»

Seagate in AMD pokazala SATA-600

X-Bit Labs - AMD in Seagate sta včeraj predstavila delovanje nove verzije vmesnika SATA, ki je v modernih računalnikih v uporabi za povezovanje naprav za shranjevanje podatkov. Nova generacija standarda se imenuje SATA-600 in podpira hitrosti do 6 gigabitov na sekundo, kar bi moralo zadostovati tudi za najpotratnejše naprave ta hip. Standard bo nazaj združljiv s predhodnikoma SATA-150 in 300, saj bo uporabljal povsem enake priključke, tako da kakšnih hudih glavobolov ne pričakujemo. Za običajne trde diske je sicer prepustnost standarda SATA-300 več zadovoljiva, tako da AMD pričakuje, da bodo SATA-600 prvi posvojili izdelovalci SSD-jev, zato ga bo AMD še letos vgradil v svoje južne mostove (southbridge). Za klasične trde diske naj bi SATA-600 postal pomemben šele leta 2011. Extremetech in X-Bit Labs.

11 komentarjev

Zapisovalnik HD DVD še januarja

X-Bit Labs - Vneta zagovornica standarda HD DVD, Toshiba Corporation, je včeraj predstavila prvi zapisovalnik ploščkov v standardu HD DVD. Toshiba SD-H903A lahko predvaja, bere, piše in prepisuje eno- in dvoslojne DVD-je, HD DVD-je in običajne CD-je. Za nemoteno zapisovanje skrbi osem megabajtov predpomnilnika, na matično ploščo pa se naprava povezuje z novim standardom SATA. Pogon bo uradno predstavljen z vsem pompom v Las Vegasu na International Consumer Electronics Showu med 8. in 11. januarjem. Prve primerke bodo razposlali še ta mesec, širšo prodajo pa pričakujemo v februarju. Več o tem.

19 komentarjev

Fujitsu s 100 GB

X-Bit Labs - Po Toshibi se je tudi Fujitsu odločil izdelati svoj prvi stogigabajtni disk za prenosnike. Hornet V50, kot se bo disk imenoval, ne bo blestel s svojo hitrostjo, saj se bodo štiri 25-gigabajtne plošče vrtele z vsega 4200 obrati na minuto, bo pa to poskušal izravnati z osmimi megabajti predpomnilnika. Ostale tehnične karakteristike bodo znane kmalu. Še cena: okrog 300 dolarjev. Več o tem.

10 komentarjev

Novi Fujitsovi diski

X-Bit Labs - Fujitsu Limited je včeraj predstavil svoje nove trde diske, katerih plošče se vrtijo z 10.000 ali celo s 15.000 rpm, namenjene uporabi v strežnikih. Počasnejši diski serije MAT bodo na voljo v kapacitetah 73, 147 in 300 GB, hitrejša serija MAU pa kot 36, 73 in 147 GB inačice. Obojni diski bodo na voljo kot verzije z Ultra320 SCSI ali s Fibre Channel (FC2) priključnim standardom. MAT serija bo na voljo aprila, MAU pa še dva meseca kasneje. O cenah ni podatkov. Več o tem.

5 komentarjev

Zunanji disk z enim terabajtom

Slashdot - Če vam vaših 250 GB ne zadostuje za shranjevanje vseh podatkov, in bi jih po možnosti radi odnesli do vašega prijatelja, potem vam LaCie ponuja rešitev - prenosni trdi disk, katerega kapaciteta je 1 TB in vam ponuja povezovanje s FireWire 800 (100 MB/s), FireWire 400 (55 MB/s), USB 1.1 ali USB 2.0 (60 MB/s). S temi hitrostmi se torej lahko primerja z običajnimi ATA diski, vendar pa se njegove dobre lastnosti tu še ne končajo. Direktno na disk namreč lahko priklopite videokamero in nanj prenesete vse svoje posnetke. Vse skupaj naj bi se od februarja prodajalo za 1.199 dolarjev. Klik za slashdotovo novico, tu in tu pa prvi vtisi medijev.

12 komentarjev

SATA tudi v prenosnikih

X-Bit Labs - Naslednik že starega paralelnega ATA, SATA, se je v namiznih računalnikih že dobro prijel, medtem ko mu preboj v prenosnike uspeva šele sedaj. Fujitsu je tako danes najavil nov disk MHT-BH, ki je namenjen prenosnim računalnikom, in kot prvi 2,5'' disk podpira standard SATA. Plošče se bodo vrtele s 5400 obrati na minuto, disk pa bo dostopen kot 40, 60 in 80 GB različica. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Več o tem.

0 komentarjev

Največji disk naprodaj

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs obveščajo, da je Maxtor poslal na tržišče največji trdi disk v zgodovini. Monstrum serije MaXLine II je dostopen v kapacitetah 250 in 300 GB, hitrost pa ni njegova največja vrlina, saj ga omejuje počasno vrtenje plošč -- 5400 obratov na minuto -- in skromen dvomegabajten predpomnilnik. Zanimivo je, da ti klasični diski 3,5-palčnega formata še ne podpirajo SATA vmesnika, marveč uporabljajo že rahlo zastarel paralelni ATA133. Ceni: 288 in 390 dolarjev oz. 58.000 ter 78.000 tolarjev. Več o tem.

