»

Novi Zune-i na obzorju

engadget - Pri Engadgetu poročajo, da je Microsoft uradno objavil novince o svoji Zune seriji prenosnih predvajalnikov glasbe. Prišli bodo v treh okusih: 80 GB, 8GB ter 4GB.
Model z 80 GB kapacitete bo za razliko od originala imel rahlo večji zaslon (3.2" v primerjavi s 3"), bo približno tretjino manjši in imel štirismerni touchpad. Na cenovni nalepki bi naj pisalo 250$.
Večji novosti sta modela s flash pomnilnikom, ki se bosta ponašala s kapaciteto 4 GB ter 8 GB. Dobiti se ju bo dalo v roza, zeleni, črni in rdeči barvi. V primerjavi z gotovo najbolj očitnim tekmecem iPodom Nano sta približno enako velika in imata rahlo manjši zaslon. Cena bi naj bila 200$ za večji ter 150$ za manjši model.

Zuni bodo dobili še sposobnost predvajanja...

11 komentarjev

Modifikacija iPoda Mini

vir: Gizmodo
Gizmodo - Na Gizmodu poročajo o precej trivialni, a zato nič manj zanimivi modifikaciji sedaj že nekajkrat nadomeščenega iPod-a Mini. Za razliko od trenutno popularnih Nano izvedenk je imel Mini, če slučajno ne veste, malce več skupnega s starejšim bratom, pesmi je namreč shranjeval na Microdrive. To je majhen trdi disk, ki je bil v preteklosti, ko so bile spominske kartice še precej omejene s kapaciteto, edina opcija za shranjevanje večje količine podatkov na medij minimalnih dimenzij, a v zadnjem času je na tem področju prišlo do korenitih sprememb.Za nekaj deset zelencev lahko v vsaki računalniški trgovini nabavite CompactFlash kartice zavidljivih kapacitet, kar je naredil tudi pisec...

15 komentarjev

Novosti iz Appla

Novi iPodi salutirajo.

vir: Apple
MacRumors.com - Na današnji predstavitvi je Steve Jobs ponovno postregel z nekaj jabolčnimi novostmi, za začetek so predstavili novo linijo iPodov:
  • iPod je dobil nove igre, svetlejši zaslon in zmogljivejše baterije. Ponujajo modela s 30 ter 80 GB, oba v beli oziroma črni barvi.
  • iPod nano je poleg boljših zaslonov in baterij dobil tudi barve. Tako boste lahko kupili model z 2 GB prostora v srebrni barvi, 4 GB model v modri, roza, zeleni ali srebrni ter 8 GB model v črni barvi. Pri vseh obljubljajo kar 24-urno delovanje baterije z enim polnjenjem.
  • iPod shuffle je sedaj na voljo v novi obliki, precej podobni Apple Remote-u, infrardečemu daljinskemu upravljalniku...

23 komentarjev

Kratka fotozgodovina trdih diskov

News.com - Na news.com so nam pripravili kratko slikovno zgodovino razvoja trdih diskov. Od prvega diska IBM 305 v letu 1956, ki je vseboval 50 24 palčnih ploščkov in je lahko shranil 5MB podatkov, pa do današnjih "Microdrive" diskov kot jih najdemo v iPodih, ki merijo le 0.85 palca in lahko shranijo več kot 5 GB podatkov. Pravijo tudi, da proizvajalci ne nameravajo več zmanjševati velikosti diskov, ampak se bodo potrudili povečati zanesljivost in kapaciteto teh malih zverinic.

15 komentarjev

Govorice o novih iPodih

ThinkSecret - Apple sicer ni še ničesar potrdil, a po različnih kotičkih interneta krožijo (po nekaterih navedbah dokaj preverjene) napovedi o novih glasbenih predvajalnikih. Prenovljena bi naj bila predvsem iPod Mini in iPod Shuffle.

Prvi bo namesto trdega diska opremljen s flash spominom, krasil pa ga bo tudi barvni zaslon z manjšo diagonalo in višjo resolucijo. Cene bodo ostale bolj ali manj enake, dimenzije bodo kakšnih 20-25% manjše, pojavil pa se bo tudi 8 GB model.

Najmanjši pripadnik iPod serije, Shuffle, bo v prihodnosti morda na voljo s kapaciteto dveh gigabajtov, kar bo po besedah ThinkSecreta povzročilo tudi znižanje manjših verzij (70 dolarjev za 512 MB in 100 dolarjev za 1 GB).

