»

Zastonj izdelava gonilnikov za Linux

Slashdot - Greg Kroah-Hartman, eden izmed razvijalcev jedra Linux, je na svojem blogu včeraj objavil razveseljivo novico. Proizvajalcem strojne opreme je v imenu skupnosti ponudil zastonj izdelavo gonilnikov za operacijski sistem Linux.

Tako si lahko v bodoče uporabniki Linuxa obetajo podporo za večjo količino strojne opreme, hkrati pa razvijalci jedra proizvajalcem odvzamejo vse argumente proti podpori Linuxa.

36 komentarjev

Štirje formati na enem ploščku

Ars Technica - Bluray in HD-DVD že dolgo bijeta bitko za naziv standarda nove generacije, a stvari se premikajo zelo počasi. Vsak od obeh formatov ima določene prednosti in slabosti, ki preprečujejo popolno prevlado drugega, zato bi končni izid znal biti najslabši predvsem za kupce, saj bodo ti morali poskrbeti, da bo domača zabavna elektronika kompatibilna kar z obema. Zaskrbljeni pa so tudi proizvajalci diskov in avtorji (založbe), ki bodo na njih objavljali svoja dela.

Objava enega izdelka, na primer filma, v več različnih formatih bo dokaj draga, kot alternativna rešitev pa se ponujajo večslojni ploščki, ki imajo na vsakem sloju shranjen zapis drugačnega formata (o nečem podobnem smo že pisali). Tudi Ars Technica poroča o napredku na tem področju, trenutno najbolj zanimiva je patentirana ideja Warnerja, ki na enem ploščku združuje tako Bluray kot HD-DVD vsebine, teoretično pa bi lahko na obojestranski izdelek s podobno metodo zapisali podatke v kar štirih različnih formatih, pravijo.

9 komentarjev

GNOME 2.6

GNOME 2.6

OSNews - Sadovi šestmesečnega trdega dela hekerjev, vzdrževalcev, prevajalcev, preizkuševalcev ter ekip za uporabnost in dostopnost okolja GNOME so danes postali javno dostopni. V težkem razvojnem obdobju, ko so preminuli kar trije pomembni sodelavci projekta, je namizno okolje pridobilo predvsem na uporabniškem vmesniku, hitrosti, zanesljivosti in vgrajenem sistemu pomoči. Na voljo sta tudi prvi kritiki ( 1 in 2), kot vedno pa lahko več informacij najdete v opombah ob izdaji.

20 komentarjev

Apple v letu 2003

Slashdot - Leto 2003 se izteka in pred nami je še ena retrospektiva. Tokrat so si na ARS Technici ogledali Applove dosežke iztekajočega se leta. Letos so pri Applu namreč dosegli zelo veliko, saj so se s predstavitvijo G5 dokočno poslovili od G3, G4 pa poslali na pol poti do groba, uvedli so izredno popularno storitev iTunes Music Store, cena njihovih delnic je močno poskočila in še bi lahko naštevali. Članek predstavlja Apple celovito in nepristransko, saj si niso ogledali zgolj jagod, temveč tudi limone, tako da je branje priporočljivo. Klik!

1 komentar