imamo na voljo novo različico Firefoxa. Glavna nota je tokrat znatno hitrejše izvajanje, izstopajo pa še nov Android vmesnik, skoraj samodejne nadgradnje in HTML5 podpora za kamero.

Hitrostne pridobitve bodo vidne zlasti pri javascriptu. Devetka vključuje tehnologijo Type Inference, ki jo pospešeno razvijajo že leto dni in ki skuša z analizo kode dognati, katerega tipa je določena spremenljivka in potem s tem izboljšati prevajanje kode v JãgerMonkey JIT prevajalniku. Mozilla pravi, da Type Inference pohitri standardne hitrostne teste Kraken oz. V8 za 30%, še večja pa naj bi bila pridobitev pri z javascriptom bogatih straneh, kot so...

107 komentarjev

Mozilla FireFox 0.9

Mozillazine - Divjanje virusov je vedno hujše, njih pisci pa vedno iznajdljivejši. V zadnjem času so začeli čakati na odkrite varnostne luknje in šele nato pisati viruse, ki jih izkoriščajo (zakaj bi analiziral vse, če lahko počakaš, da ti povedo, kaj se da uporabiti).

Zato so vedno bolj popularne alternative. In čisto sveži Mozilla Firefox 0.9 bo še zelo zanimiv. Najnovejša izdaja ima namreč možnost prenosa gesel, piškotkov, nastavitev, priljubljenih ... iz luknjastega neodprtega bratranca IE.

Med novostmi so še:
  • Prenovljen upravitelj razširitev
  • Prenovljen upravitelj preoblek
  • Spremenjena privzeta preobleka
  • Izboljšano upravljanje z zaznamki
  • Izboljšan iskalnik
  • Manjša velikost celotnega FireFoxa
  • Spletna pomoč
Na novico sta nas opozorila še lordgreg in OceanMan.

Če do zdaj niste presedlali, ker niste hoteli izgubiti "svoje identitete", si sedaj to lahko privoščite.

66 komentarjev

Mozilla Thunderbird 0.6

Mozillazine - Izšla je nova različica prostega odjemalca za elektronsko pošto, Mozilla Thunderbird 0.6. Nova različica programa, ki izvira iz Mozille, prinaša nekaj pomembnih novosti na poti do dokončno stabilne različice: namestilnik za okolje Windows, novo privzeto temo za operacijski sistem Mac OS X, izboljšan mehanizem za nadzor neželene pošte, tudi novo podobo blagovne znamke in mnogo drugega. Podrobnejše informacije o novostih, dolpoteg in domača stran programa.

Na novico nas je opozoril tudi Mavrik.

21 komentarjev

Kako boste pa danes poimenovali svoj brskalnik?

Slashdot - Če pogledamo zgodovino imena verjetno enega najbolj perspektivnih brskalnikov, trenutno Mozille Firefox, ugotovimo, da je od Phoenixa prešla v Firebird (sicer semantično nepomembna razlika, v kolikor še niste opazili). Pravniki so nato zadevo spet vzeli v svoje roke, in iz Ognjenega ptiča je nastal Firefox. Kar pa očitno vsem ne odgovarja.

Tako Slashdot poroča, da se je pojavil pojavil dodatek Firesomething, ki omogoča, da svojo Mozillo poljubno poimenujete, kar ima učinek na vseh delih, kjer je bilo prej omenjeno ime Firefox, predvsem v naslovni vrstici in menijih. Vsekakor zanimiv dodatek za vse, ki so bili nezadovoljni z zadnjo spremembo imena.

17 komentarjev

Mozilla Firefox na Sharp Zaurusu

Mozillazine - Priljubljen brskalnik Mozilla Firefox odslej deluje tudi na dlančnikih Sharp Zaurus, ki uporabljajo operacijski sistem Linux. Zaenkrat so podprte samo serije C7X0, med njimi najbolje C760, ki ima največ pomnilnika. Za namestitev je potrebnih 25 MB prostora, na Zaurusu C700 pa brskalnik deluje le, če vključite izmenjevalni pomnilnik. Morda bo potrebno celo navijanje. [:D]

Naj omenimo še, da je izšel Minimo 0.1, prva razvojna različica Mozille za dlančnike in vgradne naprave.

