»

NEC LabelFlash

Clubic - Pri NECu bodo pričeli s prodajo novih DVD snemalnih enot. Model ND-3551A bo imel LabelFlash tehonolgijo, model ND-4450A, ki bo v vseh ostalih pogledih enakovreden prvemu, pa te tehnologije ne bo imel integrirane. Niso pozabili niti na uporabnike s prenosnimi računalniki ali tiste, ki se veliko selijo, tem bosta namenjena ND-7551A (LabelFlash) in ND-7550A (brez LabelFlash). Nove enote bodo običajne DVD+R in DVD-R medije snemale pri 16-kratni hitrosti, dvoslojne diske pa pri 6x (DVD-R) in 8x (DVD+R) hitrosti. Nova je še podpora za napreden prepisljiv standard DVD-RAM, ki ga bodo enote znale zapisovati pri petkratni hitrosti.

Za neobveščene - LabelFlash, je tehnologija podobna HP-jevemu umotvoru LightScribe, vendar ima NECova različica veliko prednost, saj 256-tonsko sliko naredi v pičlih 5 minutah, medtem ko pri HP-ju zanjo potrebujejo kar 15-30 minut. Cene in datumi izida trenutno niso še znani, bo pa to vsekakor v kratkem, do takrat se podrobneje informirajte.

49 komentarjev

Prvi DVD zapisovalnik, ki je cenejši od 100$

Slashdot - AOpen je izdelal prvi pekač, ki se ponaša z cenovno znamko, ki je nižja od 100$. DRW4410 DVD+R/RW, kot model imenuje, lahko zapisuje CD-R medije s 24x hitrostjo, CD-RW diske z 10x, CDje bere z 40x, DVD+R/RW zapisuje plošče z 4x hitrostjo in jih bere z 8x, ima 2mb pomnilnika ter povprečen dostopni čas za DVDje 140ms in za CDje 120ms.

Kljub temu, da to ni najhitrejši DVD zapisovalnik pod Soncem kljub in nepodpori zapisovanju DVD-R in DVD-RW medijev, pa ga dejstvo, da stane samo 95$, dela precej privlačnega za kupce. Klik!

12 komentarjev

NEC in Toshiba predstavila novo generacijo DVD-jev

Slashdot - Uveljanje DVD-jev je podobno Sizifovem delu, saj medij kljub prednostim, ki jih nudi, ni nikoli popolnoma zaživel. Če je posredi temu dejstvu cena, bomo videli v prihodnjih nekaj mesecih, saj so se sedaj cene zapisovalcev že nevarno znižale. Ker pa je za skoraj vsako področje računalništva značilno, da se v trenutku, ko postane tehnologija zanimiva za množice, pojavi nova, tokrat ni nič drugače.

Tako je združenje DVD Forum podjetjema NEC in Toshiba danes odobrilo standarde za novo generacijo DVD-jev, in sicer HD-DVD. Gre za tehnologijo, ki bo omogočala petkratno kapaciteto sedanjih medijev in bo mešala štrene Sonyu in ostalim proizvajalcem, ki razvijajo Blu-ray. Kljub temu, da gre zgolj za potrditev standarda za branje, pa so celo znane že začetne cene zapisovalnih enot, ki naj bi se pojavile na začetku leta 2005, in bodo znašale predvidoma 300.000 jenov.

Dejstvo, da bodo vstopne cene okoli 20% nižje kot pri Blu-rayu, in podatek, da za HD DVD-je ne bo potrebna nova proizvodna...

5 komentarjev

Povpraševanje po zapisljivih DVD-jih raste

DigiTimes - Sočasno s padanjem cen DVD zapisovalcev in zapisljivih medijev DVD se povečuje tudi povpraševanje po njihm, ugotavljajo na DigiTimes. Gordon Yeh, Ritekov generalni direktor, tako napoveduje, da se bo povpraševanje v prihodnjem letu podvojilo in doseglo vrednost 1,5 milijarde medijev. Prav tako načrtuje dvotretjinsko rast prodaje DVD pogonov, saj naj bi jih prodali kar 50 milijonov. Več o tem.

