»

Algoritem za rešitev Rubikovih kock vseh velikosti

New Scientist - Reševanje Rubikove kocke je priljubljeno opravilo, ki ni primerno le za kratkočasenje, ampak ima tudi povsem resne matematično-računalniške implikacije. O klasičnih Rubikovi kocki 3 x 3 x 3 je znano domala vse, saj obstoji tudi algoritem, ki za vsako legalno postavitev izračuna najhitrejše zaporedje korakov za rešitev kocke. Lani je bilo celo dokazano, da je vsako kocko mogoče rešiti v največ 20 potezah. Dokaz je bil zanimiv tudi zato, ker je šlo za surovo preverjanje vseh možnih permutacij (brute-force).

Pri kockah večjih razsežnosti to odpove, zato je treba problem reševati pametneje. Erik Demaine z MIT-a je poiskal splošni algoritem za reševanje Rubikove kocke s stranico n. Ugotovil...

7 komentarjev

Nova recenzija

Slo-Tech - Po daljšem času je pred vami ponovno DVD recenzija. To pot sem opisal nadaljevanje kultne Kocke, ki so jo leta 1997 gledalci dobro sprejeli. Kocko 2 ali hiperkocko. Ali je to dostojno nadaljevanje prvega dela ali pa le hollywoodska molzna krava po uspešnem prvem delu, ki razočara, kot navadno razočarajo prisiljena nadaljevanja, si preberite sami. Klik!

5 komentarjev

Nova recenzija: Godfather

Slo-Tech - Da življenje Sindikalistov ni bilo popolnoma takšno, kakršnega nam prikazujejo v filmih, je jasno. Zato pa je vsekakor zanimiva trilogija režiserja Francisa Forda Coppole, saj življenja v obravnavanem okolju ne prikazuje le malce olepšano (pravzaprav utopično), ampak so ga nekateri posamezniki celo uporabili kot model, po katerem naj bi se zgledovali v svojem obnašanju. Sergej DrSergioDJ Semibratov si je tokrat ogledal vse tri dele filma Boter.

3 komentarji

Nov DVD

Slo-Tech - Končno še nekaj z naše strani. Pigeon se je prebudil iz zgodnje-pomladanskega spanca ter nam ponudil novo recenzijo filma. Coyote Ugly, ali po naše Dobre Mrhe je spravil pod drobnogled. Kakšno ima mnenje o filmu, porečete? Preberite si sami.

Če ste slučajno opazili, DVD sekcija zadnje čase ni bila ažurno nadgrajevana z novimi recenzijami. Ker se nam zdi v bistvu brezveze ponujati recenzije, če jih vi v bistvu nočete, vam bom zastavil novo anketo, ki se bo glasila: "DVD Sekcija - Da ali ne". Če bo odgovor pritrdilen, se bova s pigeonom zmenila za dolgotrajno sodelovanje ter ažurno recenziranje enega filma tedensko. Če vam pa ni do DVD sekcije, pa tudi prav. Odločitev je na vaši strani.

32 komentarjev