1 komentar

Firebird 1.5

Slashdot - The Firebird Project je oznanil izid sistema za upravljanje z zbirkami podatkov Firebird 1.5, ki je na voljo za prost prenos s spleta za Windows in Linux. Različica 1.5 predstavlja veliko nadgradnjo osnovnega stroja, ki ga je razvila neodvisna skupina prostovoljnih razvijalcev iz izvorne kode InterBase™, ki jo je julija 2000 izdal Borland pod licenco InterBase Public License. Firebird 1.5 je tudi prva različica, ki temelji na kodni osnovi Firebird 2.

Projekt pa je končno uspel najti skupno besedo z organizacijo The Mozilla Foundation, ki je svoj novi spletni brskalnik preimenovala iz Firebirda v Firefox ter s tem dejanjem končala vojno med priljubljenima projektoma. Kot del sporazuma so oblikovalci The Mozilla Foundation izdelali tudi logotip za projekt Firebird.

8 komentarjev

Mozilla Europe

Mozillazine - Ustanovljena je nova neprofitna organizacija z namenom razširjanja Mozille v Evropi. Mozilla Europe, ki so jo ustanovili nekdanji uslužbenci Netscapa, ima sedež v Parizu, Mozilla Foundation pa ji je že izrazila polno podporo. Organizacija ima tri glavne cilje:
  • Promocija Mozille in njenih "potomcev" v Evropi s pomočjo lokalnih skupin.
  • Spodbujanje razvijalcev in podjetij, da prispevajo k projeku (s kodo ali finančno).
  • Širjenje Mozille v poslovnih okoljih preko tehnične podpore.
Spletna stran je na voljo v štirih evropskih jezikih. Klik!

8 komentarjev

Čigava bo blagovna znamka eMule?

Slo-Tech - Večrat smo že poročali o težavah, ki jih imajo podjetja in organizacije z blagovnimi znamkami, nazadnje predvsem v povezavi z Mozillo (Firebird) in Microsoftom (Lindows.com, MikeRoweSoft.com). Skoraj nikoli pa ne mine mesec, da ne bi zagodrnjali tudi o pritiskih na razvijalce programja za izmenjavo datotek po internetu.

In zdaj sta se obe nevšečnosti združili in zadeli projek eMule. Ta je članom svojega foruma poslal obvestila, da je v Nemčiji nekdo zaščitil blagovno znamko eMule in zdaj poskuša prevzeti ali zaprti vse spletne strani s tem imenom ali podobnim. Prva je na vrsti domena eMule.de, a so se razvijalci enoglasno odločili, da bodo nemškemu delu projekta priskočili na pomoč in zahtevali umik blagovne znamke. Pri tem pa bodo potrebovali kar precej denarja, a so očitno pripravljeni tudi na to.

Na novico nas je opozoril PicNiK.

16 komentarjev

Začetni tečaj: Ustvarjanje spletnih strani z Mozilla Composerjem

Kiberpipa - Ste si kdaj zaželeli imeti čisto pravo in čisto svojo spletno stran? Pa se vam je ustavilo že pri naslednjem koraku, ker niste vedeli niti kako začeti? Ali pa se vam je zdel Dreamweaver predrag, Frontpage pa ne zna izdelati čisto čiste spletne strani? Potem imate zdaj enkratno priložnost.

V samo dveh (2) urah po šestdeset (60) minut lahko osvojite znanje, s katerim boste zmožni ustvariti čisto pravo spletno stran. V torek, 17. februarja, ob 19.00 bomo v Kiberpipi spoznali orodje Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X. Če s tečajem ne boste zadovoljni, nam lahko v štirinajstih (14) dneh vrnete znanje, mi pa vam bomo vrnili vaš denar. Udeležba je brezplačna. ČistoPraviKlik!

Za tečaj se je potrebno predhodno prijaviti. Prijava in dodatne informacije.

0 komentarjev

Mozilla Firefox 0.8, Thunderbird 0.5, in prenovljen portal MozillaZine

Mozillazine - Kot smo že včeraj napovedovali, sta izšla novi Mozilla Firebird in novi Mozilla Thunderbird. No ja, pravzaprav samo slednji, kajti Firebirda ne bo več -- njegovo novo ime je Mozilla Firefox. Kljub temu, da gre še vedno samo za izdelek v razvoju, je že druga sprememba imena nekoliko nenavadna poteza. Zakaj so se vodilni kljub temu odločili zanjo, lahko preberete tukaj.