11 komentarjev

Plextor PX-504A DVD+R/W

Sezam, odpri se!

vir: HotHardware
HotHardware - Danes se hitrosti CD zapisovalcev večajo in večajo, veča pa se tudi potreba po velikosti medijev. DVD je zelo primeren za tako hranjenje podatkov, na žalost pa je še razmeroma drag. Na HotHardware so si pobliže pogledali Plextorjev najnovejši DVD zapisovalnik PX-504A, ki na DVD+R medije piše z največ 4x hitrostjo, na DVD+RW pa z največ 2,4x. Na trenutno še najbolj uporabljane -- CD-je -- pa boste lahko žgali s hitrostjo 16x oziroma 10x na CD-RW medije. Podpira en kup najnaprednejših tehnologij kot je, na primer, Burn Proof. Dostopni časi se gibljejo okoli 120 ms za CD oziroma 140 ms za DVD.

Združljiv je z Windows 98 SE/2000/ME/XP. Za to napravo pa boste potrebovali razmeroma hiter mlinček, ki naj bi imel minimalno 800 MHz...

2 komentarja

Test DVD pekačev

Tom's Hardware - Na spletni strani Tom's Hardware so objavili nov test. Tokraten test bo sicer bolj kot ne samo za slinjenje, testirali so namreč DVD zapisovalnike, če nimate ravno veliko denarja odveč, a nič ne de. Torej, ogledali so si naslednje DVD zapisovalnike:
  • Philips DVDRW228(DVD+R/ RW)
  • Pioneer DVR-A05 (DVD-R/ RW)
  • Ricoh MP5125A (DVD+R/ RW)
  • Sony DRU120A (DVD+R/ RW)
  • TEAC DV-W50E (DVD-R/ RW)
  • Sony DRU-500A (DVD-R/ RW and DVD+R/ RW)
Kaj so ugotovili? Vse naprave so že dokaj zrele in ne kažejo večjih težav, najbolje pa se je tokrat odrezal Pioneerjev pogon, ki je posnel DVD plošček v...

6 komentarjev

Kako pohitriti svojega LiteOna?

CDR-Info - Če ste slučajno ponosni lasnik 32x ali 40x LiteOnovega pekača, je to vaš srečni dan, saj so, kot lahko vidimo na tej strani, pri CDRInfo ugotovili, da je možno s preprosto nadgraditvijo BIOSa 32x ali 40x izvedenke pridobiti 48x pečico s podporo standardu Mt Rainier. Pekač bo pekel s tehnologijo CAV (Constant Angular Velocity - stalna kotna hitrost), kar pomeni, da bo pakeč začel peči z počasnejšo hitrostjo (22,8x) ter jo skladno s približevanjem zunanjemu obodu povečeval. To je isto, kot če bi si kupili klasični 36x pekač, ki od začetka do konca plošče piše s to hitrostjo. Ste veseli? Imate dobršen razlog [:D]. Še opozorilo: to početje vam anihilira tako garancijo, kot pekač, če ne boste imeli sreče.

12 komentarjev

HP-jev DVD+RW pekač

Slo-Tech - Na področju DVD zapisovalnikov še vedno vlada precejšnja zmeda, saj se proizvajalci le-teh kar nekako ne morejo zmeniti za enotne standarde. Trenutno lahko izbirajo med standardi DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW in DVD+RW. Standard DVD-R je podoben peki navadnih CD-R, s to razliko, da tukaj pečemo plošček DVD. Standard DVD-RAM predstavljajo nekakšni disketni DVD-ji, ki so v osnovi namenjeni hranjenju podatkov, vendar zaradi oblike niso združljivi z običajnimi DVD pogoni. DVD-RW in DVD+RW imata sicer skupno lastnost, da lahko podatke zapišemo kolikokrat se nam zahoče, vendar je prvi namenjen bolj za filme, drugi pa je namenjen še hranjenju podatkov. Videli smo že kar nekaj pekačev, ki znajo zapisovati na DVD-je: pionir na tukaj je vsekakor Pioneer, ki je pred časom izdal svoj zapisovalec DVD-jev, ki pa je bil drag kot žafran. Kasneje je luč sveta ugledala dodobra cenejša rešitev, sedaj pa so se za podoben korak odločili tudi pri HP-ju. Vendar pa bo HP-jeva rešitev nekaj posebnega, saj bo...

1 komentar