Govori se tudi o video iPodu, a je vse še zavito v meglo, tako da raje počakajmo na prihodnji teden, ko namerava Apple v navezi z Motorolo predstaviti nove mobilne telefone s podporo za iTunes. Omenjeni modeli takrat najbrž še ne bodo predstavljeni, a gotovo bodo opisane govorice vsaj delno potrjene...

7 komentarjev

Kupite MP3 predvajalnik in posnemite 1400 fotografij

Slashdot - Greg Hughes je naredil točno to - kupil je MP3 predvajalnik Rio Carbon s kapaciteto 5 GB, ga razstavil in iz njegove notranjosti iztrgal spominsko kartico, kapacitete 5 GB. Kartico, sicer Microdrive, je nato uspešno vstavil v svojo Nikon D70 digitalno kamero ter tako relativno poceni dobil prostor za 1400 fotografij velikosti 6 megapikslov. Operacija uspela, Rio Carbon pa si verjetno lahko obeta povečanje prodaje...

Za nameček pa je avtor nato kupil še en Rio Carbon-ov MP3 predvajalnik -...

18 komentarjev

iPod štiriinšestdesetič

Slo-Tech - Kritiki ne skoparijo s pohvalnimi besedami o Applovem predvajalniku kodirane glasbe, iPodu. Vendar pa lična škatlica ni samo uspešen predvajalnik glasbe, saj ga lahko uporabimo še za kaj. In ne mislim na "šminkiranje". V slogu Unixove dokumentacije so namreč vrli uporabniki poimenovali spis HOW-TO, ki opisuje postopek priprave iPoda, da ga lahko uporabimo kot zagonsko napravo, s katero npr. poganjamo dodatne operacijske sisteme.

Pa sem že mislil, da bo govora o znižanju cene ...

4 komentarji

Microdrive v novem iPodu

Slashdot - Potem ko je Toshiba objavila razvoj diska s premerom le 0,85 palca in kapaciteto 2 do 4 GB, je postalo jasno, da bodo številne prenosne naprave v prihodnosti uporabljale njihovo rešitev. Kmalu pa se je odzval še Hitachi (oz. IBM), ki je doslej edini razvijal podobno napravo. News.com namreč poroča, da bo novi Applov iPod podatke hranil na Hitachijevem (IBM-ovem) 1-palčnem Microdrivu s kapaciteto 4GB drive.

Očitno bodo prenosne digitalne naprave v prihodnosti še vedno imele mehansko napravo, ki se nikakor ne more posloviti iz računalniškega sveta.

3 komentarji

Disc steno CP100

Apacer - Podjetje Apacer je predstavilo Disc-steno CP100 - prenosni samostojni kopirnik medijev, ki v sebi združuje čitalnik spominskih kartic in CD-RW pogon. Naprava je idealna rešitev za vse mobilne uporabnike digitalnih foto, avdio in drugih digitalnih naprav, ki si želijo neomejene količine poceni arhivskega prostora, kar jim namesto dragih spominskih kartic ponujajo poceni zapisljivi CD mediji.

2 komentarja

Test Western Digitalovega trdega diska

100si - Vsi vemo, da vsak navija za svoje. To dejstvo je prisotno povsod; pri grafičnih karticah, procesorjih, miškah, ... in seveda trdih diskih. Pri trdih diskih, sklepajoč po odzivih bralcev, po priljubljenosti vodi IBM, ki je s svojimi diski naredil pravo revolucijo. Vendar pa poleg IBM-a ne smemo pozabiti tudi na druge proizvajalce, kot so Western Digital. Ravno slednji je zadnje čase malce v senci IBM-a, kar pa še ne pomeni, da njihovi inženirji ne znajo narediti dobrih diskov. Če trdite nasprotno, potem si oglejte test diska Caviar 400AB na X-bit labsih , kjer so ga pretestirali z vsemi mogočimi benchmark programi. Disk ima 40 GB in je sestavljen iz (za to velikost) precej nestandardnih plošč, ki imajo kapaciteto 30 GB in se s pomočjo elektromotorčka vrtijo s hitrostjo 5400 RPM. Poleg plošč visokih kapacitet, disk podpira še vmesnik ATA/100 in vsebuje za ta razred kar malce razkošnih 2048 KB predpomnilnika. Torej, če iščete dokaj zmogljiv disk s 5400 obrati na minuto, potem bo...

2 komentarja