Različica 0.8 je precej bogata z novostmi, saj prinaša namestilnik za Windows, izboljšana upravitelja zaznamkov in prenosov, novo privzeto temo za MacOS X, izboljšano namestitev razširitev, pregledovalnik DOM in še in še. Ime spremlja tudi nov logotip, na voljo pa so tudi reklamni gumbki za promocijo in prenos novega Firefoxa.

Nakoliko manj pompa je sprožila izdaja novega Mozilla Thunderbirda, ki se je povzpel do različice 0.5. Seznam vseh novosti najdete tukaj, najpomembnejše pridobitve pa so podpora večim identitetam ter izboljšave pri prejemanju pošte preko protokola IMAP in pri delu brez povezave.

Ravno...

40 komentarjev

Mozilla ne počiva na lovorikah

Mozillazine - V zadnjih izvodih priljubljenih (računalniških) revij je padlo kar nekaj pohval na račun Mozille, oz. bolje rečeno njenih derivatov in naslednikov. Tako je v Forbesu dobil odlično oceno Mozilla Firebird, angleški Linux Format ga je skupaj s Thunderbirdom okitil z nazivom "najboljšega novega odprtega programja na svetu", prvi pa je, kot so zapisali na CIO.com tipičen primerek iz skupine najboljših odprtokodnih izdelkov.

Razvijalci Mozille pa kljub temu ne sedijo križem rok. Skoraj takoj, ko se je izvedelo, da nočne izdaje (namenjene le preskušanju) Mozille za Windows iz 3. februarja 2004 lahko izbrišejo celotno mapo Program Files, je bila napaka odpravljena. Naj samo spomnim, da je Microsoft za odpravo kritične varnostne luknje v končni(!) izdaji Internet Explorerja potreboval 53 dni.

Kmalu se lahko nadejamo tudi nove izdaje Mozilla Firebirda in Mozilla Thunderbirda. Slednjega lahko že preskusite, saj je izšel že drugi kandidat za izdajo, ki ga najdete tukaj.

50 komentarjev

Mozilla 1.6

Mozilla.Lugos.Si - Včeraj je izšla nova različica odprtokodnega brskalnika, ki sliši na grozovito ime Mozilla in ki smo jo pričakovali že pred novim letom. Mozillo odlikuje brskanje z zavihki, zavračanje pojavnih oken (pop-upov), poštni odjemalec pa uspešno poskrbi za vso nezaželeno pošto (spam). V novi različici je popravljen cel kup varnostnih lukenj in hroščev, največja novost pa je mehanizem za avtentikacijo NTLM za različne platforme. Za ogled vseh novosti kliknite tukaj.

Nova različica je bila skoraj takoj poslovenjena, najdete pa jo tukaj. Če imate počasno povezavo, lahko počakate nekaj dni, saj bo slovenska različica tudi na uradnih zgoščenkah, ki jih bo prodajala Mozilla Foundation [:D]. Če pa ne znate slovensko (hm, ne bi poskusili raje nekajdrugega-tech.com?), pa poskusite izvirno različico, ki vas čaka na preobremenjenih strežnikih Mozilla.org. Veseli internet in srečno 2004!

Na novico nas je opozoril CCMbrother.

15 komentarjev

Mozilla Thunderbird 0.4

Mozilla.Lugos.Si - Izšla je nova različica samostoječega™ poštnega odjemalca, iztrganega iz Mozilline kodne osnove in delujočega na raznovrstnih operacijskih sistmih. Govora je seveda o Mozilla Thunderbirdu, zmogljivem poštnem odjemalcu, ki se lahko pohvali z nadzorom nad odpadno pošto in preprečevanjem izvajanja ZlobneKode™. Nova različica vsebuje nekoliko več ličila in precej manj škodljivih hroščev, izboljšana pa je tudi povezanost z operacijskim sistemom. Slovenski paketi so na voljo tukaj, originalna angleška različica pa tu.

21 komentarjev

Mozilla Firebird 0.7 in Mozilla Thunderbird 0.3 v slovenščini

Mozilla.Lugos.Si - Kmalu po izidu novih različic Mozillinih samostojnih programov za brskanje po internetu in delo z elektronsko pošto sta izšli še slovenski različici. Mozilla Firebird 0.7 in Mozilla Thunderbird 0.3 sta na voljo na strani Mozilla.Lugos.Si. Za več informacij o novih različicah poglejte med povezane novice. Sicer pa -- veselo brskanje ter pošiljanje in prejemanje pošte.

41 komentarjev