15 komentarjev

Western Digital z diski za prenosnike

X-Bit Labs - Western Digital je vsem dobro poznan po kvalitetni seriji diskov z osmimi megabajtimi predpomnilnika, ki so bili v času izida eni najboljših diskov sploh, visoko cenjeni pa so še danes. Po poročanju X-Bit Labs se je kalifornijski gigant odločil svoje izkušnje pri izdelavi diskov uporabiti tudi drugje. Prodreti namreč želijo tudi na trg diskov za prenosne računalnike, ki ga trenutno obvladujejo Hitachi, Toshiba in Fujitsu. Podrobnejših informacij o vrstah diskov, ki jih bodo pri Western Digitalu izdelovali, še ni, predvidevamo pa lahko, da bo šlo za SATA-150 družine. Več o tem.

0 komentarjev

Novi Hitachijevi diski za prenosnike

X-Bit Labs - Hitachi Global Storage Technologies je danes objavil, da bo v bližnji prihodnosti izdal dve novi družini diskov namenjeni prenosnim računalnikom. Poimenovani bosta Travelstar 5K80 in 7K60. Slednji se bodo vrteli s 7200 rpm, kar jih postavlja na prvo mesto prenosnih diskov glede hitrosti, diski počasnejše družine pa se bodo vrteli z zgolj 5400 rpm. Počasnejši bodo dobavljivi v kapacitetah med 20 in 80 GB, hitrejši pa le v 60-gigabajtni inačici. O ceni še ni podatkov, prve pošiljke pa bodo na pot krenile še ta mesec. Več specifikacij.

0 komentarjev

Hitachi z enim najhitrejših diskov

X-Bit Labs -

Odkar sta se IBM ter Hitachi zlila v eno podjetje (vsaj kar se tiče izdelovanja trdih diskov) in tako formirala novo podjetje, imenovano Hitachi Global Storage Technologies, skorajda ne mine dan, ko ne bi poročali o kakšni novosti iz teh logov. Včeraj smo poročali o najprostornejšem mini disku, danes pa bomo o novem 'rekorderju'.

Napovedali so, da bodo kmalu dali v prodajo novo serijo diskov Hitachi Ultrastar 15K73, katerih plošče se bodo vrtele pri astronomskih 15.000 obratih na minuto. Diski bodo na voljo v kapacitetah 36 ter 73 GB, podpirali pa bodo vse do sedaj uporabljane tehnologije. In, da, govora je o SCSI diskih.

2 komentarja

Test diskov s 5400 obrati

X-Bit Labs - Ljudje večinoma pogledujemo za hitrimi diski in zato večinoma izbiramo le med diski s 7200 obrati, saj so po zakonih fizike hitrejši, one z 5400 obrati pa zanemarjamo, čeprav v marsikaterih primerih neupravičeno. V X-bitovih laboratorijih so si pogledali te diske. Testirali so IBM Deskstar 40GV (DTLA 305040), Western Digital Caviar 400AB, Maxtor DiamondMax D540X-4K, Fujitsu MPG3409AT-E in dva Seagateova U5 in U6. Osnovne specifikacije diskov so enake, saj vsi omogočajo delovanje po standardu ATA 100, vsi imajo 40 GB prostora in vsi, razen IBMa in Seagatovega U5, ki imata 0,5 MB, imajo 2 MB predpomnilnika. Teste so izvajali na Pentiumu III 600 podprtim z 256 MB pomnilnika. Testirali so jih priklopljene na ATA 33, ATA 66 in ATA 100. Merili so dostopne čase in hitrosti prenosov, poleg tega pa so jih testirali s še nekaj programi za testiranje diskov. Za najboljšega so proglasili Maxtorja, pohvalili pa so tudi Fujitsuja. Če torej kupujete nov računalnik in ne potrebujete ravno zelo...

4 komentarji

Ena kratka

The inquirer - Podjetje Mountain Solutions je predstavilo napravo, ki se imenuje ABS Plus in je namenjen arhiviranju podatkov. Na 2,5 palčni disk lahko spravi kar 48 GB podatkov, kar vsekakor ni malo. Podjetje zagotavlja, da lahko arhivira vse v minutah, vendar pa naprava ni poceni, saj bomo za 48 GB različico morali odšteti 650 britanskih funtov + 17.5 % davka, za 6 GB različico pa 250 britanskih funtov in davek. V marsikaterem pogledu preveč za navadnega smrtnika ;).

0 komentarjev

Western Digital predstavil nov disk

X-Bit Labs - Pred kratkim je WD predstavil nov disk velikosti 100 GB, ki se vrti s hitrostjo 7200 RPM (obratov na minuto). Disk bazira na treh ploščah (vsaka 33 GB), spada pa v družino Caviar. Western Digital je s predstavitvijo svojega 100 GB diska postalo podjetje, ki ima trenutno najhitrejši IDE disk s tako kapaciteto. Disk naj bi videli v trgovinah že ta mesec. Več tukaj.

4 komentarji